Onedotzero: Η ψηφιακή δημιουργία στα καλύτερά της

Για δεύτερη συνεχή χρονιά φιλοξενείται στο Bios το Διεθνές Φεστιβάλ Νέων Μέσων της Βρετανίας onedotzero, από τις 14 έως τις 17 Σεπτεμβρίου, με τη συνεργασία του British Council. Στοχεύοντας στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ ”καθαρής” και ”εμπορικής” τέχνης, το Φεστιβάλ αγκαλιάζει όλες τις μορφές και εκφάνσεις της κινούμενης εικόνας. Φέτος εγκαινιάζεται και το διαγωνιστικό τμήμα, onedotzero film challenge, με συμμετοχές νέων Ελλήνων δημιουργών.

Εγκαινιάζοντας την δράση του το 1996 στο Λονδίνο, το onedotzero υπήρξε ένα από τα πρώτα φεστιβάλ ψηφιακού κινηματογράφου στον κόσμο. Από την πρώτη στιγμή απευθύνθηκε σε δημιουργούς προερχόμενους από διαφορετικούς χώρους, όπως η γραφιστική, η εικονογράφηση, η μόδα και η πληροφορική, θέλοντας να ”αγκαλιάσει” όλες τις μορφές και εκφάνσεις της κινούμενης εικόνας: από τις πιο εμπορικές έως τις πλέον πειραματικές και καινοτόμες.

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ του είδους του στον κόσμο πλέον, το onedotzero γιορτάζει φέτος τα 10 χρόνια του και μετράει περισσότερες από 300 ώρες πρωτότυπου υλικού, ενώ οι ταινίες του ετήσιου φεστιβάλ ταξιδεύουν κάθε χρόνο σε περισσότερες από 60 χώρες.

Διοργάνωση με παγκόσμια απήχηση, το onedotzero, ανοίγει ολοένα νέα μονοπάτια, στρέφοντας τα βλέμματα σε δουλειές καινοτόμων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ ”καθαρής” και ”εμπορικής” τέχνης, μεταξύ καλλιτεχνών και κοινού.

Το Bios, στo πλαίσιο της δράσης του γύρω από τα νέα μέσα, θα φιλοξενήσει το onedotzero για δεύτερη φορά στην Ελλάδα, από τις 14 έως τις 17 Σεπτεμβρίου, με παράλληλες προβολές σε τέσσερις αίθουσες, που θα πλαισιώσουν μια σειρά από performances και συναυλίες. Η διοργάνωση πραγματοποιείται για μια ακόμη φορά σε συνεργασία με το British Council και με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.

Η καινοτομία της φετινής διοργάνωσης, έγκειται στην διαγωνιστική πρόκληση με τίτλο onedotzero film challenge, που προκήρυξαν το Bios και το British Council και η οποία αφορά σε μικρού μήκους δημιουργίες από Έλληνες κινηματογραφιστές και δημιουργούς απεικονιστικού (visual) performance.

Ο διαγωνισμός αυτός φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα forum για την εγχώρια παραγωγή κινούμενης εικόνας. Οι δέκα συμμετοχές που ξεχώρισαν, από τις δεκάδες που υποβλήθηκαν, απαρτίζουν το πρόγραμμα μιας ειδικής ενότητας προβολών, που θα κυκλοφορήσει σε dvd με την υποστήριξη της FNAC. Τα έσοδα από την πώληση του dvd θα διατεθούν στους Έλληνες δημιουργούς.

Το φετινό πρόγραμμα προβολών αποτελείται από 10 ενότητες, 9 εκ των οποίων θα παρουσιαστούν στο Bios και 1 στη FNAC.

extended play

Βραβευμένα ψηφιακά animations και ταινίες που προεκτείνουν τα όρια της παραδοσιακής αφήγησης και του στυλ, απαρτίζουν τον κορμό της εκλεκτικής αυτής ενότητας. Φέτος το extended play παρουσιάζει έργα δημιουργών -καταξιωμένων αλλά και πρωτοεμφανιζόμενων- από όλο τον κόσμο. Ένα συναρπαστικό πρόγραμμα το οποίο κινείται ανάμεσα στη δυστοπική φαντασία, τον τραχύ αστικό ρεαλισμό και την εμμονική συμπεριφορά.

