4 λόγοι για να επισκεφθούμε το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης υποδέχεται στους χώρους του τα έργα τεσσάρων καλλιτεχνών σε ισάριθμες νέες εκθέσεις ζωγραφικής, «φωτοτυπιών ύλης» και πρωτοποριακών μορφών τέχνης, που εγκαινιάζονται αυτή την Πέπμτη 26 Μαΐου.
4 λόγοι για να επισκεφθούμε το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Ζωγραφικά έργα ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες καλλιτέχνες της γενιάς του ’80. Ψήγματα της πόλης μέσα από «φωτοτυπίες απευθείας από την ύλη» του αστικού τοπίου. Οι πνευματικές αναζητήσεις του Αριστοτέλη μέσα από σύγχρονες εγκαταστάσεις στο project room του Μουσείου. Ένας υβριδικός χώρος που φιλοξενεί την μουσική σχολή ενός φανταστικού οργανισμού. Όλα τα παραπάνω συναντώνται μέσα στους χώρους του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και εγκαινιάζουν το καλλιτεχνικό τους ταξίδι μέσα από τις νέες εκθέσεις που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον μας από την προσεχή Πέμπτη και για όλο σχεδόν το καλοκαίρι.

Οι σημαντικοί καλλιτέχνες, τα έργα των οποίων αξιοποιούν και αναδεικνύουν οι τέσσερις αυτές εκθέσεις του ΕΜΣΤ είναι ο Απόστολος Γεωργίου, ζωγράφος της γενιάς του ’80, η εικαστικός Ρένα Παπασπύρου, η πρωτοποριακή Φιλανδή καλλιτέχνης Μααρία Βιρκκάλα και ο «μαέστρος» των διαδραστικών ιδεών Άγγελος Πλέσσας. Δείτε παρακάτω αναλυτικές πληροφορίες για καθεμία από τις εκθέσεις.

Απόστολος Γεωργίου, Ζωγραφική
Επιμέλεια: Δάφνη Βιτάλη
Η ζωγραφική του Απόστολου Γεωργίου, ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες της γενιάς του ‘80, είναι ανθρωποκεντρική και αφηγηματική, και αντλεί τα θέματά της από την καθημερινότητα των ανθρώπων. Διαπροσωπικές σχέσεις, προσωπικά άγχη και αδιέξοδα αποδίδονται με λεπτό χιούμορ, σαρκασμό και τρυφερότητα, αναδεικνύοντας τον υπαρξιακό χαρακτήρα του έργου του Γεωργίου και τον βασικό του προβληματισμό γύρω από την ταυτότητα, το φύλο και τις ανθρώπινες σχέσεις.

Η έκθεση αποτελεί την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα παρουσίαση της δουλειάς του και θα εστιάσει στα έργα που πραγματοποίησε ο καλλιτέχνης την τελευταία περίπου δεκαετία. Σκοπός είναι να παρουσιαστεί το ώριμο ζωγραφικό έργο του καλλιτέχνη καθώς και ένα σημαντικό κομμάτι δουλειάς της πρόσφατης εικαστικής του έρευνας. Στην έκθεση θα συγκεντρωθούν πενήντα περίπου μεγάλων και μεσαίων διαστάσεων ζωγραφικά έργα, ακρυλικά σε καμβά, που ανήκουν στον ίδιο τον καλλιτέχνη αλλά και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα. Επίσης θα παρουσιαστεί μια πρόσφατη σειρά έγχρωμων σχεδίων μεικτής τεχνικής σε χαρτί. Η έκθεση θα αναπτυχθεί σε ολόκληρο τον εκθεσιακό χώρο του μουσείου.

