Andy Holden: Από τις Πυραμίδες… στην Ακρόπολη

Οι εικαστικές αναζητήσεις του νεαρού Βρετανού καλλιτέχνη Andy Holden παίζουν δημιουργικά με τους αρχαιολογικούς θησαυρούς και η Πυραμίδα του Χέοπα συναντά τον Ιερό Βράχο στις αίθουσες του Μουσείου Μπενάκη.
Andy Holden: Από τις Πυραμίδες… στην Ακρόπολη
Ένας τεράστιος βράχος βρισκόταν στις αίθουσες της διάσημης βρετανικής γκαλερί «Τate» την προηγούμενη χρόνια. Ήταν το έργο του 29χρονου καλλιτέχνη Andy Holden και μέρος της ατομικής του έκθεσης με τίτλο «Pyramid Piece», η οποία έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος της γκαλερί που συστήνει στο κοινό τις νέες τάσεις της τέχνης, με τίτλο «Art Now».

Εννοιολογικά στο έργο του ο εικαστικός αντανακλά μία σύμπτυξη από ιστορίες που αφορούν συγκεκριμένα αντικείμενα. Έτσι, η πέτρα στα χρώματα της ώχρας είναι η μεγέθυνση ενός μικρού κομματιού βράχου από την πυραμίδα του Χέοπα στην Γκίζα που πήρε μαζί του -ως αναμνηστικό του ταξιδιού του- όταν ήταν 13 χρονών. Νιώθοντας ενοχή ταξίδεψε ξανά στην Αίγυπτο για να αφήσει το κομμάτι στην γη που άνηκε.

Ο προβληματισμός του επεκτείνεται και στην Αθήνα, στο «Μουσείο Μπενάκη» (Κεντρικό κτήριο) με μία ακόμα παράμετρο: Αυτή τη φορά το έργο του συνδυάζεται με αρχαιότητες. Τίτλος της έκθεσης που ανοίγει τις πύλες της την Δευτέρα είναι «The Cookham Erratics». Δίπλα σε ελληνικά και ρωμαϊκά ευρήματα ο Andy Holden συνθέτει την ιστορία της «προσωπικής» του αρχαιολογίας η οποία σύμφωνα με τους κανόνες που έχει ορίσει ο ίδιος εξετάζει τη σχέση μεταξύ «προσωπικής ανάμνησης και μνημείου, καθώς και την αυταρχική φύση της αφήγησης μέσω της χειρωναξίας, της ανέκδοτης ιστορίας και της αλλαγής κλίμακας».

Το έργο αποτελείται από έξι πλεκτά γλυπτά, τοποθετημένα πάνω σε βάσεις ανάμεσα στις αρχαιότητες που εκτίθενται στο ισόγειο του Μουσείου Μπενάκη. Και εδώ πρόκειται για μεγεθυμένα αντίγραφα μικρών πετρωμάτων και βότσαλων που συνέλεξε ο καλλιτέχνης στο κοιμητήριο της εκκλησίας του Cookham στην Αγγλία, τόπος που απεικονίζεται σε έναν διάσημο πίνακα του Βρετανού ζωγράφου Σερ Stanley Spencer (1891 – 1959).

Τη σχέση των γλυπτών, που είναι κατασκευασμένα από ατσάλι, αφρολέξ και κλωστές, με το κοιμητήριο αλλά και τον Stanley Spencer – που ήταν γεγενημένος στο Cookham- γνωρίζει ο θεατής από τα ίδια τα γλυπτά. Κάθε ένα τους επαναλαμβάνει έναν μαγνητοφωνημένο μονόλογο του καλλιτέχνη, μία πολυπρισματική επισκόπηση του πετρώματος με γεωλογικές αναφορές, την πορεία τους και το ταξίδι τους στο αθηναϊκό μουσείο.

O Andy Holden, γεννήθηκε το 1982, Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Goldsmith το 2005 και σήμερα ζει και εργάζεται στο Bedfordshire της Μεγάλης Βρετανίας. Έχει παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις στην Αγγλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το ταλέντο του έχει και μία διαφορετική έκφανση: Συνδιευθύνει τη δισκογραφική εταιρεία Lost Toys Records και συμμετέχει συστηματικά σε συναυλίες με το συγκρότημά του «The Grubby Mitts».

Η πρόσκληση του καλλιτέχνη στο «Μπενάκη» πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλλιτέχνες σε Διάλογο με το Μουσείο Μπενάκη» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο, με σκοπό τη συνάντηση τεσσάρων καλλιτεχνών από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βρετανία, οι οποίοι δραστηριοποιούνται τόσο στην σκηνή της χώρας τους όσο και στη διεθνή σκηνή. Την έκθεση συντόνισαν η Ειρήνη Βουζελάκου (British Council) και η Νατάσα Καραγγέλου (Μουσείο Μπενάκη).

Info:
Μουσείο Μπενάκη
(Κεντρικό Κτίριο, Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας)
Έκθεση «The Cookham Erratics» του Andy Holden
Από 10 Οκτωβρίου εώς τις 4 Δεκεμβρίου
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 9:00 - 17:00
Πέμπτη: 9:00 - 24:00 Κυριακή: 9:00 - 15:00
Γενική είσοδος : € 7 Περιοδική έκθεση: € 5

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v