Το Μουσείο Ακρόπολης σβήνει 5 κεράκια!

Το Μουσείο της Ακρόπολης γιορτάζει τα πέμπτα του γενέθλια με μουσικές και μειωμένο εισιτήριο αυτή την Παρασκευή. Μάθετε για τους νέους στόχους του Μουσείου.
Το Μουσείο Ακρόπολης σβήνει 5 κεράκια!
του Γιάννη Ασδραχά

Πριν από πέντε χρόνια, στις 20 Ιουνίου 2009 έγιναν τα τελευταία μεγάλα εγκαίνια της προ κρίσης εποχής. Ολοκληρώθηκε ένα αίτημα δεκαετιών, που είχε τη μορφή εθνικού ζητήματος: Το μουσείο που θα στέγαζε τους θησαυρούς της Ακρόπολης. Το έργο του κορυφαίου αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουμί άνοιξε με μία τελετή, κατά την οποία τα πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό της πρωτεύουσας.

Πριν ακόμα κοπάσει ο απόηχος από τα εγκαίνια, το Μουσείο βρέθηκε απέναντι στη τρικυμία της οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε λίγους μήνες μετά και άλλαξε σοκαριστικά τον κρατικό και κοινωνικό ιστό της χώρας.

Σε αυτό το περιβάλλον, το Μουσείο δοκιμάστηκε σκληρά, από το βάπτισμά του κιόλας. Και κράτησε. Αυτοτροφοδοτούμενο οικονομικά, έγινε πρότυπο, για τη λειτουργία και την οργάνωση του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι περιόρισε τις λειτουργίες του στα όρια της συντήρησης, αφού δεν παύει τακτικά να εκπλήσσει το κοινό με νέες πρωτοποριακές δράσεις και προγράμματα σε απόλυτη συνάφεια με τον χαρακτήρα του.

Χρόνο με το χρόνο τιμάται με όλο και πιο βαρύτιμα εύσημα από φορείς και οργανισμούς στο δύσκολο πεδίο του εξωτερικού, όπως η τοποθέτησή του τον Μάιο του 2013 από τη βρετανική εφημερίδα Sunday Times στην τρίτη θέση των καλύτερων Μουσείων του κόσμου. Η συμπλήρωση των πέντε ετών ζωής του, λοιπόν, είναι ένας σημαντικός σταθμός, και το Μουσείο Ακροπόλεως θα τα γιορτάσει κατάλληλα με ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Με αφορμή τις εκδηλώσεις για την επέτειο, ο πρόεδρος του Μουσείου, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μίλησε εκτενώς για το μουσείο, τις προκλήσεις του μέλλοντος αλλά και τους σκοπούς του.

Πέντε χρόνια σε αριθμούς
«Κάθε μέρα 4.000 άτομα επισκέπτονται το μουσείο. Δεν έχει γίνει ξανά κάτι παρόμοιο στην Ελλάδα», είπε ο Δημήτρης Παντερμαλής για να προσθέσει ότι τα εύσημα ανήκουν κυρίως «στο προσωπικό από όλες τις κατηγορίες, που διατηρεί τον ενθουσιασμό του και αντιμετωπίζει αυτό τον μεγάλο αριθμό». Στο φυλλάδιο που μοιράστηκε και περιέχει στασιαστικές για τη τελευταία χρόνια πιστοποιείται με την απόλυτη γλώσσα των αριθμών η δυναμική του μουσείου.

Συνολικά μέσα στην πενταετία έχουν περάσει από τη πύλη του μουσείου 6,5 εκατομμύρια άτομα. Πέρυσι μόνο (Ιούνιος 2013-Μάιος 2014), ο αριθμός τους ήταν 1.161.555. Η μερίδα του λέοντος είναι Έλληνες, οι οποίοι αποτελούν το 44% - ακολουθούν οι πολίτες των ΗΠΑ (13%) και οι Γάλλοι (7%). Αξιοσημείωτο είναι ότι ένας στους τέσσερις επισκέπτες έχει επιστρέψει τουλάχιστον για δεύτερη φορά στο Μουσείο.

Όπως είπε ο Δημήτρης Παντερμαλής, στόχος είναι οι επισκέπτες «να εκτιμήσουν την αισθητική και στη συνέχεια να την ψάξουν… Επίσης να αποδώσουμε την κλασσική εποχή χωρίς το κλασικισμό, με τον οποίο δεν έχουν κάτι κοινό», όπως για παράδειγμα να μπορεί ένας επισκέπτης να καταλάβει τις διαφορές από την Καρυάτιδα του Παρθενώνα με μία του κλασικισμού του 19ου αιώνα. Πρόθεση είναι ακόμα να κρατηθεί μία ισορροπία ανάμεσα στη ψηφιακή τεχνολογία και το αισθητικό έργο - επειδή υπάρχουν μουσεία που «ο κόσμος βλέπει μόνο οθόνες».