Ο Απόστολος Γεωργίου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1952. Μεταξύ 1971-73 σπούδασε Αρχιτεκτονική στην Hochschule für Angewandte Kunst στη Βιέννη και στη συνέχεια ζωγραφική στην Accademia di Belle Arti στη Φλωρεντία (1973-75) απ’ όπου αποφοίτησε. Παραμένει στην Ιταλία (Μιλάνο και Βενετία) μέχρι το 1980 οπότε επιστρέφει οριστικά στην Ελλάδα, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα μεταξύ Αθήνας και Σκοπέλου. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις σε γκαλερί όπως Kalfayan Galleries, Αθήνα και Θεσσαλονίκη / Γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου, Θεσσαλονίκη / Xippas Gallery, Παρίσι και Αθήνα / Γκαλερί Ρεβέκκα Καμχή, κ.ά και έχει συμμετάσχει σε σημαντικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως στις: Greek art, Sem-art gallery, Monte Carlo, 2011 / The First Image, Centre Regional d'Art Contemporain Languedοc-Rousillon, Sête, France, 2008 / Ποιός είναι εδώ;, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στα πλαίσια της 1ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, 2007 / Οdyssey: Greek Art from the Last Fifty Years, Gallery Gmurzynska, Ζυρίχη, 2006, Anos 80 Una Topologia, Museο de Arte Contemporanea de Serralves, Πόρτο, Πορτογαλία, 2006 / Στην Εξοχή: Συλλογή Μπέλτσιου, «Μύλος Ματσόπουλου», Τρίκαλα, 2006 / Breakthrough! Greece 2004, Sala Arcala 31, Μαδρίτη, 2004 / Βραβείο ΔΕΣΤΕ 2003, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, Αθήνα, 2003 / Outlook Διεθνής έκθεση σύγχρονης τέχνης, Aθήνα, 2003 / Οι Πρωτοπόροι, Συλλογή Μπέλτσιου, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Καλαμπάκας, 2002 / Galerie Kienzle & Gmeiner, Βερολίνο, 1998 / Wigmore Gallery, Λονδίνο, 1997.

Η έκθεση συνοδεύεται από έναν δίγλωσσο κατάλογο (ελληνικά και αγγλικά) με φωτογραφίες όλως των έργων και κείμενα των Δάφνη Βιτάλη, Ντένη Ζαχαρόπουλο και Μπάρι Σβάμπσκι.
Εγκαίνια έκθεσης: 26/5/2011, στις 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 26/5/2011 – 18/9/2011

Ρένα Παπασπύρου, Φωτοτυπίες απευθείας από την ύλη, 1980-81
Επιμέλεια: Σταμάτης Σχιζάκης
Στο πλαίσιο της σειράς του ΕΜΣΤ «Κάθε μήνα» παρουσιάζεται για πρώτη φορά ολόκληρη η σειρά έργων της Ρένας Παπασπύρου Φωτοτυπίες απευθείας απ’την ύλη, 1980-81 μαζί με τρία Μικρά δειγματολόγια από το τοπίο της πόλης, 1979. Οι δύο αυτές ενότητες αποτελούν συλλογές από υλικά που περισυνέλεξε η Ρένα Παπασπύρου στις περιπλανήσεις της μέσα στην πόλη σε μια προσπάθεια προσωπικής ταξινόμησης και αρχειοθέτησης του αστικού τοπίου. Η επιλογή των αντικειμένων έγινε βάση των «επεισοδίων» που συμβαίνουν πάνω στις επιφάνειες των υλών αυτών, δηλαδή στις επιπτώσεις του χρόνου, των περιβαλλοντικών συνθηκών και της ανθρώπινης επέμβασης πάνω στην όψη τους.

Η Ρένα Παπασπύρου με τις Φωτοτυπίες απευθείας απ’την ύλη, 1980-81 και τα Δειγματολόγια από το τοπίο της πόλης, 1979 ερεθίζει τις συνειρμικές δυνατότητες του κάθε θεατή, δείχνει το εύρος των εικόνων και αφηγήσεων που κρύβονται στις λεπτομέρειες της πόλης και του αποκαλύπτει ένα νέο τρόπο θέασης του περιβάλλοντος στο οποίο καθημερινά περιπλανιέται.

