Στο Μέγαρο το έργο του αρχιτέκτονα Ν. Βαλσαμάκη

Ασφυκτικά γεμάτη ήταν το απόγευμα της Δευτέρας, 10 Οκτωβρίου η Αίθουσα των Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου. Τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο αρχιτέκτονας Νίκος Βαλσαμάκης, ίσως ο σημαντικότερος εν ζωή Έλληνας αρχιτέκτονας, ο οποίος, στο πλαίσιο του προγράμματος ”Μέγαρον Plus” κλήθηκε να παρουσιάσει το συνολικό του έργο.

Ασφυκτικά γεμάτη ήταν το απόγευμα της Δευτέρας, 10 Οκτωβρίου η Αίθουσα των Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου. Τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο αρχιτέκτονας Νίκος Βαλσαμάκης, ίσως ο σημαντικότερος εν ζωή Έλληνας αρχιτέκτονας, ο οποίος, στο πλαίσιο του προγράμματος ”Megaron Plus” κλήθηκε να παρουσιάσει το συνολικό του έργο.

Η παρουσίαση κάλυψε όλο το φάσμα της πεντηκονταετούς δημιουργικής καριέρας του αρχιτέκτονα, ενώ περιελάμβανε αρχιτεκτονικά σχέδια, φωτογραφίες και animation. Ο δημιουργός συνόδευσε την παρουσίαση με αποκαλυπτικά της σκέψης του σχόλια, δίνοντας έτσι στο κοινό την ευκαιρία να κατανοήσει τις εγκεφαλικές διεργασίες που πρέπει να βρίσκονται πίσω από την πρόσοψη των κτιρίων.

Χαρακτηριστικό του έργου του Ν. Βαλσαμάκη υπήρξε πάντοτε η απλότητα των μορφών στην οποία επέτρεψε να συνυπάρχει αγαστά με την ιδιαιτερότητα του ελληνικού τοπίου. Ανοικτός σε πειραματισμούς, αν και όχι εξαρτώμενος από αυτούς ο Βαλσαμάκης κατόρθωσε να διατηρήσει το προσωπικό του στυλ, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τον δογματισμό.

Η ”ναυαρχίδα” της τράπεζας Alpha στην οδό Σταδίου, οι εξοχικές βίλες στην Ανάβυσσο, το νέο κτίριο του Κολεγίου Αθηνών στην Κάντζα και το μηχανογραφικό κέντρο της εμπορικής Τράπεζας στο Χολαργό ανήκουν στον μακροσκελή κατάλογο των έργων του.

Το 1991 ο Ν. Βαλσαμάκης αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το 1999 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Το 2001 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v