Μέρες και νύχτες πολιτισμού στα ελληνικά Μουσεία

Σε διήμερη γιορτή του πολιτισμού θα εξελιχθεί αυτό το Παρασκευο-Σάββατο, καθώς τα ελληνικά μουσεία θα γιορτάσουν την Διεθνή Ημέρα και την Ευρωπαϊκή Νύχτα των Μουσείων. Κρατήστε σημειώσεις για ένα… μερόνυχτο γεμάτο εκδηλώσεις.
Μέρες και νύχτες πολιτισμού στα ελληνικά Μουσεία
του Γιώργου Κόκουβα

Κάθε μέρα είναι καλή μέρα για να επισκεφθείτε ένα μουσείο, αυτό το ξεκαθαρίζουμε. Αλλά όταν μια Παρασκευή, η είσοδος σε δεκάδες ιδρύματα πολιτισμού είναι ελεύθερη, όταν το σαββατόβραδο σηματοδοτεί ξεναγήσεις υπό το φεγγαρόφωτο, όταν αγαπημένα συγκροτήματα, συμφωνικές ορχήστρες, αυλές και μπαλκόνια με θέα βάζουν τα καλά τους και συντονίζονται σε μια μεγάλη διαδρομή τέχνης, τότε ναι, μπορούμε να πούμε ότι αυτή είναι μια ιδανική ημέρα για να επισκεφθείτε ένα μουσείο. Ή ακόμη καλύτερα, μια ιδανική νύχτα.
Αυτή την Παρασκευή και το Σάββατο, 18 και 19  Μαΐου, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων αποφάσισε να σημάνει τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας και της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων κατά τις δύο αυτές συνεχόμενες ημέρες , δημιουργώντας έτσι στην ουσία ένα ολόκληρο διήμερο γεμάτο ελεύθερη τέχνη, εκδηλώσεις, παρουσιάσεις, live gigs και αλυσιδωτές ξεναγήσεις. Δείτε παρακάτω τις κυριότερες εκδηλώσεις που θα φιλοξενηθούν στα αθηναϊκά μουσεία αυτό το… μερόνυχτο.

Διεθνής Ημέρα των Μουσείων

«Τα μουσεία είναι σημαντικά μέσα πολιτιστικής συνδιαλλαγής, εμπλουτισμού της κουλτούρας και της ανάπτυξης αμοιβαίας κατανόησης, συνεργασίας και ειρήνης μεταξύ των ανθρώπων», είναι το motto του θεσμού, που θέσπισε το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων πριν 35 χρόνια. Το σκεπτικό είναι να τίθεται κάθε Μάιο ένας θεματικός άξονας, γύρω από τον οποίο να κινούνται οι εκδηλώσεις χιλιάδων μουσείων στις πέντε ηπείρους για μία ή και περισσότερες ημέρες. 

- Το Μουσείο… αλλάζει
Για το 2012, το θέμα είναι "Το Μουσείο σε έναν κόσμο που αλλάζει. Νέες προκλήσεις, νέες εμπνεύσεις" και στην περίπτωση της Ελλάδας, τιμώμενο μουσείο είναι αυτό της Φυσικής Ιστορίας-Γουλανδρή/Κέντρο Γαία. «Το μήνυμα καλεί τα Μουσεία να ηγηθούν σε μια πορεία διαφωτισμού, προς μία αναζήτηση των ηθικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών αξιών που θα προσφέρουν μια νέα παιδεία με σεβασμό στον άνθρωπο και στο φυσικό περιβάλλον», αναφέρει το Μουσείο Γουλανδρή στην ανακοίνωσή του και παραθέτει το πρόγραμμα των εορταστικών του εκδηλώσεων:

