2η Μπιενάλε της Αθήνας: Παράδεισος... παρά θιν' αλός

130 καλλιτέχνες, 7 επιμελητές, 6 εκθέσεις, 3,5 χιλιόμετρα παραθαλάσσιας βόλτας, από την Εσπλανάδα ως τον Μπάτη, γεμάτα σύγχρονη τέχνη. Η δεύτερη Μπιενάλε της Αθήνας είναι εδώ, και υπόσχεται να μας ταξιδέψει... δια θαλάσσης στον Παράδεισο.
2η Μπιενάλε της Αθήνας: Παράδεισος... παρά θιν αλός
Πέρασαν κιόλας δύο χρόνια από την πρώτη Μπιενάλε της Αθήνας; Κι όμως. Μπορεί να φαίνεται σα χθες που τα βλέμματα δυσπιστίας απέναντι σε μια φιλόδοξη (υπερβολικά θα έλεγαν κάποιοι) διοργάνωση, μια τρέλα, μια τολμηρή ιδέα τριών νέων παιδιών μετατρέπονταν σε επιδοκιμαστικά χαμόγελα, η δεύτερη Μπιενάλε της Αθήνας είναι, όμως, ήδη εδώ, πανέτοιμη να ανοίξει τις πύλες… του Παραδείσου τη Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2009. Με πολύ πιο αισιόδοξο θέμα, καλύτερη εποχή και καλύτερο setting (ίσως ό,τι πιο κοντινό στην Εδέμ έχει να επιδείξει η Αθήνα, την παραλία του Παλαιού Φαλήρου) έχει όλα τα φόντα να γίνει η καλύτερη Μπιενάλε που θα θυμόμαστε. Για καιρό. Για την ακρίβεια, για δύο χρόνια… Μέχρι την επόμενη.

Μακράν του να αποτελεί μία ακόμη εικαστική έκθεση στην πόλη, η 2η Μπιενάλε της Αθήνας “Heaven” αποτελεί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι διοργανωτές και καλλιτεχνικοί διευθυντές της XYZ (Ξένια Καλπακτσόγλου, Poka-Yio, Αυγουστίνος Ζενάκος) ένα πολυεπίπεδο φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης. Ένα κολλάζ εκθέσεων, performances και προβολών, που θα εκτείνεται σε μήκος 3,5 χιλιομέτρων –και μιλάμε μόνο για το ανοιχτό, υπαίθριο κομμάτι της– και θα μας… εκπλήσσει ευχάριστα σε κάθε παραθαλάσσια βόλτα μας, ακόμα κι εκείνες τις φορές που δε θα έχουμε ξεκινήσει να επισκεφθούμε την Μπιενάλε, καθότι ένα μεγάλο μέρος της θα είναι ανοιχτό σε όλους. Δε φανταστήκατε, βέβαια, ότι θα απαγορευόταν η πρόσβαση στην παραλία από την Εσπλανάδα μέχρι τον Μπάτη για όσους δεν είχαν πληρώσει εισιτήριο.

Παράδεισος, λοιπόν. Χαμένη αθωότητα, φύση και οικολογία, ουτοπίες και ιδανικές κοινότητες. Μια ευρεία θεματική κατηγορία, που (να το ομολογήσουμε;) μας ιντριγκάρει πολύ περισσότερο από το προπέρσινο Destroy Athens. Ιδιαίτερα σε μια εποχή γενικευμένης κρίσης και περιρρέουσας απαισιοδοξίας, η διαλεκτική, η έρευνα, η ιδέα η ίδια του Παραδείσου αποπνέει έναν άνεμο αισιοδοξίας που μάλλον τον έχουμε ανάγκη. Κι όπως έχουμε ξαναγράψει, ένα αθηναϊκό προάστιο με μια συνοικία που ονομάζεται Έδεμ δε θα μπορούσε παρά να γεννήσει ένα τέτοιο θέμα –και αντίστροφα, ένα τέτοιο θέμα δε θα μπορούσε παρά να φιλοξενηθεί εδώ.

130 συνολικά καλλιτέχνες, επτά επιμελητές –ανάμεσα στους οποίους ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο Ζάφος Ξαγοράρης, η Νάντια Αργυροπούλου, η Chus Martinez, επικεφαλής επιμελήτρια στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Βαρκελώνης, η Cay Sophie Rabinowitz, μέχρι πρότινος καλλιτεχνική διευθύντρια της Art Basel της Βασιλείας, και η Diana Baldon, επιμελήτρια, μεταξύ άλλων, της έκθεσης A Question of Evidence, στο Thyssen-Bornemisza Art Contemporary– και έξι συνολικά εκθέσεις, σχεδιασμένες από τον αρχιτέκτονα Ανδρέα Αγγελιδάκη, υπό τη μορφή αυτόνομων προσεγγίσεων στο ευρύ θέμα του Παραδείσου, που ταυτόχρονα επικοινωνούν δημιουργικά και διεκδικούν μια αφηγηματική συνεκτικότητα. Οι έξι εκθέσεις πλαισιώνονται από πληθώρα παραστατικών και μουσικών δρώμενων που διαρκούν όλο το καλοκαίρι.

Ανυπομονούμε!


Info:
2η Μπιενάλε της Αθήνας “Heaven”

15 Ιουνίου – 4 Οκτωβρίου

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
* 15 Ιουνίου – 31 Ιουλίου & 1 Σεπτεμβρίου – 4 Οκτωβρίου: Τρίτη ως Κυριακή, 12.00 – 00.00
Δευτέρα κλειστά, εκτός από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009, ημέρα που η Μπιενάλε ανοίγει για το κοινό.
*1 – 30 Αυγούστου: Τετάρτη ως Κυριακή, 12.00 – 00.00
Δευτέρα & Τρίτη κλειστά, Σάββατο 15 & Κυριακή 16 Αυγούστου κλειστά

Τιμές εισιτηρίων:
*Ολόκληρο: 12 ευρώ (για μία επίσκεψη σε όλες τις εκθέσεις)
*Μειωμένο: 8 ευρώ (για μία επίσκεψη σε όλες τις εκθέσεις, φοιτητές, άνω των 65, Α.Μ.Ε.Α. και ο συνοδός τους, μέλη Ε.Ε.Τ.Ε., ICOM, AICA, IKT)
*Απεριόριστες επισκέψεις: 20 ευρώ (ονομαστικό, για όλες τις εκθέσεις)
*Ομαδικό: 100 ευρώ (για 10 άτομα, για μία επίσκεψη σε όλες τις εκθέσεις)

Δείτε πληροφορίες για την πρόσβαση στους εκθεσιακούς χώρους στο επίσημο site της Μπιενάλε.

Αναλυτικές πληροφορίες για κάθε έκθεση ξεχωριστά, εδώ.

Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v