ΤΕΧΝΕΣΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

«170 Χρόνια Εθνική Τράπεζα: 1841 – 2011»: Η Έκθεση

Οι σημαντικότερες στιγμές από την ιστορία της Εθνικής Τράπεζας, της μακροβιότερης σε λειτουργία ελληνικής τράπεζας, παρουσιάζονται στην έκθεση «170 Χρόνια Εθνική Τράπεζα: 1841 – 2011» στο κτίριο της οδού Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη.

του Γιάννη Ασδραχά

Η έναρξη της λειτουργίας της «Εθνικής Τράπεζας» ως εμπορικής εκδοτικής και κτηματικής τράπεζας ανακοινώθηκε στο έκτο φύλλο της εφημερίδας της Κυβερνήσεως του 1842. Ένα χρόνο πριν τον Μαρτίο του 1841 υπογράφτηκε από τον πρώτο βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα το ιδρυτικό της διάταγμα ύστερα από πρωτοβουλίες του Γεωργίου Σταύρου και του Ελβετού Φιλέλληνα Ιωάννη- Γαβριήλ Ευνάρδου.

Από τότε μέχρι σήμερα, η Εθνική Τράπεζα ακολούθησε την ιστορία της χώρας. Σε όλες τις στιγμές του χρονικού του νεοελληνικού κράτους που όταν ιδρύθηκε ο πληθυσμός του, ήταν μόλις 700 χιλιάδες ψυχές. Προσαρτήσεις νέων περιοχών, οικονομικές κρίσεις, πόλεμοι: νικηφόροι καταστροφικοί αλλά και εμφύλιοι. Κάθε περίοδος άφησε και το στίγμα της πρώτο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ελλάδας, που εφέτος συμπληρώνει 170 χρόνια. Αυτή η μεγάλη ιστορία της αρχαιότερης ελληνικής τράπεζας αποσαφηνίζεται στη έκθεση ιστορικών τεκμηρίων με θέμα «170 χρόνια Εθνική Τράπεζα: 1841-2011» που εγκαινιάσθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο οδού Πειραιώς ) από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, παρουσία του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων ο πρόεδρος ου ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας Βασίλης Ράπανος τόνισε ότι η Τράπεζα ήταν «παρούσα και αρωγός σε όλους τους εθνικούς αγώνες και στις προσπάθειες για κοινωνική πρόοδο. Σήμερα, 170 χρόνια μετά, η Εθνική εξακολουθεί να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον χρηματοοικονομικό τομέα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» ενώ υπογράμμισε ότι «Καλό είναι να θυμόμαστε τα περασμένα, πιο καλά όμως είναι να βάλουμε τάξη στα τωρινά. Να θυμηθούμε τα μαθήματα από τα παθήματα μας και μέσα από διάλογο και συνεννόηση να βρούμε διέξοδο και η Ελλάδα να ξαναμπεί σε πορεία ανάπτυξης και ευημερίας».

Από την πλευρά του ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη 'Αγγελος Δεληβοριάς επεσήμανε στην ομιλία του ότι «όταν οι καιροί είναι δύσκολοι, οι συνθήκες δυσβάσταχτες και οι επιπτώσεις από την ύφεση της γενικότερης κρίσεως δραματικές, μόνο η τόνωση της αισιοδοξίας επιτρέπει την επιβίωση, κυρίως όμως την αναστύλωση ενός αρκετά καταπονημένου ηθικού».

Στις προθήκες του μουσείου συστήνεται στο κοινό η πολύχρονη ιστορία της τράπεζας μέσα από αντικείμενα ιστορικού αλλά και εικαστικού ενδιαφέροντος όπως τραπεζογραμμάτια, νομίσματα μετοχές, πιστωτικά κατάστιχα, σπάνια έγγραφα, φωτογραφικά ντοκουμέντα, αρχιτεκτονικά σχέδια αλλά και αντικείμενα από τον μηχανολογικό εξοπλισμό της Τράπεζας. Τέλος σε ξεχωριστές ενότητες προβάλλεται ένα σημαντικό μέρος από την προσφορά της Εθνικής Τράπεζας στον τομέα του Πολιτισμού, της Επιστήμης και της Τέχνης. Το υλικό της έκθεσης προέρχεται από το Ιστορικό Αρχείο και την καλλιτεχνική συλλογή της Τράπεζας.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό έως την Κυριακή 22 Ιανουαρίου της επόμενης χρονιάς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2