Δύο ελληνικά μουσεία ανάμεσα στα καλύτερα της Ευρώπης

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων διεκδικούν, ανάμεσα σε 47 ευρωπαϊκά μουσεία, τον τίτλο του «Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς 2012». Εν αναμονή των αποτελεσμάτων στις 19 Μαΐου.
Δύο ελληνικά μουσεία ανάμεσα στα καλύτερα της Ευρώπης
Ανάμεσα σε 47 ευρωπαϊκά σημαντικά μουσεία που είναι υποψήφια για την ύψιστη ετήσια διάκριση, την αναγόρευση σε «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2012» (European Museum Year Award), συγκαταλέγονται φέτος τα μουσεία Νίκου Καζαντζάκη, στο Ηράκλειο Κρήτης, αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.

Η τελετή ανακοίνωσης της απόφασης, η οποία έχει ήδη ληφθεί από τον περασμένο Νοέμβριο από την οργανωτική επιτροπή, το European Museum Forum, θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 19 Μαΐου, σε μία μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποιείται στο Δημοτικό Μουσείο της Penafiel, στην Πορτογαλία.

Στην εκδήλωση αυτή θα παρουσιαστεί το κάθε ένα από τα 47 μουσεία από τον αντιπρόσωπό τους, μέσω ερωτήσεων που θα απευθύνουν τα μέλη της επιτροπής, ενώ στο τέλος θα επιδειχθεί και επεξηγηθεί ένα αντικείμενο χαρακτηριστικό από την συλλογή του κάθε μουσείου.

Στην τριανταπενταετή πορεία του θεσμού μόνο ένας ελληνικός φορέας έχει μέχρι σήμερα βραβευθεί, το μουσείο του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος στο Ναύπλιο, το 1981.

Τα υπόλοιπα υποψήφια μουσεία προέρχονται από Κροατία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία (5 συνολικά), Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία (6 συνολικά), Νορβηγία, Πορτογαλία (3 συνολικά), Ρωσία (4 συνολικά), Σερβία, Σλοβενία, Ισπανία (3 συνολικά), Σουηδία, Ελβετία, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο (10 συνολικά).

Στην περσινή εκδήλωση "Ευρωπαϊκό Μουσείο 2011" νικητής αναδείχτηκε το Γαλλο-Ρωμαϊκό Μουσείο στο Tongeren του Βελγίου, ενώ άλλα 7 μουσεία τιμήθηκαν με ειδικά βραβεία και επαίνους.

Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε τα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες 48 ώρες.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v