«Μίλα, μη φοβάσαι»: Ένα βιβλίο και μία έκθεση για την παιδική ψυχή

Ογδόντα δύο έλληνες καλλιτέχνες εμπνέονται από το βιβλίο «Μίλα, μη φοβάσαι», πάνω στην σχολική βία και παρουσιάζουν τα έργα τους Γκαλερί «Εικαστικές Αναζητήσεις», σε μια έκθεση που θα συζητηθεί.
«Μίλα, μη φοβάσαι»: Ένα βιβλίο και μία έκθεση για την παιδική ψυχή
του Γιάννη Ασδραχά

«Η Ελίνα κάνει τη ζωή της Ισιδώρας αφόρητη στο σχολικό, με αποτέλεσμα να τους βάλει όλους σε κίνδυνο. Ο Γιώργος γίνεται στόχος των συμμαθητών που του άρπαξαν τα γυαλιά επειδή είναι οπαδός άλλης ομάδας. Ένας ζηλιάρης αδελφός τρομοκρατεί τα παιδιά του σχολείου για να τον προσέξουν οι γονείς του! Όλοι σκεπάζουν τα προβλήματά τους και δεν μιλούν. Πώς θα πειστούν να ζητήσουν βοήθεια;»

Τρεις «παραδειγματικές» ιστορίες με πρωταγωνιστές «εκπροσώπους» ενός κόσμου που οι ηλικίες των μελών του μετριούνται με τα δάκτυλα των χεριών. Οι μικρές, αμελητέες καταστάσεις που βιώνουν ως κοσμογονικές δεν αγγίζουν σε πολλές περιπτώσεις τις «κεραίες» των ενηλίκων. Παρ’όλο που εντέλει, έστω και υποσυνείδητα, επηρεάζουν την ψυχική διάπλαση και την συμπεριφορά των παιδιών ως μελλοντικών συνάδελφων, φίλων και συντρόφων.

Οι παραπάνω σύγχρονες παραβολές προέρχονται από το υλικό του βιβλίου - εργαλείο που αφορά την πρόληψη της βίας, χρήσιμο τόσο στους εκπαιδευτικούς όσο και στους γονείς με τίτλο «Μίλα, μη φοβάσαι - 3 ιστορίες για τη βία στο σχολείο», που συνυπογράφουν η Ελένη Δικαίου, ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος και ο Τζέμης Τασάκου. Και συνεπικουρούν με την γλώσσα του σχεδίου οι εικονογράφοι: Λήδα Βαρβαρούση, Διατσέντα Παρίση, Βάσω Ψαράκη και ο σκιτσογράφος Χρήστος Ζωίδης. Τα αντίτυπα του που βρίσκονται στις προθήκες των βιβλιοπωλείων έχουν την σημείωση της 3ης έκδοσης στο εξώφυλλο. Κάτω από το λογότυπο της «Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου» (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.), το επιστημονικό μη κερδοσκοπικό σωματείο, εμψυχωτής και οργανωτής αυτής της εκδοτικής πρωτοβουλίας που από το 1991 αναπτύσσει υπηρεσίες για παιδιά, εφήβους, γονείς, εκπαιδευτικούς, ειδικούς ψυχικής υγείας σε θέματα Ψυχικής Υγείας παιδιών και εφήβων.

Με αντικείμενο το περιεχόμενο του βιβλίου, και αφετηρία έμπνευσης και τον τίτλο του, ξεκίνησε μία συνδιαλλαγή με δεκάδες έλληνες εικαστικούς που εκπροσωπούν όλες τις γενιές και τεχνοτροπίες του εγχώριου σύμπαντος της τέχνης. Οι καλλιτέχνες φυλλομέτρησαν τις σελίδες τις έκδοσης και ρούφηξαν το περιεχόμενό του, με σκοπό να γίνει μαγιά που θα καθοδηγήσει την έμπνευση τους, με συντονιστή αυτής της προσπάθειας την επιμελήτρια της έκθεσης και ιστορικό τέχνης Ίριδα Κρητικού.

Το αποτέλεσμα που καλύπτει όλους του χώρους της εικαστικής έκφρασης παρουσιάζεται από την Τετάρτη 28 Απριλίου στον Χώρο Τέχνης «Εικαστικές Αναζητήσεις» (Σπευσίππου 21, Κολωνάκι).