Την Παρασκευή 18, το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Μαΐου, θα υπάρχει ελεύθερη είσοδος και το κοινό θα μπορούν να επισκεφθούν τις παρακάτω μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου: 
-Φωτογραφίας «Ταξιδεύοντας στη Γη» με την συμμετοχή 21 διακεκριμένων φωτογράφων 
-Γλυπτικής «Ηλιοστάσια» του Νίκου Ζήβα στον κήπο του Φυσικής Ιστορίας
-Ζωγραφικής από τον Πανελλήνιο σχολικό διαγωνισμό «Το δέντρο που αγαπώ»
-Αφίσας από τον Πανελλήνιο σχολικό διαγωνισμό «Μία ζωή … ποδήλατο»
-Κατασκευών από τον σχολικό διαγωνισμό «Αιολική Ενέργεια – Ο άνεμος στη ζωή μας» 

Την Κυριακή 20 Μαΐου το Μουσείο θα έχει σειρά εκδηλώσεων για τα παιδιά – μπορείτε να δείτε αναλυτικό το πρόγραμμα εδώ

- Αθήνα: Γειτονιές και Μουσεία
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, το Δίκτυο Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας μας καλεί να γνωρίσουμε τους πολιτιστικούς φορείς του Δικτύου που βρίσκονται στις γειτονιές της Αθήνας και τους ανθρώπους τους, σε μια κοινή δράση με τον τίτλο «Γειτονιές και Μουσεία» που θα διεξάγεται από τις 11/5 ως τις 27/5. 

Με άλλα λόγια, για όλο αυτό το διάστημα, έχουμε την ευκαιρία να «πετάξουμε» τον απρόσωπο μανδύα των Μουσείων του ιστορικού κέντρου, γνωρίζοντας τα πρόσωπα που διαχειρίζονται τα πολιτιστικά τους εργαλεία και «συνομιλώντας» μαζί τους. Αφετηρία της δράσης θα είναι το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Θεοχαράκη και τελικός προορισμός το Μουσείο Πολιτικών Εξόριστων Αη Στράτη. 

Ανάμεσα σε αυτούς τους δύο πολιτιστικούς «κόμβους» η διαδρομή περιλαμβάνει περίπατο μέσα από τα εξής «γειτονικά» μουσεία (πάρτε χαρτί και μολύβι για να σημειώσετε όσα σας ενδιαφέρουν, γιατί είναι πολλά!): 

Ακαδημία Αθηνών - Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας (Ηπίτου 3, Πλάκα), Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος (Νίκης 39, Σύνταγμα), Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (Κυδαθηναίων 14, Πλάκα), Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22,  Κολωνάκι), Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη (Βασιλίσσης Σοφίας 9 και Μέρλιν 1, Σύνταγμα), Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων (Αγίων Ασωμάτων 45, Κεραμεικός), Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας (3ης Σεπτεμβρίου 146), Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής (Μελιδώνη 4-6, Κεραμεικός), Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης (Κόδρου 9, Πλάκα), Μουσείο Ηρακλειδών (Ηρακλειδών 16, Θησείο), Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου των Ελληνίδων (Δημοκρίτου 7, Κολωνάκι), Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών (Θόλου 5, Πλάκα), Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη (Καλλισπέρη 12 & Καρυατίδων, Ακρόπολη), Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων (Διογένους 1, Πλάκα), Μουσείο Σπύρου Βασιλείου (Γουέμπστερ 5Α, Ακρόπολη), Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας (Καρατζά 7 και Τσάμη Καρατάσου 56, Φιλοπάππου), Οικία Κατακουζηνού (Αμαλίας 4, Σύνταγμα).

Η είσοδος σε όλα τα παραπάνω μουσεία την Παρασκευή 18/5 θα είναι ελεύθερη και τα περισσότερα από αυτά ετοιμάζουν ειδικές ξεναγήσεις για τις εκθέσεις τους, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες της εκδήλωσης θα υπάρχει μειωμένο εισιτήριο. 

- Παρασκευή… κοντή γιορτή
Ελεύθερη θα είναι η είσοδος και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, που εγκαινίασε πρόσφατα την πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων (μάθετε αναλυτικά για αυτή στο σχετικό δημοσίευμα του In2life

Στο Μουσείο Μπενάκη, η είσοδος στις μόνιμες συλλογές του Κεντρικού κτιρίου και του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης θα είναι δωρεάν και θα υπάρχουν ειδικές προσφορές στα πωλητήρια. 

