Τέχνη στους δρόμους: Η σκηνή μας… μια βόλτα

Τι δουλειά έχει η μοντέρνα τέχνη στην Ομόνοια; Ποιος κρέμασε αιώρες στην Αιόλου; Ποια παράσταση έχει για σκηνικό τον Παρθενώνα; Η τέχνη βγαίνει στις γειτονιές της πόλης και προσπαθεί να εξισορροπήσει, έστω λίγο, την αρνητική της ατμόσφαιρα. Θα τα καταφέρει;
Τέχνη στους δρόμους: Η σκηνή μας… μια βόλτα
των Ηρώς Κουνάδη, Γιάννη Ασδραχά

Μετά το Λυρικό Λεωφορείο, που πλημμύρισε με άριες τις γειτονιές της πόλης… τι; Ο δήμος Αθηναίων και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού μας έχουν τάξει ένα πλούσιο σε δράσεις φθινόπωρο στους δρόμους της Αθήνας, αλλά ο προγραμματισμός για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο παραμένει επτασφράγιστο μυστικό. Εν τω μεταξύ, ο πρόσφατος βανδαλισμός του πανέμορφου έργου που είχε στήσει στην Πλατεία Κοτζιά το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (λεπτομέρειες παρακάτω) αφήνει πίσω του ένα κλίμα μουδιασμένο. Έχει η συννεφιασμένη –κυριολεκτικά και μεταφορικά– Αθήνα χώρο για τέχνη στους δρόμους της;

Η απάντηση είναι σαφώς καταφατική. Βρίσκεται σε δράσεις όπως το ReMap του ταλαιπωρημένου όσο και γοητευτικού Μεταξουργείου, σε avant-guarde εγκαταστάσεις στην πληγωμένη Ομόνοια, και σε δραστήριους Συλλόγους και θεατρικές ομάδες που αποφασίζουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Και να βγάλουν την τέχνη τους, κάθε είδους τέχνη, σε δρόμους και πλατείες, να την προσφέρουν σε ανυποψίαστους περαστικούς και σε υποψιασμένους θεατές.

Εικαστικά, θέατρο και χορός (για τη μουσική φοβόμαστε ότι θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι την επόμενη Γιορτή της Μουσικής, που θα σημάνει την έναρξη των καλοκαιρινών συναυλιών) πλημμυρίζουν την πόλη και μας περιμένουν.

Εικαστικά: Μοντέρνα τέχνη στο πεζοδρόμιο
Μπορεί η διευθύντρια του «Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης» Άννα Καφέτση να είπε για το έργο της Τζένης Μαρκέτου «Red eyed sky walkers» - τα 99 κόκκινα μετεωρολογικά μπαλόνια με προσαρμοσμένες ασύρματες κάμερες που πρόβαλαν το εσωτερικό ενός καφενείου- πως ήταν «ένα όνειρο που κράτησε λίγο» επειδή λίγες ώρες μετά το στήσιμο του, την προηγούμενη Παρασκευή, τα μπαλόνια χάθηκαν από χέρια σύγχρονων βάνδαλων, όμως τα όνειρα έρχονται και ξανάρχονται κάθε μέρα. Νέα και αισιόδοξα.

Το πείραμα λοιπόν η τέχνη να καταλάβει τους δρόμους και πλατείες δεν απέτυχε. Μπορεί να είχε 99 κόκκινα θύματα που πήραν το «δρόμο προς τον ορίζοντα», όπως έλεγαν οι στίχοι του τραγουδιού της γερμανίδας Νένα «99 Red Balloons» στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όμως υπάρχουν αρκετοί που επιμένουν πως ο δημόσιος χώρος πρέπει να εναχθεί ως τόπος εικαστικής έκφρασης, και να γίνουν οι ματιές μας πιο ζωηρές. Παραθέτουμε μία λίστα με τέχνη ελεύθερη από περιορισμούς, είτε βρίσκεται στεγασμένη σε γκαλερί και χώρους –στο πλαίσιο του τρίτου «Remap» – είτε «ελεύθερη» στους δρόμους από το πρόγραμμα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης που επιμένει. 

Kunsthalle Athena (Κεραμεικού 28)
Διάρκεια έως τις 30 Οκτωβρίου
Εικόνες και αρώματα ενός αειθαλούς καλοκαιριού δημιούργησαν οι εικαστικοί και ντιζάινερ: Alexandra Croitoru, «Greece is for Lovers», Βαγγέλης Γκόκας, Jim Mangan, Ra di Martino, Βασιλεία Στυλιανίδου, Κίμων Τσακίρης και Guido van der Werve. 

Atopos Contemporary Visual Culture (Σαλαμίνος 72)
Διάρκεια έως τις 30 Οκτωβρίου
Τη νέα θεματική έρευνα του πολιτιστικού οργανισμού Atopοs Contemporary Visual Culture που αφορά το ανθρώπινο σώμα παρουσιάζουν με την έκθεση «Peepee» οι Λάκης και Άρης Ιωνάς και οι The Callas, μέσα από βιντεο-προβολές, εγκαταστάσεις και περφόρμανς.

Frown Tails (Παραμυθιάς 6)
Διάρκεια έως τις 30 Οκτωβρίου
Νauru Project τιτλοφορείται το διαδικτυακό, συνεργασιακό project της Μαρίας Γεωργούλα με θέμα το νησί Ναουρού, το υπό πτώχευση μικρότερο νησί - κράτος στον κόσμο. Με βάση το blog www.nauruproject.blogspot.com.