Η Ρένα Παπασπύρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Την περίοδο 1956-67 σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στην Ecole Nationale Supérieure des Beaux Arts στο Παρίσι. Την περίοδο 1993-2005 δίδαξε ως καθηγήτρια στο ‘Γ εργαστήριο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Από το 1967 μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με πιο πρόσφατη την μεγάλη αναδρομική έκθεση Flashback στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το 2009 που συνοδεύτηκε από την ομώνυμη μονογραφία. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις όπως στις Avanguardia e Sperimentazione, στη Μοδένα και στη Βενετία το 1978, Εικόνες που Αναδύονται στα Europalia το 1982 στην Αμβέρσα, 17η Μπιενάλε του Σάο Πάολο το 1983, Μεταμορφώσεις του Μοντέρνου, Η Ελληνική Εμπειρία στην Εθνική Πινακοθήκη το 1992, Π+Π=Δ Αρχείον Δεσμός στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ το 2000 και στην έκθεση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Τα χρόνια της αμφισβήτησης. Η τέχνη του ’70 στην Ελλάδα το 2005. Είναι ομότιμη καθηγήτρια στην ΑΣΚΤ. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Εγκαίνια έκθεσης: 26/5/2011 στις 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 26/5/2011 – 18/9/2011

Μααρία Βιρκκάλα, Wondering
Επιμέλεια: Άννα Καφέτση, ΕΜΣΤ Νέες παραγωγές 2011 στο Project Room
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει από τις 26 Mαΐου έως τις 28 Αυγούστου 2011 το νέο έργο της Μααρία Βιρκκάλα με τίτλο Wondering στο πλαίσιο της σειράς ΕΜΣΤ Νέες Παραγωγές 2011.

Η ιδέα του έργου γεννήθηκε από τη γειτνίαση του μουσείου με τον αρχαιολογικό χώρο των ερειπίων του Λυκείου του Αριστοτέλη, μιας από τις μεγαλύτερες φιλοσοφικές σχολές της αρχαιότητας. Σε μία περιστρεφόμενη κατασκευή μεγάλων διαστάσεων στον χώρο του Project Room βρίσκονται κρεμασμένες λευκές θήκες ενδυμάτων, πάνω στις οποίες εγγράφονται λέξεις και προβάλλονται αποσπάσματα από τα «Μεταφυσικά», τα «Ηθικά Νικομάχεια», το «Περί Ψυχής» και την «Ποιητική» του Αριστοτέλη. Η καλλιτέχνις αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Π ε ρ π ά τ η μ α ω ς μ έ θ ο δ ο ς σ κ έ ψ η ς.
Να συνδυάσω σκέψεις και κίνηση (περπάτημα)
ΛΕΞΕΙΣ / ΟΡΟΙ / ΚΕΙΜΕΝΟ που συνδέονται με τον Αριστοτέλη είναι παρόντα.
Αναρωτιέμαι περιπλανώμενη».

Η Μααρία Βρικκάλα γεννήθηκε το 1954 στο Ελσίνκι. Σπούδασε κεραμικό σχέδιο στο Πανεπιστήμιο Βιομηχανικών Τεχνών στο Ελσίνκι από το 1973 ως το 1977, καθώς και στο Πειραματικό Εργαστήριο της Σχολής Καλών Τεχνών στην Αιξ-εν-Προβένς στη Γαλλία από το 1981 ως το 1982. Έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες ατομικές εκθέσεις σε μουσεία και φεστιβάλ στη Φιλανδία. Το έργο της αναγνωρίστηκε στο διεθνή χώρο μέσα από μεγάλες εικαστικές διοργανώσεις μεταξύ των οποίων η Μπιενάλε της Βενετίας (1995, 2001 επιμέλεια: Harald Szeemann, 2007 Περίπτερο της Φιλανδίας, επιμέλεια: René Block), η Μπιενάλε Κωνσταντινούπολης (1995 επιμέλεια: René Block, 1997 επιμέλεια: Rosa Martinez) και η Τριεννάλε της Γιοκοχάμα (2005). Το ελληνικό κοινό γνώρισε για πρώτη φορά το έργο της στη μεγάλη έκθεση του ΕΜΣΤ Σύνοψις 2 – Θεολογίες το 2002. Ζει και εργάζεται στη Φιλανδία.
Είσοδος ελεύθερη
Εγκαίνια έκθεσης: 26/5/2011 στις 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 26/5/2011 – 28/8/2011

