Τα βιβλία που θα σου αλλάξουν τη ζωή

Δώδεκα βιβλία που δεν είσαι υποχρεωμένος να διαβάσεις, αλλά πολύ θα το θέλαμε. Γιατί πολύ θέλουμε να γίνει η ζωή σου καλύτερη.
Τα βιβλία που θα σου αλλάξουν τη ζωή
Το Σφαγείο Νούμερο 5, του Κερτ Βόννεγκατ, για τον καλύτερο τρόπο να διαχειριστείς το μετατραυματικό στρες που δεν ήξερες πως είχες.

Ο Τρυποκάρυδος του Τομ Ρόμπινς, για να σε βάλει να αναρωτηθείς τι λόγο έχει να υπάρχει το φεγγάρι –και γιατί ερωτευόμαστε.

Οι Άθλιοι του Βίκτωρ Ουγκώ, για να ξεκολλήσεις επιτέλους από το «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό» και τούμπαλιν.

Οι Αδελφοί Καραμάζωφ του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, γιατί ένας πολύ σοφός (*) είπε κάποτε πως ό,τι χρειάζεται να ξέρεις για τη ζωή θα το βρεις εκεί μέσα.

Η Ιστορία Αγάπης και Σκότους του Άμος Οζ, για να καταλάβεις επιτέλους πως υπάρχει «η άλλη πλευρά» σε όλα –στον έρωτα, στον πόλεμο, στην Ιστορία, σε όλα…

Το Όταν Σκοτώνουν τα Κοτσύφια της Χάρπερ Λη, για την πιο ψύχραιμη απάντηση στον ρατσισμό που μας χτυπά την πόρτα –και για τον μπαμπά που όλοι θα θέλαμε να έχουμε. Ή να είμαστε.

Ο Αύγουστος του Τζον Γουίλιαμς, για να συνειδητοποιήσεις πως το ποιος είσαι εξαρτάται από το ποιον ρωτάς να σου πει –και πως αυτό δεν θα έπρεπε να σε νοιάζει.

Το Σπίτι από Φύλλα, του Μαρκ Ντανιελέφσκι, επειδή σου μαθαίνει ότι οι δομές είναι φτιαγμένες για να σπάνε.

Η ζωή μετά τον Θεό, του Ντάγκλας Κόπλαντ, επειδή θα σε χαλαρώσει· ακόμα κι αν τελειώνει ο κόσμος.

Το Βιβλίο της Κατερίνας του Αύγουστου Κορτώ, για να καταλάβεις καλύτερα τις ψυχικές ασθένειες –και όλη την παθογένεια της αγίας ελληνικής οικογένειας.

Το Χάπι Λου, της Εύης Λαμπροπούλου, επειδή θα σου μάθει πώς να φρικάρεις, πώς να χαλαρώσεις, πώς να φρικάρεις για εντελώς άλλα πράγματα, ότι όλος αυτός ο κύκλος της φρίκης είναι πράγμα που ζούμε όλοι μας και −το πιο σημαντικό− ότι καμία φρίκη δεν έχει δύναμη αν έχεις καλή παρέα.

Η Ιστορία της Θεραπαίνιδας (ή της Πορφυρής Δούλης, αναλόγως ποια μετάφραση θα διαλέξεις, του Κορτώ ή του Μάτεσι) της Μάργκαρετ Άτγουντ, για να καταλάβεις γιατί ο φεμινισμός όντως σε αφορά –και πού μπορεί να φτάσει ο εναγκαλισμός κράτους και θρησκείας.

(*) Ο Κερτ Βόννεγκατ το είπε. Τον θεωρούμε πολύ σοφό τον Κερτ Βόννεγκατ.

Ηρώ Κουνάδη - Θοδωρής Διάκος


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v