Happenings με... κυκλαδικό χρώμα!

Η νέα μασκότ του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, το καθιστό κυκλαδικό εδώλιο που ονομάζεται ”ο εγείρων πρόποση”, ενέπνευσε μία σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν έως τις 19 Μαρτίου. Θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, εργαστήρι γλυπτικής και αφήγηση παραμυθιού, όλα με θέμα τη νέα μασκότ, προσκαλούν μικρούς και μεγάλους να τη γνωρίσουν.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν τη ”Μασκότ του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης”: ”Ο εγείρων πρόποσιν” είναι ένα καθιστό κυκλαδικό ειδώλιο, το οποίο κρατά ένα ποτήρι σε στάση πρόποσης.

Το συγκεκριμένο ειδώλιο επιλέχθηκε λόγω της σπανιότητάς του και της αρχαιολογικής αξίας του, κυρίως όμως λόγω του θέματος (χαρά της ζωής, γιορτή). Εξάλλου, ”ο εγείρων πρόποσιν” (ο γλεντζές) είναι το αγαπημένο ειδώλιο των παιδιών στο Παιδικό Εργαστήρι του Μουσείου. Η γραφιστική απόδοση της μασκότ έγινε από τη Χριστίνα-Ιωάννα Λάμπρου.

Τα έσοδα από το εισιτήριο (5 ευρώ) για τις εκδηλώσεις γνωριμίας με τη ”Μασκότ του Μουσείου” θα δοθούν ως δωρεά στο MDA ΕΛΛΑΣ (Σωματείο για τη φροντίδα των ατόμων με νευρομυϊκές παθήσεις).

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Το Σάββατο 18 Μαρτίου στις 11.00 και στις 16.30 και την Κυριακή 19 Μαρτίου στις 14.30 παρουσιάζεται η θεατρική παράσταση ”Οι Χρονοπειρατές”, για παιδιά δημοτικού, από τη θεατρική ομάδα Άνιμα.

Ένα θεατρικό, φανταστικό ταξίδι στην ιστορία, μια γοητευτική παράσταση με κωμικούς ήρωες, εξωγήινους, πειρατές και βασιλιάδες που θα γυρίσουν πίσω τον χρόνο και θα μας εξηγήσουν όλα εκείνα που η απόσταση αιώνων κάνει δύσκολα και μπερδεμένα.

Από τις 11 έως και τις 19 Μαρτίου, πραγματοποιείται έκθεση παιδικής ζωγραφικής με θέμα τη μασκότ από το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης. Παιδιά από 9 έως 13 ετών εργάστηκαν για δύο μήνες και ζωγράφισαν με φαντασία και χιούμορ αυτό το μοναδικό κυκλαδικό ειδώλιο.

Όταν ολοκλήρωσαν τα έργα τους, τα παιδιά θέλησαν να μας δείξουν το δρόμο της σκέψης τους. Γράφει ο Νίκος Κανταρτζής, 12 ετών: ”Λοιπόν, εγείρων, όλοι σε βάλαμε στα πιο επικίνδυνα μέρη της φαντασίας μας. Εσύ είσαι ένα γλυπτό που όπου και να σε βάλουμε βρίσκεις τρόπο να προσαρμοστείς και να υποστείς τις διαφορές της σύγχρονης εποχής”, και η Αφροδίτη Πουχτού, 12,5 ετών προσθέτει: ”Ο εγείρων είναι και θα είναι διαχρονικός. Μέσα σε αυτό το ελικόπτερο πετάει πάνω από ένα δάσος γεμάτο φαντασία και χρώματα. Δε θα σας πω τι έκανε εκεί. Ο καθένας θα το δει με τα δικά του μάτια. Αφήστε τη φαντασία σας να δουλέψει”.

Το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Μαρτίου, στις 11.00, τα παιδιά, αφού ξεναγηθούν στην έκθεση παιδικής ζωγραφικής, θα δημιουργήσουν τα δικά τους έργα με μικτή τεχνική (κολάζ και ακουαρέλα) στο Εργαστήρι Ζωγραφικής που διοργανώνεται με τη συνεργασία του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης. Η διάρκεια του εργαστηρίου θα είναι 90 λεπτά.

Το Σάββατο 18 Μαρτίου, στις 16.00 και στις 17.00, και την Κυριακή 19 Μαρτίου, στις 11.00, στις 12.00, στις 13.00 και στις 14.00, η Σάσα Βούλγαρη, ψυχοπαιδαγωγός, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών, και μια από τους πρώτους σύγχρονους παραμυθάδες στην Ελλάδα, αφηγείται την ιστορία που έχει δημιουργήσει γύρω από συγκεκριμένα κυκλαδικά ειδώλια που εκτίθενται στο χώρο του Μουσείου με κεντρική μορφή τη μασκότ.

Η αφήγηση, που θα διαρκέσει περίπου 20 λεπτά, απευθύνεται σε όλη την οικογένεια, με στόχο να έρθουν οι συμμετέχοντες σε επαφή με τον κυκλαδικό πολιτισμό, με τρόπο ποιητικό και εύληπτο.

Το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Μαρτίου, από τις 12.00 έως τις 16.00, η κ. Ευγενία Μανωλιουδάκη-Μπογιατζάρα, σχεδιάστρια κοσμήματος και μικρογλύπτρια, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών (Λονδίνο), θα φέρει μικρούς και μεγάλους σε επαφή με ένα μαγικό κόσμο από χάντρες, κορδονέτα, μεταλλικά στοιχεία και πηλό, ενισχύοντας την καλλιτεχνική τους φύση με χρώματα και σχήματα εμπνευσμένα από τη μασκότ του μουσείου, στο Εργαστήρι Γλυπτικής και Κοσμήματος για Παιδιά, με τη συνεργασία της M art Manolioudakis.

Την Κυριακή 19 Μαρτίου στις 11.30 το Τμήμα Φωνητικής Προετοιμασίας της Παιδικής Χορωδίας της ΕΡΑ, που αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος του από νέα μέλη, ηλικίας 5-13 ετών, θα τραγουδήσει σε πρώτη παγκόσμια παρουσίαση τον κύκλο ”15 Ανέκδοτα Παιδικά Τραγούδια” σε ποίηση Έλλης Γιαννοπούλου και μουσική Λίνου Κόκοτου.

Το Σάββατο 18 Μαρτίου στις 10.00, στις 13.00 και στις 15.00 και την Κυριακή 19 Μαρτίου στις 10.00, στις 11.00 και στις 13.00 μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν για 30 περίπου λεπτά στο μαγικό κόσμο του Αλέξη Ακριθάκη, έργα του οποίου παρουσιάζονται αυτή την περίοδο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Εκτός από τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις μπορείτε να επισκεφθείτε τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης και Κυπριακών Αρχαιοτήτων, την ευφάνταστη εγκατάσταση του Κωνσταντίνου Κακανιά στο αίθριο του Μουσείου, την περιοδική έκθεση ”Α… όπως Ακριθάκης”, το Πωλητήριο του Μουσείου για αναμνηστικά με τη μασκότ, βιβλία και δώρα τέχνης και το καφέ του Μουσείου για ένα ελαφρύ γεύμα, καφέ ή χυμούς.

Εισιτήρια για τις παραπάνω εκδηλώσεις, στην τιμή των 5 ευρώ, προπωλούνται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο MDA ΕΛΛΑΣ (Ομήρου 51, Αθήνα) και στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης (Kόδρου 9, Πλάκα).

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφ. Δούκα 4, Κολωνάκι, τηλ.: 210 7228321-3

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v