Άγγελος Πλέσσας, Σχολή Μουσικής του Ιδρύματος Άντζελο
Επιμέλεια: Σταμάτης Σχιζάκης
Ο Άγγελος Πλέσσας, με αφετηρία την πρόσφατη ανάπτυξη των κοινωνικών μέσων στο διαδίκτυο και την κριτική που έχουν αυτά δεχτεί, επιδιώκει να δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικοποίησης και συνεργασίας που ξεκινούν από το διαδίκτυο και καταλήγουν στον πραγματικό χώρο. Αυτό το επιτυγχάνει με μια σειρά δράσεων που διοργανώνονται από τον (σχεδόν) φανταστικό οργανισμό «Ίδρυμα Άντζελο». Στην επόμενη δράση του το «Ίδρυμα Άντζελο» θα δημιουργήσει έναν υβριδικό χώρο στο media lounge του ΕΜΣΤ με τη μορφή μιας μουσικής σχολής. Κεντρικό ρόλο στη Σχολή Μουσικής του Ιδρύματος Άντζελο θα έχουν τρεις διαδραστικές ιστοσελίδες και ένα πρόγραμμα μουσικών εργαστηρίων που θα προσφέρει ένα πλήθος από αφορμές για δημιουργική συνεργασία μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν 3 εργαστήρια / περφόρμανς με θέματα «Ηχητικός διαλογισμός» , «Ανάγνωση Ρομποτικής Ποίησης», «Ηχητική γονιμότητα» τις Πέμπτες 9 &,23 Ιουνίου και 7 Ιουλίου.

Ο Άγγελος Πλέσσας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία το 2001 με το έργο aroundmyself.com, ένα διαδραστικό πορτραίτο του εαυτού του. Συνέχισε να δημιουργεί διαδραστικές ιστοσελίδες με θέματα που συχνά σχετίζονται με τη διαμόρφωση της προσωπικής ταυτότητας στο διαδίκτυο, κατοχυρώνοντας τον τίτλο τους σαν την ηλεκτρονική διεύθυνση τους. Συχνά τα έργα του περνάνε από το διαδίκτυο στον πραγματικό χώρο, με τη μορφή εγκαταστάσεων, κατασκευών από φώτα νέον και ψηφιακών εκτυπώσεων. Από το 2007 και μετά ιδρύει το φανταστικό ίδρυμα “Angelo Foundation” και μέσα στο πλαίσιο αυτού του εν εξέλιξη πρότζεκτ διερευνά και σχολιάζει τη χρήση των διαδικτυακών κοινωνικών μέσων δημιουργώντας παράλληλα αφορμές για κοινωνικοποίηση στον πραγματικό χώρο. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, το εξωτερικό και το διαδίκτυο όπως στην έκθεση Σε Ενεστώτα Χρόνο το 2007 στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη 2η Μπιενάλε της Αθήνας, HEAVEN το 2009 και στην Triennale Bovisa στο Μιλάνο το 2011. Το 2009 παρουσίασε το Angelo Foundation Headquarters στο Jeu De Paume στο Παρίσι, σε συνεργασία με τον Ανδρέα Αγγελιδάκη. Το 2009 ήταν ανάμεσα στους εννέα νικητές του Rhizome commission. Το 2009 του επιδόθηκε υποτροφία Fulbright. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Εγκαίνια έκθεσης: 26/5/2011, στις 20.00 στο Media Lounge
Διάρκεια έκθεσης: 26/5/2011 – 31/7/2011

Info:
Ώρες λειτουργίας ΕΜΣΤ
Τρίτη - Κυριακή: 11.00 – 19.00, Πέμπτη: 11.00 – 22.00, Δευτέρα: κλειστά
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Κτίριο Ωδείου Αθηνών, Βασ. Γεωργίου Β’ 17 -19 & Ρηγίλλης, Αθήνα, 10675
Τηλέφωνα: 210 92.42.111 – 3
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v