Βραβείο ΔΕΣΤΕ 2011: Η γλυπτική, το πετρέλαιο και η… φλέβα χρυσού

Η γλυπτή κατασκευή μιας πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου της Αναστασίας Δούκα της χάρισε το φετινό βραβείο του ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, τα οποία αναδεικνύουν τις δημιουργίες νέων καλλιτεχνών. Δείτε τι λέει η γλύπτρια για το έργο και για την διάκρισή της.
Βραβείο ΔΕΣΤΕ 2011: Η γλυπτική, το πετρέλαιο και η… φλέβα χρυσού
του Γιάννη Ασδραχά

«Το βάθος της συνολικής της ματιάς στην τέχνη, που εμπεριέχει αναφορές στην αρχιτεκτονική και την ιστορία της βιομηχανίας, αλλά και η ενέργεια που εκπέμπει»: Αυτό ήταν το σκεπτικό της κριτικής επιτροπή των βραβείων «ΔΕΣΤΕ» που οδήγησε χθες στην κατάμεστη αίθουσα του μουσείου «Κυκλαδικής Τέχνης» τη φετινή διάκριση στην 32χρονη εικαστικό Αναστασία Δούκα.

Το έργο της με τίτλο «Lazy Suzan Not» είναι μία γλυπτή κατασκευή, η εγκάρσια τομή μιας πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου μεγάλων διαστάσεων. Το βραβείο, που αναπαριστά ένα επιχρυσωμένο χέρι, παρέλαβε η καλλιτέχνης, εμφανώς συγκινημένη, από τα μέλη της κριτικής επιτροπής τον και τον Γεωργιανό γλύπτη Αντρο Βέκουα και τον Κάσπερ Κένιγκ, διευθυντή του Μουσείου Λούντβιχ της Κολωνίας.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ιδρύματος ΔΕΣΤΕ Δάκης Ιωάννου μίλησε για την σημασία των βραβείων που επικεντρώνεται «στην ανάδειξη νέων καλλιτεχνών και στη δημιουργία προϋποθέσεων για ανάδειξή τους και στη διεθνή σκηνή». Η Αναστασία Δούκα, μιλώντας μας για το τι σημαίνει το βραβείο, είπε ότι «είναι μία ευκαιρία να μάθει την δουλεία σου περισσότερος κόσμος αλλά και να επικοινωνήσει μαζί σου. Όσο για τα χρήματα είναι χρήσιμα για τα επόμενα έργα μου».

Όσον αφορά τη δουλεία της, «η τεχνική και η έννοια είναι αλληλένδετες στο έργο μου. Τα αντικείμενα διαλύονται και επανασυνδέονται σε νέες μονάδες». Στη σύνθεση της έχει προσαρμόσει σε δεύτερη χρήση υλικά, όπως φιάλες υγραερίου αλλά και σχέδια από αντικείμενα που προέρχονται από το τοπίο των αναμνήσεων όπως έναν κύβο που θυμίζει αυτόν του Ρούμπικ. Η σύνθεση εργάζεται πυρετωδώς για να αντλήσει χρυσό στα βάθη της γης. Και όπως η ίδια σημειώνει, «εκεί θα συμπλεύσουν όσοι βρίσκονται προς αναζήτηση πλούτου, τυχοδιώκτες και περιπλανώμενοι που θα προσπαθήσουν σκληρά για την προσωπική τους φλέβα χρυσού».

Η γλύπτρια αυτό το διάστημα βρίσκεται στο Σικάγο όπου σπουδάζει μεταπτυχιακά. Έχει φοιτήσει στην ΑΣΚΤ και για τρεις χρονιές (1999, 2001, 2002) τιμήθηκε με το Βραβείο Αρίστευσης Σπουδών του Κρατικό Ίδρυμα Υποτροφιών-IKY. Το 2003 έλαβε το Πτυχίο Γλυπτικής από το εργαστήριο Γ. Λάππα. Συνέχισε τις σπουδές της στην «Akademie der Bildenden Kunste» της Βιέννης (2004-2007), ενώ ακολούθησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στις Ψηφιακές Μορφές Τέχνης (Α.Σ.Κ.Τ. και Glasgow School of Art Σκωτία). Έχει παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε ομαδικές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι καλλιτέχνες ήταν ο Γιάννης Βαρελάς, η Ειρήνη Μίγα, η Αλεξάνδρα Μπαχζετσή, ο Ευτύχης Πατσουράκης και ο Θεόδωρος Σταματογιάννης.

Τα βραβεία "ΔΕΣΤΕ" καθιερώθηκαν το 1999, απονέμονται κάθε δύο χρόνια σε Έλληνες ή Κύπριους εικαστικούς και συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ. Φέτος, όπως και στη προηγούμενη διοργάνωση το 2009, η τελετή απονομής τους πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Η παρουσίαση των έργων θα διαρκέσει έως τις 30 Οκτωβρίου 2011.

Η συνεργασία αυτή μεταξύ του Ιδρύματος "ΔΕΣΤΕ" και του Μουσείου εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Βήμα στους Νέους» με το οποίο το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανοίγει ένα διάλογο με τους νέους, ενημερώνει το κοινό για τη σύγχρονη δημιουργία και ενισχύει ένα δυναμικό περιβάλλον ανταλλαγής ιδεών.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v