Διάρκεια: 80’

15 Σεπτεμβρίου, ώρα: 21.00, Cinematheque,

16 Σεπτεμβρίου, ώρα: 19.00, Basement

perspectives

Το πρόγραμμα perspectives παρουσιάζει τα καλύτερα νέα ψηφιακά δείγματα ντοκιμαντέρ, αμφισβητώντας την φαινομενικά αντικειμενική φύση του κινηματογραφικού αυτού είδους και προτείνοντας νέα μοντέλα στην προσέγγιση των ταινιών τεκμηρίωσης. Παρουσιάζει νέες φωνές και τάσεις, αξιοποιώντας το animation, τα κινούμενα γραφικά, τη ζωντανή δράση, προκλητικές τεχνοτροπίες σε παραδοσιακές τεχνικές, και αναμειγνύοντας, τέλος, τον πραγματικό κόσμο με εκείνον της μυθοπλασίας.

Διάρκεια: 65’

14 Σεπτεμβρίου, ώρα: 19.00, Cinematheque

17 Σεπτεμβρίου, ώρα: 19.00, Basement

wavelength

Η μεταβατική κατάσταση της βιομηχανίας του μουσικού video έχει συζητηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, εστιάζοντας κυρίως στην αντιπαράθεση της καλλιτεχνικής του αξίας με την εμπορική του χρήση. Ωστόσο αυτή η ένταση φαίνεται πως υποβοηθά και συμβάλει σε άκρως δημιουργικά αποτελέσματα, όπως φανέρωνε το onedotzero ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Αφοσιωμένο στην προβολή καινοτόμων και προοδευτικών μουσικών video to Wavelength συνιστά μια συλλογή ξεχωριστών οραμάτων τόσο από καθιερωμένους δημιουργούς μουσικών video όσο και από ανερχόμενους νέους σκηνοθέτες, οι οποίοι αναμένεται να οδηγήσουν την κινούμενη εικόνα στο αύριο.

Διάρκεια: 85’

14 Σεπτεμβρίου, ώρα: 21.00, Basement

15 Σεπτεμβρίου, ώρα:19.00, Cinematheque

wow+flutter

Ζωτική δύναμη και αιχμή του δόρατος για το onedotzero, το wow + flutter αποτελεί ”ομπρέλα” για τη νέα δημιουργική έκφραση που εξερευνάται από τα κινούμενα γραφικά, το animation, και τις ψηφιακές μικρού μήκους πειραματικές δουλειές.

Η ενότητα καταγράφει τις εξελίξεις στην επιτραπέζια γραφιστική κινηματογραφία, μέσα από ένα μεγάλο εύρος γνωστικών αντικειμένων όπως η αρχιτεκτονική, η μόδα, η εικονογράφηση, ο σχεδιασμός γραφικών και η μουσική. Το wow & flutter αναδεικνύει το ταλέντο και τη δημιουργικότητα στη βιομηχανία του κινηματογράφου παρουσιάζοντας νέες προσεγγίσεις στην αφήγηση μέσω των γραφικών καθώς και τις μελλοντικές τάσεις στην κινούμενη εικόνα.

Διάρκεια: 70’

14 Σεπτεμβρίου, ώρα: 19.00, Basement

15 Σεπτεμβρίου, ώρα: 21.00, Main

terrain

H εμπειρία του αστικού περιβάλλοντος αποτελεί σταθερή θεματική του onedozero τα τελευταία χρόνια, μέσω της διερεύνησης θεμάτων όπως η αστικοποίηση, η ιδέα της σύγχρονης πόλης και η επίδραση των μεταναστευτικών ρευμάτων, το κεφάλαιο και η αστυφιλία. Διευρύνοντας την θεματολογία του παλιότερου προγράμματος ”Graphic Cities”, η ενότητα Terrain περιλαμβάνει παρεμφατικές ερμηνείες κάθε τύπου περιβάλλοντος από σουρεαλιστικούς αστικούς κόσμους μέχρι φανταστικά τεχνολογικά τοπία.

