Philip Taaffe: Ένας... σύγχρονος μάγος αποκαλύπτεται στη Συλλογή Πορταλάκη

Έργα του σπουδαίου σύγχρονου αμερικανού καλλιτέχνη Philip Taaffe, που τεκμηριώνουν σημεία κλειδιά της πορείας του και καταγράφουν τις αντιθέσεις στα μεγέθη των έργων που η ζωγραφική του δεν έχει σταματήσει να εξερευνά, φιλοξενεί η Συλλογή Πορταλάκη έως το τέλος Φεβρουαρίου 2008.
Philip Taaffe: Ένας... σύγχρονος μάγος αποκαλύπτεται στη Συλλογή Πορταλάκη
Εάν κάποιος έχει κουραστεί με τις άχαρες και κοινότοπες εμπειρίες της ζωής, και για αλλαγή σταθεί μπροστά από ένα πίνακα, αυτός είναι ένας τόπος, μια φανταστική κατασκευή που μπορεί να κατοικήσει το αισθητικό ον του θεατή. Το να χαθεί o θεατής μέσα σ ’ένα πίνακα είναι ο βασικός στόχος στη συγκεκριμένη περίπτωση, σαν μια εναλλακτική έναντι άλλων τόπων που υπάρχουν στον κόσμο.
Philip Taaffe


Με τίτλο «Η Συμπαθητική Μαγεία του Philip Taaffe», η Συλλογή Πορταλάκη παρουσιάζει το έργο του Philip Taaffe, ενός από τους πιο σημαντικούς και καταξιωμένους σύγχρονους Αμερικανούς καλλιτέχνες.

Η έκθεση περιέχει αντιπροσωπευτικά έργα του Philip Taaffe από το 1996 έως το 2006, τα οποία καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος της μακρόχρονης πορείας του καλλιτέχνη, δίνοντας για πρώτη φορά τη δυνατότητα στο ελληνικό κοινό να μελετήσει το εύρος και το μέγεθος της συμβολής του Taaffe στη σύγχρονη ζωγραφική.

Ο Philip Taaffe πρωτοεμφανίστηκε στη νεοϋορκέζικη σκηνή στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και συνδέθηκε αρχικά με το κίνημα της οικειοποίησης (Appropriation Art). Πολύ σύντομα έγινε αισθητή η απομάκρυνσή του από τις αρχές του κινήματος, καθώς διέγραψε μια ιδιόμορφη και πρωτότυπη πορεία, συνεισφέροντας ουσιαστικά στη σύγχρονη δυτική ζωγραφική. Στα πλαίσια της απόπειρας ανανέωσης του ζωγραφικού κανόνα ο Taaffe δεν δίστασε να οικειοποιηθεί ένα τεράστιο εύρος πηγών: από τα ισλαμικά διακοσμητικά μοτίβα, την τέχνη των ινδιάνων της Βόρειας Αμερικής, την κινέζικη και ιαπωνική τέχνη, τη φυσική ιστορία, την κλασική αρχαιότητα και το μοντερνισμό του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα.

Τα έργα που περιλαμβάνει η Συλλογή Πορταλάκη τεκμηριώνουν σημεία κλειδιά της πορείας του Philip Taaffe. Η επιλογή των έργων που παρουσιάζεται στην έκθεση ξεκινά από τη ναπολιτάνικη περίοδο. Η διαμονή του καλλιτέχνη στη Νάπολη μεταξύ 1988 και 1991 και η έκθεση του στο μεσογειακό τοπίο και τον ιταλικό πολιτισμό οδήγησαν στην ανανέωση του ενδιαφέροντός του για δημιουργίες που προέρχονται από οποιοδήποτε γεωγραφικό μήκος και πλάτος του πλανήτη.