Αποτίμηση της λειτουργίας του Μουσείου
«Το μουσείο Ακροπόλεως είναι το δημόσιο που θέλουμε» συνέχισε ο Δημήτρης Παντερμαλής και τόνισε ότι όταν ολοκληρωθούν οι θεσμικές εκκρεμότητες (όταν δηλαδή ολοκληρωθεί το έργο του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης και στη συνέχεια πραγματοποιηθεί στελέχωση με προσωπικό, και προκηρυχθεί η θέση του διευθυντή) το μουσείο θα πάρει τον δρόμο του. «Ελπίζουμε η διαφαινόμενη ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας να εξασφαλίσει σύντομα για το Μουσείο τους απαραίτητους πόρους για ακόμα ταχύτερη ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Οι δαπάνες του οργανισμού άγγιξαν τα 6 με 7 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό το ποσό «πηγάζει από τα εισιτήρια, το εστιατόριο, το πωλητήριο και τις εκδηλώσεις. Και σύμφωνα με τη λαϊκή ρήση συντηρούμαστε “ίσα Βάρκα ίσα Νερά”». Πρόσθεσε ακόμη ότι η σωστή χρήση των οικονομικών δημιουργεί ένα «σύστημα κοινωνικής ηθικής με το οποίο δουλεύουν όλα εύρυθμα, καθιερώνοντας ένα τρόπο συμπεριφοράς που οφείλεται στην οργάνωση».

Όσο για την Ελλάδα μετά την κρίση είπε ότι έχει αλλάξει πολύ η άποψη του παγκόσμιου κοινού για την χώρα. Όμως το ζήτημα που προκύπτει είναι «πώς θα κρατήσουμε αυτούς ως αγγελιοφόρους έτσι ώστε να έρθουν και του χρόνου. Πιστεύω ότι πρέπει να επενδύσουμε στη ποιότητα», συμπλήρωσε.

Τα νέα σχέδια του Μουσείου
Με αφορμή τη συμπλήρωση του πέμπτου έτους λειτουργίας του, το Μουσείο Ακρόπολης ξεκινά ένα πρόγραμμα ψηφιακής αποκατάστασης των γλυπτών του Παρθενώνα. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά οι ιππείς της δυτικής ζωφόρου σε τρισδιάστατες ψηφιακές εικόνες με προσθήκες των χάλκινων εξαρτημάτων, με εναλλασσόμενο φωτισμό και δοκιμαστικό χρωματισμό. «Η εικόνα μετατρέπεται μάλλον σε ζωγραφική παρά γλυπτική - είναι ένα ζωγραφικό έργο τριών διαστάσεων», είπε σχετικά ο κ. Παντερμαλής ενώ εξήρε τον σημαντικό ρόλο που είχαν οι ιππείς και τα άλογα του έργου.

«Ο Φειδίας φαίνεται να γνώριζε από την ιππική τέχνη πώς αντιδρούν τα άλογα σε κάθε περίπτωση, τον μετεωρισμό τους όταν σήκωναν τα πόδια τους στον αέρα. Επίσης, κάθε άλογο έχει τη δική του προσωπικότητα και χαρακτήρα», είπε ο πρόεδρος του μουσείου. Εννοιολογικά, τα άλογα ήταν για τη κλασσική Αθήνα ένας παραλληλισμός της τάξης και της ισορροπίας μέσω των χαλιναριών τα οποία καθιστούν υπάκουους του ίππους. Στην οθόνη της αίθουσας παρουσιάστηκε σταδιακά η πρόσθεση του όπλου και των χρωμάτων του χαλιναριού σε έναν ιππέα της ζωοφόρου, δίνοντας στον σύγχρονο θεατή μία διαφορετική εικόνα από αυτή του πάλλευκου μαρμάρου που είχε συνηθίσει.

«Εύχομαι να δουλεύουν όλα όπως πρέπει. Να έχει σταθερή καθημερινή πορεία. Δεν μου αρέσουν τα οράματα αλλά η καθημερινότητα, η οποία είναι σκληρή. Θέλω να κρατήσουμε σε υγιές επίπεδο αυτό το Μουσείο χωρίς να βάζουμε στόχους που δεν μπορούμε να πιάσουμε», είπε ο πρόεδρος, οραματιζόμενος το μουσείο μετά από άλλα πέντε χρόνια. Υπογράμμισε ακόμα ότι όσο παγιώνονται οι θεσμοί και η λειτουργία του μουσείου, τόσο λιγοστεύει «ο κίνδυνος από την αλλαγή προσώπων στο να αλλάξει αυτό που δημιουργήσαμε. Ξεφύγαμε από το φαινόμενο του πυροτεχνήματος».

Οι εορτασμοί των 5 χρόνων
Με αφορμή την 5η επέτειο αύριο οι εκθεσιακοί χώροι και το εστιατόριο του Μουσείου θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα και η είσοδος θα είναι μειωμένη (3 ευρώ) για όλους. Δεν θα λείψει και η μουσική: Στις 9:30 μ.μ., στο προαύλιο θα πραγματοποιηθεί συναυλία του μουσικού Leon of Athens. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τραγούδια από τους δίσκους του «Futrue» και «Global», αλλά και διασκευές γνωστών τραγουδιών από τη διεθνή δισκογραφία.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v