Η "Γυμνή Αλήθεια" στο Μουσείο Φρυσίρα

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των σαράντα χρόνων της συλλογής του Βλάσση Φρυσίρα, μία μεγάλη έκθεση πενηνταοκτώ καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό αποκαλύπτει την... Γυμνή Αλήθεια του ανθρώπινου σώματος.
Η Γυμνή Αλήθεια στο Μουσείο Φρυσίρα
του Γιάννη Ασδραχά 

Η «γεωγραφία» του γυμνού σώματος, όπως την χαρτογράφησαν σε εκατόν είκοσι έργα πενηνταοκτώ καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζεται αυτό το διάστημα στο Μουσείο Φρυσίρα. Στην έκθεση με τίτλο Γυμνή Αλήθεια κάθε απεικόνιση από τους δημιουργούς αποδίδει τον άνθρωπο χωρίς διακρίσεις σε φύλλο και ηλικία. Τα έργα, αδέσμευτα από ηθικούς φραγμούς, αναδύουν ελεύθερα την αίσθηση που επιδιώκει ο κάθε εικαστικός να συλλάβει ο θεατής.

Σώματα με την λαμπερή σφριγηλότατα της νιότης αλλά και με τα σημάδια του χρόνου να φανερώνονται στις πιο προσωπικές περιοχές, σε στάσεις που προκαλούν την ερωτική λίμπιντο αλλά και αποστρέφουν την ματιά από τον ωμό ρεαλισμό. Παράλληλα αυτή η απόδοση πραγματοποιείται στο σύνολο της με κάθε μορφή έκφρασης ως προς την τεχνική της έκφραση που χρησιμοποιούν καλλιτέχνες της εποχής μας.

Τα έργα που παρουσιάζονται είναι μία θεματική επιλογή από την συλλογή του Βλάσση Φρυσίρα. Η έκθεση έχει επετειακό χαρακτήρα, αφού φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από τότε που ο συλλέκτης απόκτησε το πρώτο του έργο. Ο ίδιος ο συλλέκτης υπογραμμίζει πως το γυμνό σώμα είναι η «αλήθεια, γιατί υπενθυμίζει ότι κανείς δεν είναι τέλειος». Παράλληλα, συμβολίζει περισσότερα από τα αυτονόητα, δηλαδή «Είναι τόπος ψυχής, γιατί είναι το ίδιο η αρχή και ο προορισμός ταυτόχρονα. Είναι εικόνα ευμετάβλητη. Είναι δημιουργία του πνεύματος και της επιθυμίας. Είναι η γέννηση και το τέλος. Είναι ο εκθρονισμός της τελειότητας ως υπέρτατος στόχος εξέλιξης. Είναι ο θανάσιμος εχθρός της φαντασίας που σηματοδοτεί το τέλος της απόκρυψης και την αρχή της αποκάλυψης»

Επιτρέπει στον θεατή να αναλύσει τον «Πόνο, τη Θλίψη, την Παρακμή, τον Κορεσμό, την Αρμονία, τον Ερωτισμό, τη Χυδαιότητα, την Ομορφιά, την Τρυφερότητα, την Πορνογραφία, τον Ναρκισσισμό, τον Οίκτο, αλλά και το Θείο». Πρόκειται για ευδιάκριτες αναγνώσεις, στον εικονικό ισπανό Dino Valls, το φοβιστικό γυμνό του Γάλλου Jean Rustin, στον μαγικό ρεαλισμό του Pat Andrea που οι διαστάσεις, τα σημεία του σώματος και οι εκφράσεις δεν σκοντάφτουν στους φυσικούς νόμους, στην ποπ αισθητική του Florian Merkel.

Αυτή η μέθεξη των αισθήσεων στους κανόνες του σώματος έχει πολλούς Έλληνες εκπροσώπους με έργα από τα πρώτα χρόνια της συλλογής εώς και έργα που ακόμα το χρώμα δεν έχει στεγνώσει, με το 2010 να συνοδεύει την υπογραφή του καλλιτέχνη. Ένα σύνολο που όταν ο παρατηρητής βρίσκεται μπροστά σε ένα γυμνό έργο, όπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης Χριστίνα Σωτηροπούλου, αντικρίζει «μια γυμνή ψυχή, είτε είναι αυτή του καλλιτέχνη είτε είναι η δική του. Αυτό είναι εξάλλου που προκαλεί την αμηχανία μας μπροστά σ’ αυτά τα έργα ακόμη και σήμερα».

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες της έκθεσης: Pat Andrea, Jean Rustin, Κώστας Τσόκλης, DinoValls, Ζησίου Μιχάλης, Bogumil Ksiazek, Μελανίτης Γιάννης, Κερεστεντζής Κων/νος, Vincent Corpet, Desgrandschamps, Florian Merkel, Frédéric Léglise, Dieter Mammel, Marc Jones, Martinelli Andrea,, Xiang Shi, Schauweker, Mathias Szucs, Attila, Grzegorz Wnek, Pierre Edouard, Βαβυλουσάκης Κωνσταντίνος, Βαλαβανίδης Κώστας, Βερούκας Αλέξης, Απόστολος Γεωργίου, Διονυσσόπουλος Βασίλης, Κοντέλης Ανδρέας, Κουρκούβελος Γιώργος, Μιχάλης Μανουσάκης, Μποβιάτσου Λαμπρινή, Χρόνης Μπότσογλου, Μωραΐτη Ελένη, Νταούλας Κώστας, Παπακώστας Αχιλλέας, Πατρασκίδης Τριαντάφυλλος, Βαγγέλης Πλοιαρίδης, Τζαμουράνης Δημήτρης, Σακαγιάν Εδουάρδος, Πάνος Φειδάκης, Φιλοπούλου Μαρία, Φώτου Δημήτρης, Ψυχοπαίδης Γιάννης, Tinei Alexander, Vladimir Velickovic, Loutz Frederique, Τάσος Μαντζαβίνος, Βασίλης Σούλης Λύδια Κοντογιαννοπούλου, Παπατριανταφυλλόπουλος Κων/νος, Λαμπρινίδης Παναγιώτης, Agnes Baillon, Μακρής Θανάσης, Τσακίρης Αντώνης, Δημοσθένης Σκουλάκης, Αλεξία Ξαφοπούλου, Καλλιρόη Μαρούδα, Αχιλέας Πιστώνης, και Παναγιώτης Μπελτέκος.

INFO:
Γυμνή Αλήθεια
Μουσείο Φρυσίρα, Μονής Αστερίου 3 και 7, τηλ.:  210 3234678
Διάρκεια: εώς τις 27 Φεβρουαρίου, 2011
Ώρες και Ημέρες: Τετάρτη-Παρασκευή 10:00-17:00, Σάββατο, Κυριακή 11:00-17:00
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v