ΤΕΧΝΕΣΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Δύο ελληνικά μουσεία ανάμεσα στα καλύτερα της Ευρώπης

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων διεκδικούν, ανάμεσα σε 47 ευρωπαϊκά μουσεία, τον τίτλο του «Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς 2012». Εν αναμονή των αποτελεσμάτων στις 19 Μαΐου.

Δύο ελληνικά μουσεία ανάμεσα στα καλύτερα της Ευρώπης

Ανάμεσα σε 47 ευρωπαϊκά σημαντικά μουσεία που είναι υποψήφια για την ύψιστη ετήσια διάκριση, την αναγόρευση σε «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2012» (European Museum Year Award), συγκαταλέγονται φέτος τα μουσεία Νίκου Καζαντζάκη, στο Ηράκλειο Κρήτης, αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.

Η τελετή ανακοίνωσης της απόφασης, η οποία έχει ήδη ληφθεί από τον περασμένο Νοέμβριο από την οργανωτική επιτροπή, το European Museum Forum, θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 19 Μαΐου, σε μία μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποιείται στο Δημοτικό Μουσείο της Penafiel, στην Πορτογαλία.

Στην εκδήλωση αυτή θα παρουσιαστεί το κάθε ένα από τα 47 μουσεία από τον αντιπρόσωπό τους, μέσω ερωτήσεων που θα απευθύνουν τα μέλη της επιτροπής, ενώ στο τέλος θα επιδειχθεί και επεξηγηθεί ένα αντικείμενο χαρακτηριστικό από την συλλογή του κάθε μουσείου.

Στην τριανταπενταετή πορεία του θεσμού μόνο ένας ελληνικός φορέας έχει μέχρι σήμερα βραβευθεί, το μουσείο του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος στο Ναύπλιο, το 1981.

Τα υπόλοιπα υποψήφια μουσεία προέρχονται από Κροατία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία (5 συνολικά), Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία (6 συνολικά), Νορβηγία, Πορτογαλία (3 συνολικά), Ρωσία (4 συνολικά), Σερβία, Σλοβενία, Ισπανία (3 συνολικά), Σουηδία, Ελβετία, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο (10 συνολικά).

Στην περσινή εκδήλωση "Ευρωπαϊκό Μουσείο 2011" νικητής αναδείχτηκε το Γαλλο-Ρωμαϊκό Μουσείο στο Tongeren του Βελγίου, ενώ άλλα 7 μουσεία τιμήθηκαν με ειδικά βραβεία και επαίνους.

Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε τα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες 48 ώρες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2