Το Μουσείο της Ακρόπολης ετοιμάζει ατμοσφαιρικές μουσικές εκδηλώσεις στον εξώστη του δεύτερου ορόφου με θέα την αίθουσα των Αρχαϊκών Αγαλμάτων. Στις 11 το πρωί, ο Μάριος Στρόφαλης θα δώσει ρεσιτάλ πιάνου αφιερωμένο στους Χατζιδάκι και Θεοδωράκη, ενώ στις 19.00, το κουαρτέτο του ίδιου μουσικού θα παίξει μουσική «της Ευρώπης της Μεσογείου». Η είσοδος στο Μουσείο θα είναι ελεύθερη για όλους, το ωράριο λειτουργίας θα επεκταθεί από τις 8.00 ως τις 22.00 και το εστιατόριο θα μείνει ανοιχτό μέχρι τα μεσάνυχτα.

Ελεύθερη θα είναι και η είσοδος στην Εθνική Πινακοθήκη, με ξεναγήσεις στην έκθεση «Από τις συλλογές του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη» στις 10π.μ. και στη 1μ.μ. Στο Μουσείο Ηρακλειδών, θα υπάρχει δωρεάν είσοδος από τις 13.00 ως τις 21.00 και ξενάγηση στην έκθεση «Τέχνη και Μαθηματικά: Γέφυρες και αμοιβαίες εμπνεύσεις». Στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, θα υπάρχουν δωρεάν ξεναγήσεις στην τρέχουσα έκθεση αλλά και εκπτώσεις μέχρι 70% στο art shop.

Το ΕΜΣΤ συμμετέχει στον εορτασμό με ξεναγήσεις στις εικαστικές εκθέσεις του στις 12.00 και στις 18.30 (Sonic Time), στις 19.30 (περφόρμανς της Άρτεμις Βασιλοπούλου), στις 20.30 (Οι καλλιτέχνες συναντούν το κοινό: Άννα Τσουλούφη-Λάγιου). Φυσικά, η είσοδος όλη την ημέρα θα είναι δωρεά, ενώ θα υπάρχει και bazaar στο πωλητήριο.

Η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων επίσης αφήνει ανοιχτές τις πόρτες της και ετοιμάζει μια σειρά δράσεων από τις 9.30 το πρωί ως τις 11 το βράδυ: Δωρεάν ξεναγήσεις στους χώρους του παλαιού εργοστασίου, εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές (18.00), προβολή φωτογραφιών από το παλιό εργοστάσιο φωταερίου, προβολή της ταινίας «Γκάζι» του Δημήτρη Σταύρακα και συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου. 

Επίσης, στον Ελληνικό Κόσμο, θα πραγματοποιηθούν δύο δωρεάν προβολές της νέας παραγωγής «Ταξίδι στην Αρχαία Πριήνη», στη «Θόλο» του Ιδρύματος, στις 15.00 και στις 16.00.

Τα Μουσεία ξενυχτάνε…

… Όχι μ’ ένα μυστικό, αλλά με χιλιάδες μυστικά πολιτισμού, τα οποία αποκαλύπτονται κάτω από τον ατμοσφαιρικό νυχτερινό φωτισμό τους, καθώς το Σάββατο 19/5 τα Μουσεία γιορτάζουν την Ευρωπαϊκή Νύχτα των Μουσείων. Δείτε παρακάτω με τι θα… ξενυχτήσετε.

*Μουσείο Ακρόπολης: Θα παραμείνει ανοιχτό από τις 8.00 ως τα μεσάνυχτα, η είσοδος θα είναι ελεύθερη από τις 20.00 μέχρι το κλείσιμο, ενώ στις 21.30, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου θα καταλάβει τον προαύλιο χώρο, ερμηνεύοντας Mozart και Haydn. 

*Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη: Θα παραμείνει ανοιχτό με ελεύθερη είσοδο από τις 18.00 ως τις 3.00, για δωρεάν περιπλάνηση στην έκθεση «Χρίστος Καράς», ενώ για τους μικρότερους επισκέπτες θα υπάρχει θεατρική παράσταση. Στην συνέχεια, ο Λόλεκ θα παρουσιάσει στο Αμφιθέατρο ένα ιδιαίτερο ακουστικό σετ, ενώ η ομάδα YELP που χειρίζεται το ανθρώπινο σώμα και την χορευτική κίνηση ως εκφραστικό μέσο θα «συνομιλήσει» με την έκθεση (21.00, 22.00 και 23.00). Τέλος, θα πραγματοποιηθεί μεταμεσονύκτια προβολή του «2001: A Space Odyssey» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ (0.30), ενώ το Café Merlin στον προαύλιο χώρο θα σερβίρει ειδικό ελληνικό μενού, ειδικά για την ημέρα. 

*Μουσείο Μπενάκη: Το Μουσείο Μπενάκη θα ξενυχτίσει με τους Imam Baildi στο αίθριο του κτιρίου της οδού Πειραιώς, όπου θα συναντηθούν ο… Ζαμπέτας με το χιπ χοπ και τα Balkan πνευστά με τους λάτιν ρυθμούς (είσοδος: 2€). Την Κυριακή, η εξαιρετική έκθεση στον ίδιο χώρο «Τα ελληνικά Τέρατα» θα «συνομιλήσει» με τον θεματικό άξονα και θα μετατραπεί σε εκπαιδευτική εκδήλωση υπό τον τίτλο «Ελληνικά τέρατα σε έναν κόσμο που αλλάζει» (11.00-14.00). 

*Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου (Κυκλαδική, Αρχαία Ελληνική και Αρχαία Κυπριακή Τέχνη), καθώς και στην περιοδική έκθεση του Γιάννη Κουνέλλη. Η βραδιά θα συμπληρωθεί με ένα «Pecha Kucha Event», δηλαδή την αποκάλυψη των πτυχών της τέχνης και του μουσείου, με καλλιτέχνες που έχουν ως μέσο έκφρασης 20 εικόνες σε 20 δευτερόλεπτα. Εννοείται πως στον κήπο του Μουσείου, η βραδιά περιλαμβάνει ποτό, μουσική και φιλότεχνη συζήτηση, και φωτογραφικές ανταλλαγές στο Twitter μέσω του hashtag #MCA12. 

*ΕΜΣΤ: Ξενάγηση στην έκθεση Sonic Time στις 19.30 και bazaar στο πωλητήριο του Μουσείου (είσοδος δωρεάν από τις 19.00 ως τα μεσάνυχτα). 

*Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας: Στο Μέγαρο Διομήδη (3ης Σεπτεμβρίου 146), θα πραγματοποιηθούν εκθέσεις, ξεναγήσεις, προβολές video, εικαστικές εγκαταστάσεις, εργαστήρι χαρτιού και μαρμαρογραφίας, ταχυδακτυλουργικές εκπλήξεις και μουσικοχορευτικές παραστάσεις, ενώ θα παρουσιαστεί το έργο οκτώ καλλιτεχνών, σε συνεργασία με τα προγράμματα ΚΕΘΕΑ Διάβαση και ΚΕΘΕΑ Εν Δράσει (18.00-0.00, είσοδος ελεύθερη). 

*Ίδρυμα Ευγενίδου: Από τις 21.00 ως τις 0.00, ανοίγει τις πύλες του με δράσεις όπως η ψηφιακή παράσταση «Εξέλιξη» (21.30, 22.30, 23.30), διαδραστική έκθεση επιστήμης και τεχνολογίας, παρατήρηση του Κρόνου και των δακτυλίων του μέσω τηλεσκοπίων και εκθέσεις φωτογραφίας. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v