5 βιβλία τέλεια για να ξεκινήσεις να διαβάζεις

Πέντε βιβλία που διαβάζονται… σαν να βλέπεις ταινία, ή σαν να σκέφτεσαι τη ζωή σου, ό,τι πρέπει για ανθρώπους που δε διαβάζουν βιβλία γενικώς.
5 βιβλία τέλεια για να ξεκινήσεις να διαβάζεις

Το σπίτι των πνευμάτων της Ιζαμπέλ Αλιέντε
Εκδόσεις Ψυχογιός

Μην σε τρομάζει το μέγεθός του, το χιλιοδιαβασμένο και χιλιοαγαπημένο μυθιστόρημα της χιλιανής συγγραφέα (είδες τι κάναμε εκεί) κυλάει νεράκι, όχι τόσο για το σασπένς του −έχει κι απ’ αυτό− όσο για τους υπέροχους χαρακτήρες του, που ήδη στο δεύτερο κεφάλαιο τους έχεις αγαπήσει με τον τρόπο εκείνο που αγαπάμε όλοι τις προβληματικές μας οικογένειες: συνηθίζουμε την τρέλα τους, βασικά. Το σπίτι των πνευμάτων, που λες, είναι η ιστορία μιας μεγάλης, προβληματικής οικογένειας στη Χιλή –έχει έρωτες, έχει πάθη, έχει πολιτικές εξελίξεις, έχει απόψεις, έχει απ’ όλα.

Η πολιτεία των ληστών, του David Benioff
Εκδόσεις Ψυχογιός

Ναι, του David Benioff που ξέρεις, του σεναριογράφου και παραγωγού του Game of Thrones. Ένα μυθιστόρημα που διαβάζεται σαν να βλέπεις ταινία, και το οποίο εκτυλίσσεται στο Λένινγκραντ του 1941 (για όσους δεν το ‘χουν με την Ιστορία: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, σημερινή Αγία Πετρούπολη υπό πολιορκία από τους Ναζί, ένας από τους χειρότερους λοιμούς της ανθρωπότητας) όταν ένας συνταγματάρχης στέλνει δυο ταλαίπωρους να του βρουν αυγά για τη γαμήλια τούρτα της κόρης του, αλλιώς θα τους σκοτώσει. Αυγά σε μια πόλη που πολύς κόσμος έχει φάει τα κατοικίδιά του –και άλλος τους γείτονές του. Προφανώς έχει τρελό σασπένς, ολοζώντανες σκηνές και ολίγη από Ιστορία.

Ο διάβολος φοράει Πράντα, της Lauren Weisberger
Εκδόσεις Λιβάνη

Δεν μας νοιάζει αν έχεις δει την ταινία, ούτε αν την έχεις δει εφτά φορές –το βιβλίο είναι και πάλι καλύτερο (και όχι, δεν είμαστε από αυτούς που το πιστεύουν γενικώς αυτό). Η ιστορία της Άντρεα και της εφιαλτικής αφεντικίνας της δεν είναι μόνο ενδιαφέρουσα ως ματιά στα σάπια παρασκήνια του λαμπερού κόσμου της μόδας· διαβάζεται και σαν υπενθύμιση ότι δεν είναι μόνο η δική σου δουλειά εφιαλτική. Επίσης, είναι και σούπερ αστείο. Τι άλλο να ζητήσεις από ένα από τα πρώτα σου βιβλία;

Ο Ιεροκήρυκας, της Camilla Lackberg
Εκδόσεις Μεταίχμιο

Το σκανδιναβικό αστυνομικό στα καλύτερά του: Ένα ήσυχο ψαροχώρι της Σουηδίας (από αυτά στα οποία συμβαίνουν τα χειρότερα), ένας επίμονος επιθεωρητής και η έγκυος γυναίκα του, τρία πτώματα θυμάτων ενός (απ’ ό,τι φαίνεται) serial killer και μια οικογένεια γεμάτη μυστικά. Το τέλος δεν το μαντεύεις με τίποτα, που να ‘χεις διαβάσει χιλιάδες αστυνομικά μυθιστορήματα πριν από αυτό –κι αυτό είναι που το κάνει συναρπαστικό. Αυτό και η πλοκή του, που πότε μοιάζει καταιγιστική, πότε παγιδευμένη στη ραστώνη του σκανδιναβικού καλοκαιριού, που όχι, δεν είναι σχήμα οξύμωρο, υπάρχει.

Χαρταετοί πάνω από την πόλη, του Khaleed Hosseini
Εκδόσεις Ψυχογιός

Τι έγινε στο Αφγανιστάν; Πώς μας προέκυψαν οι Ταλιμπάν; Όχι, μην τρομάζεις, δεν θα σε βάλουμε να διαβάσεις Ιστορία. Το παγκόσμιο best-seller του Χοσεϊνί είναι μια απολαυστικά τρυφερή ιστορία φιλίας, ενηλικίωσης και εξιλέωσης, με πρωταγωνιστή τον 12χρονο Αμίρ και τον καλύτερό του φίλο. Απλώς, παρακολουθώντας τις περιπέτειές τους, μαθαίνεις και πέντε βασικά πράγματα που θα έπρεπε να ξέρεις –και που μας αφορούν όλους, μέχρι σήμερα.

Ηρώ Κουνάδη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v