Το Αρχαιολογικό Ιωαννίνων υποψήφιο Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς

Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2012 ίσως ανακηρυχθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, η υποψηφιότητα του οποίου ανακοινώθηκε πριν από λίγες μέρες. Υπομονή μέχρι τον ερχόμενο Μάιο…
Το Αρχαιολογικό Ιωαννίνων υποψήφιο Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς
Υποψήφιο για το παλαιότερο και σημαντικότερο βραβείο της κατηγορίας του, το Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς (European Museum Award 2012), είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων. Το βραβείο Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς απονέμεται ετησίως από τον Οργανισμό European Museum Forum (EMF) και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων φιλοξενεί περί τα τρεις χιλιάδες αρχαιολογικά ευρήματα, που καλύπτουν μεγάλη χρονική περίοδο, από την πρώτη εμφάνιση του ανθρώπου στην Ήπειρο, κατά την Κατώτερη Παλαιολιθική εποχή πριν από 250.000 χρόνια, έως και τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους (3ος αι. μ.Χ.). Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα ευρήματα από το ιερό της Δωδώνης τα οποία εκτίθενται σε μια αίθουσα αφιερωμένη αποκλειστικά σε ένα από τα σπουδαιότερα μαντεία του ελληνικού κόσμου.

Στόχος του βραβείου είναι η προώθηση της καινοτόμου μουσειακής πρακτικής και προσφοράς ποιοτικών δημόσιων υπηρεσιών προς όλες τις κατηγορίες επισκεπτών. Το 2012 συμπληρώνονται 35 χρόνια από τη θεσμοθέτηση του βραβείου. Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει και το περιβαλλόμενο με μοναδικό κύρος Βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων επισκέφθηκαν, τον Σεπτέμβριο του 2011, τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής, Shirley Collier (Διευθύντρια του Μουσείου Scarborough στην Αγγλία), και του Michael Ryan (Επικεφαλής του ICOM στην Ιρλανδία), που εξέφρασαν το θαυμασμό τους για την Έκθεση, αλλά και τη θετική τους έκπληξη για την οργάνωση του Μουσείου.

Ο Διαγωνισμός και η απονομή του Βραβείου θα πραγματοποιηθεί στο Penafiel της Πορτογαλίας από τις 16-20 Μαΐου 2012. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων προκρίθηκε στα Μουσεία που θα παρουσιαστούν στη συνάντηση και θα συμμετέχει με αντιπροσωπεία. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει σε ειδική τελετή στις 19 Μαΐου 2012.

Με το Πρώτο Βραβείο του ΕΜΥΑ έχει τιμηθεί στο παρελθόν το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης του Ναυπλίου (1981) και με το Βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης (2005).

Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού
Η.Κ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v