Έργα όπως το Falcon Claws και το Metacrinus Angulatus υπογραμμίζουν για παράδειγμα το ενδιαφέρον του καλλιτέχνη για τα συγγράμματα φυσικής ιστορίας του 19ου αιώνα, αλλά και για τη φυσική και ζωϊκή εξέλιξη. Ως τμήμα της σειράς Composite Nature (σύνθετη φύση), τα σχέδια αυτά σηματοδοτούν μια στροφή προς ένα παραστατικό λεξιλόγιο – αντίθετα με την έως τότε δουλειά του Taaffe που στέκονταν κριτικά απέναντι στην παράδοση του αμερικάνικου Αφηρημένου Εξπρεσσιονισμού και το μετέπειτα κίνημα της Op Art. O διάλογος του Taaffe με το μοντερνισμό γίνεται φανερός σε έργα όπως το Yellow Painting with Diatoms ή το Painting with Carved Figures, έργα που χρησιμοποιούν τον κάνναβο και την επανάληψη του μοτίβου ως στοιχεία δόμησης του ζωγραφικού πίνακα.

Τα έργα της Συλλογής Πορταλάκη καταγράφουν επίσης τις τεράστιες αντιθέσεις στα μεγέθη των έργων που η ζωγραφική του Taaffe δεν έχει σταματήσει να εξερευνά. Στα σχέδια της σειράς Carte Annuvolate (χαρτιά από σύννεφο), όπως το Cloud Figures ή το Firewall, η χρήση των μικρών διαστάσεων δημιουργεί ένα οικείο περιβάλλον στο οποίο ο θεατής βρίσκεται αντιμέτωπος με τις αφαιρετικές δυνατότητες της ζωγραφικής. Η τεχνική αυτών των σχεδίων υπογραμμίζει τον εκλεπτυσμό του Taaffe στη μείξη των πολιτισμών της Ανατολής και της Δύσης, καθώς αντλεί στοιχεία από κινέζικες και βενετσιάνικες πρακτικές. Το μνημειώδες Vasorum και το εξίσου επιβλητικό Ophiuran Valley υπογραμμίζουν –σε αντιδιαστολή με τα σχέδια– τη συνέπεια στην παρατήρηση της αρχαιότητας, του μοντερνισμού και της φυσικής ιστορίας, ενώ ταυτόχρονα αποδεικνύουν την άνεση του καλλιτέχνη με τις μεγάλες συνθέσεις.

O Philip Taaffe γεννήθηκε στο Elizbeth του New Jersey το 1955 και σπούδασε στο Cooper Union της Νέας Υόρκης. Έχει συμμετάσχει ευρέως σε διεθνείς εκθέσεις, μεταξύ των οποίων το Carnegie International, η Μπιενάλε του Σύδνεϋ, και η Μπιενάλε αμερικάνικης τέχνης του μουσείου Whitney. Ατομικές αναδρομικές εκθέσεις του έχουν παρουσιαστεί στο IVAM της Βαλένθιας στην Ισπανία και τη Galleria d’Arte Moderna, στο Σαν Μαρίνο της Ιταλίας (2004). Έργα του περιλαμβάνονται σε πολυάριθμες δημόσιες συλλογές όπως αυτές των Museum of Modern Art της Νέας Υόρκης, Whitney Museum of American Art, Solomon R. Guggenheim Museum, San Francisco Museum of Art και Museo Nacional Reina Sofia στη Μαδρίτη. Μια νέα αναδρομική του έκθεση θα παρουσιάσει το Kunstmuseum Wolfsburg στη Γερμανία την άνοιξη του 2008. Ο Philip Taaffe ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 24 Οκτωβρίου 2007 έως τις 29 Φεβρουαρίου 2008 και συνοδεύεται από ένα πλήρως εικονογραφημένο κατάλογο, ο οποίος περιλαμβάνει μια κριτική παρουσίαση του David Rimanelli, καθηγητή ιστορίας της τέχνης στο New York University.

«Η Συμπαθητική Μαγεία του Philip Taaffe» παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο της Συλλογής Πορταλάκη (Πεσμαζόγλου 8, 8ος όροφος, τηλ.: 210 33 18 933).
Εγκαίνια 24/10. Διάρκεια Έκθεσης 24/10/2007 έως 29/2/2008.
Ωράριο λειτουργίας έκθεσης: Τετάρτη 6μ.μ.-8μ.μ. και Σάββατο 11.π.μ. -.3 μ.μ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v