«Το προτεινόμενο στους εικαστικούς καλλιτέχνες θέμα είναι επίκαιρο όσο ποτέ» σημειώνεται για την έκθεση, μια και αυτή η προσπάθεια με τα «όπλα» της τέχνης βρίσκεται στο επίκεντρο «εποχών ραγδαίων αλλαγών και κοινωνικών και πληθυσμιακών ανακατατάξεων. Πέρα από το να αφορά περιστατικά που συνδέονται με τον σχολικό περίγυρο, επεκτείνεται δυνητικά ως προτροπή στην καθημερινότητα μικρών και μεγάλων, μιλώντας στην ουσία για κάτι πολύ βαθύτερο και ουσιαστικό: το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και της ελευθερίας του ατόμου».

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι καλλιτέχνες (αλφαβητικά): Ηώ Αγγελή, Σπύρος Αγγελόπουλος, Γιάννης Αδαμάκης, Έλενα Ακύλα, Στέλιος Αλεξάκης, Άννα Αμπαριώτου, Φαίδων Αναστασιάδης, Κατερίνα Ανταχοπούλου, Νικόλας Ανδρικόπουλος, Εύα Αποστολάτου, Χρύσα Αρώνη, Έφη Βάγκνερ, Κάτια Βαρβάκη, Λήδα Βαρβαρούση, Νινέττα Βελλή, Αλέξης Βερούκας, Ανδρέας Γεωργιάδης, Σάββας Γεωργιάδης, Βίκυ Γεωργιοπούλου, Μαρία Γιαννακάκη, Ειρήνη Γκόνου, Άννα Γρηγόρα, Έλλη Γρίβα, Billy Γρυπάρης, Τάνια Δημητρακοπούλου, Γιάννης Διαμάντης, Κωνσταντίνος Έσλιν, Στέφανος Ζαννής, Βαγγέλης Θεοδωρίδης, Φίλιππος Θεοδωρίδης, Raphael Jacob, Δαμιανός Ιωσηφίδης, Τζουλιάνο Καγκλής, Πέτρος Καραβέβας, Ελένη Καραγιάννη, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Ιωάννα Καφίδα, Φωτεινή Καφίδα – Τέρρα, Μιχάλης Κεφαλλωνίτης, Ανδρέας Κοντέλλης, Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Μαρίνα Κροντηρά, Θανάσης Μακρής, Καλλιρρόη Μαρούδα, Ειρήνη Ματσούκη, Στέλλα Μελετοπούλου, Τίμος Μπατινάκης, Μάρια Μπαχά, Γιάννης Μπεκιάρης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Άννα Μπίλη, Μίλτος Παντελιάς, Έλενα Παπαδημητρίου, Κώστας Παππάς, Φάνης Παρασκευουδάκης, Σοφία Παρασκευοπούλου, Διατσέντα Παρίση, Γιάννης Παυλίδης, Χάρης Περιορέλλης, Βασίλης Πέρρος, Γιάννης Πετρής, Φώτης Πεχλιβανίδης, Ελιάνα Προκοπίου, Στέφανος Ρόκος, Δημήτρης Σαρασίτης, Αφροδίτη Σεζένια, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Βασίλης Σούλης, Ευανθία Σούτογλου, Μαρίνα Στελλάτου, Κωνσταντίνα Συλίκου, Δημήτρης Ταξής, Γιώργος Τσεριώνης, Στέφανος Τσιόδουλος, Μαρία Φιλιππακοπούλου, Ιωάννα Φωτάκη, Μάνος Χαμηλάκης, Παύλος Χαμπίδης, Ηλίας Χαρίσης, Νίκος Χριστοφοράκης, Βάσω Ψαράκη.

Μέρος των πωλήσεων των έργων θα διατεθεί για τους σκοπούς της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. Η συμμετοχή του Χώρου Τέχνης «Εικαστικές Αναζητήσεις» στη διοργάνωση της έκθεσης και η φιλοξενία της για τους σκοπούς της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. , οφείλονται στον δημιουργό τους Μελέτη Φικιώρη. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα εκδοθεί αναλυτικός κατάλογος.

Διάρκεια έως το Σάββατο 21 Μαΐου.


INFO
Γκαλερί «Εικαστικές Αναζητήσεις» Σπευσίππου 21, Κολωνάκι – Τηλεφωνο 210.7221556
Εγκαίνια έκθεσης: Τετάρτη 28 Απριλίου 2010 (ώρα 19:00)
Διάρκεια έκθεσης έως 22 Μαΐου.
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 18:00-21:00
Τετάρτη 11:00-14:00 & 18:00-21:00
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v