XYZ Outlet (Περδίκα 8, Μεταξουργείο)
Διάρκεια έως τις 30 Οκτωβρίου
Ο εικαστικός και καλλιτεχνικός διευθυντής της Μπιενάλε της Αθήνας Poka-Yio παρουσιάζει, υπό τον τίτλο Bordello Nacional, ένα περιβάλλον με αναφορές στους οίκους ανοχής της γειτονιάς του Κεραμεικού.

Ε.Δ.Ω. (Προφήτου Δανιήλ 18, Κεραμεικός)
Portrait Machine 2 είναι το έργο του Ευάγγελου Καϊμάκη που απεικονίζει τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά.

Συνεργείο (Κολωνού 31 & Λεωνίδου)
Διάρκεια έως τις 30 Οκτωβρίου
«Κρυμμένη Πόλη» είναι ο τίτλος της έκθεση φωτογραφίας παιδιών που απαθανατίζουν τις συνθήκες διαβίωσής τους στις αργεντίνικες φαβέλες.

Αιόλου και Κολοκοτρώνη
Διάρκεια: έως τις 23 Οκτωβρίου
Η αιώρα που οι άκρες τις είναι δεμένες σε κτήρια του κέντρου, δεν είναι άλλο από το έργο «Όργανα γυμναστικής» του Αλέξανδρου Ψυχούλη.

Πλατεία Ομόνοιας
Διάρκεια: έως τις 15 Νοεμβρίου
«Εις δόξαν» είναι ο τίτλος της εγκατάστασης του Βλάση Κανιάρη, έργο του 1993 με σακιά τσιμέντου τυλιγμένα από ελληνικές σημαίες.

Τοσίτσα
Διάρκεια: έως 7 Οκτωβρίου
«Επτά ημέρες ζωής στην Τοσίτσα» τιτλοφορείται το φιλόδοξο project των Συλλόγων Ελλήνων Αρχαιολόγων και Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού που περιλαμβάνει υπαίθριες εκθέσεις φωτογραφίας και έργων τέχνης, δωρεάν ξεναγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις. Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα.

Θέατρο: Με τον Παρθενώνα για σκηνικό
Ο Άμλετ Αυτοκτόνησε
Έξι διαφορετικοί Άμλετ «επί σκηνής». Έξι άτομα σε κρίση-προσωπική, κοινωνική, οικονομική, εθνική –όπως ο σύγχρονος Έλληνας. Με τον Παρθενώνα για σκηνικό, η ομάδα Minus [two] δανείζεται το διαχρονικό και παγκόσμιο αρχέτυπο του ανικανοποίητου, προδομένου και συνεχώς σε (αυτό)διάψευση Άμλετ, για να μιλήσει για το «σήμερα». Στήνει την παράστασή της στη γωνία των οδών Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Μακρυγιάννη, το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Οκτωβρίου και σας περιμένει, στις 21.30. Η είσοδος είναι ελεύθερη. 

Το Τάβλι
Αυλή, Αριστοφάνους 34Β & Σαρρή, Ψυρρή, τηλ.: 2155104749
Ένα κλασσικό και αγαπημένο έργο της νεοελληνικής δραματουργίας, «Το Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη σκηνοθετούν και ερμηνεύουν οι Νίκος Ορφανός και Κώστας Κάππας, κατορθώνοντας το ακατόρθωτο: να προσαρμόσουν την αυθεντική λαϊκότητα του παλιού ελληνικού κινηματογράφου στη σύγχρονη πραγματικότητα. Το αποτέλεσμα εκπλήσσει. Προλαβαίνετε να το δείτε, μέχρι τις 5 Οκτωβρίου, καθημερινά εκτός Δευτέρας στις 21.00. Το εισιτήριο κοστίζει 12€.

Τρίκυκλο Θέατρο
Μια ιδέα του σκηνογράφου και σκηνοθέτη Γκάυ Στεφάνου, το Τρίκυκλο Θέατρο είναι… αυτό που λέει το όνομά του: μια ολόκληρη θεατρική σκηνή, στημένη επάνω σε ένα τρίκυκλο. Το Τρίκυκλο Θέατρο θα στήνει παραστάσεις στους δρόμους, τις πλατείες και τις αυλές της πόλης. Η πρώτη του στάση είναι το υπόγειο του Ιδρύματος Κακογιάννη, όπου παρουσιάζεται, ως τις 9 Οκτωβρίου, η παράσταση Tricky. Τα εισιτήρια κοστίζουν 10€. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Χορός: Μάθε, παιδί μου, tango!
Athens Tango Day στην Τεχνόπολη
Να μυηθούμε στα μυστικά του αργεντίνικου χορού, να παρακολουθήσουμε δρώμενα, βιντεοπροβολές και performances αλλά και χορέψουμε μέχρι τις 3.00 το πρωί στην αυλή της Τεχνόπολης μας καλεί, το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, το Φεστιβάλ TangoGreece. Kαταξιωμένοι και έμπειροι χορευτές και δάσκαλοι των καλύτερων σχολών του είδους, θα παραδίδουν από τις 12.00 έως τις 20.00 δωρεάν μαθήματα, ενώ στις 20.00 ξεκινούν οι προβολές βίντεο και στις 22.00 η συναυλία.

Και στη Θεσσαλονίκη…
Υπό το γενικό τίτλο «Παλιές Διασταυρώσεις- Make it new», η 3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, πλημμυρίζει από τις 18 Σεπτεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου 2011, την πόλη με εκθέσεις, διεθνές εργαστήριo νέων καλλιτεχνών, φεστιβάλ, performances καθώς και φιλοξενούμενες δράσεις. Δείτε λεπτομέρειες για το πρόγραμμα και τις εκδηλώσεις στο επίσημο site της Biennale.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v