«Το Ψάρι και ο Καλεσμένος»: Η τέχνη της Γρανάδας… μετακομίζει στο TAF

Εννέα καλλιτέχνες με κοινό γνώρισμα τις σπουδές τους στην ισπανική Γρανάδα συναντώνται στην αυλή του TAF για να εκθέσουν στα δωμάτια του ιστορικού κτιρίου την ιδιαίτερη τέχνη τους, στο πλαίσιο της έκθεσης «Το Ψάρι και ο Καλεσμένος».
«Το Ψάρι και ο Καλεσμένος»: Η τέχνη της Γρανάδας… μετακομίζει στο TAF
Το έργο «νεότευκτων» καλλιτεχνών με επιρροές από το πολιτιστικό παλίμψηστο της Ανδαλουσίας, αυτές τις μέρες βρίσκεται σε έναν χώρο που αντανακλά την Αθηναϊκή «στρωματογραφία». Εννιά καλλιτέχνες από την Γρανάδα, που γι’ αυτούς ακόμα οι μνήμες της σχολής καλών τεχνών είναι πρόσφατη ανάμνηση, παρουσιάζουν το έργο τους στην γκαλερί «Τaf» (The Art Foundation), ένα κτηριακό συγκρότημα του 19ου αιώνα στο Μοναστηράκι που λειτουργούσε ως σύμπλεγμα μικροβιοτεχνιών.

Η εικόνα της εν εξελίξει ισπανικής τέχνης με πρόθεση την άμεση επικοινωνία μεταξύ κοινού και δημιουργών, πέρα και πάνω από τον ρόλο της κριτικής ή της αγοράς της τέχνης συνθέτουν οι: Άνχελες Αγρέλα, Πάμπλο Καπιτάν ντελ Ρίο, Παλόμα Γκάμεθ, Μαρίσα Μανθίγια, Μιγέλ Άνχελ Τορνέρο, Χοακίν Πένια Τόρο, Χοσέ Πινιάρ, Αλεχάντρο ντελ Βάγιε Κορδέρο και Σαντιάγο Γιάνιεθ.



Οι παραπάνω εικαστικοί, που θήτευσαν στη Σχολή Καλών Τεχνών της Γρανάδας, «υιοθέτησαν» από έναν μονόχωρο δωμάτιο 9 τετραγωνικών μέτρων –σε αυτά εξασκούσαν την ειδικότητα τους οι μαστόροι- που βρίσκονται περιμετρικά στην εσωτερική αυλή του «Τaf». Ο κάθε ένας τους προτείνει στον χώρο του το ιδίωμά του χωρίς να έχει επιβληθεί κάποιο θέμα συγκεκριμένο.

Ουσιαστικά η έκθεση προτείνει τη γνωριμία με τα καλλιτεχνικά projects μιας ομάδας δημιουργών που φοίτησε στο ίδιο πανεπιστημιακό κέντρο και που το μοναδικό κοινό χαρακτηριστικό τους είναι η ποιότητα της δουλειάς τους. Όπως υπογραμμίζει στο σημείωμα του ο επιμελητής της έκθεσης που ζει και εργάζεται στην Αθήνα, Πάμπλο Μπερθάλ, «Αν και στην πλειονότητά τους οι καλλιτέχνες κάνουν ζωγραφική, στη συγκεκριμένη έκθεση πολλοί επέλεξαν την βίντεο εγκατάσταση χωρίς να αποκλείσουν, ωστόσο, τη ζωγραφική, τη φωτογραφία ή την performance». Ενώ για το καλλιτεχνικό τους ιδίωμα διευκρινίζει ότι «περιλαμβάνονται καθαρά αισθητικοί συλλογισμοί ή προβληματισμοί που αφορούν στο ίδιο το επάγγελμα του καλλιτέχνη καθώς και θέματα κοινωνικά ή πολιτικά».

TAF (The Art Foundation) Νορμανού 5, Μοναστηράκι, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας
Έκθεση: «Το Ψάρι και ο Καλεσμένος/9 Καλλιτέχνες από τη Γρανάδα»
Διάρκεια: Έως τις 6 Νοεμβρίου, καθημερινά μέχρι τα μεσάνυχτα.
Είσοδος ελεύθερη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v