Διάρκεια: 70’

15 Σεπτεμβρίου, ώρα: 19:00, Basement

16 Σεπτεμβρίου, ώρα: 21.00, Cinematheque

face value

Καθώς γύρω μας η εμμονή με τη διασημότητα δείχνει να μεγαλώνει, το onedotzero εστιάζει σε ένα βαθύτερο ζήτημα: το σύμπαν των χαρακτήρων. Δίνοντας συνέχεια στις αναζητήσεις του γύρω από τον σχεδιασμό χαρακτήρων, το πρόγραμμα Face Value καταδεικνύει το εύρος, την εκζήτηση και την καινοτομία του συγκεκριμένου πεδίου προκαλώντας την απόλαυση και κινητοποιώντας την έμπνευση.

Διάρκεια: 75’

15 Σεπτεμβρίου, ώρα: 21.00, Basement

16 Σεπτεμβρίου, ώρα: 19.00, Cinematheque

j-star

Νέα επισκόπηση από μουσικά video, κινούμενα γραφικά και ταινίες μικρού μήκους μερικών από τους πιο ταλαντούχους Ιάπωνες δημιουργούς κινούμενης εικόνας. Η κινούμενη εικόνα της Ιαπωνίας εξακολουθεί να αποτελεί ένα πλούσιο σε εκφάνσεις, γόνιμο έδαφος για νέα ταλέντα, αναγκάζοντας έτσι τους πιο καταξιωμένους δημιουργούς σε ολοένα και μεγαλύτερη ευρηματικότητα. Η δουλειά τους γίνεται ολοένα και πιο προσφιλής τόσο στο κοινό όσο και στη βιομηχανία εκτός Ιαπωνίας. ”Φρέσκοι”, ταλαντούχοι δημιουργοί ”τεντώνουν” τους δημιουργικούς τους μύες μέσα από προσωπικά projects, υιοθετώντας καινοτόμες οπτικές τεχνοτροπίες και περιπετειώδεις τρόπους αφήγησης.

Διάρκεια: 70’

15 Σεπτεμβρίου, ώρα: 19.00, Main

17 Σεπτεμβρίου, ώρα: 21.00, Cinematheque

New British Talent

Σε συνεργασία με το Film Network, τη διαδραστική πλατφόρμα του BBC που αφορά σε νέους Βρετανούς κινηματογραφιστές, το πρόγραμμα New British Talent περιέχει μία επιλογή αξιόλογων μουσικών, πειραματικών και animation φιλμ. Το BBC Film Network αποσκοπεί στη δημοσιοποίηση των πιο συναρπαστικών νέων ταλέντων της Βρετανίας, μέσω της προβολής των ταινιών μικρού μήκους αλλά και των ανθρώπων που τις δημιούργησαν. (www.bbc.co.uk/filmnetwork)

Διάρκεια: 70’

16 Σεπτεμβρίου, ώρα: 21.00, Basement

17 Σεπτεμβρίου, ώρα: 19.00, Cinematheque

spectrum I & spectrum IΙ

Οι ενότητες προβολών Spectrum I και Spectrum II σκαλίζουν το αρχείο του onedotzero, κάνοντας ένα ταξίδι πίσω σε δέκα χρόνια πρωτοποριακής ψηφιακής δημιουργίας. Μια απόπειρα να χαρτογραφηθεί η πρόοδος του μέσου, μέσω της παρουσίασης παραγωγών, δημιουργών και στιγμών που αποτελούν ορόσημα στην εξέλιξή του ψηφιακού κινηματογράφου. Από τον τεχνολογικό φετιχισμό, σε αισθητικά πειράματα κι από κει σε αυθεντικές προσπάθειες δημιουργίας νέων μορφών οπτικής και κινηματογραφικής έκφρασης.

14 Σεπτεμβρίου, ώρα: 19.00, FNAC

15 Σεπτεμβρίου, ώρα 19.00, FNAC

onedotzero film challenge

Οι δέκα ταινίες που ξεχώρισαν μέσω του διαγωνισμού onedotzero film challenge που προκήρυξαν το bios και το British Council για Έλληνες κινηματογραφιστές. Με την υποστήριξη της FNAC.

14 Σεπτεμβρίου, ώρα: 21.00, Cinematheque,

17 Σεπτεμβρίου, ώρα: 21.00, Basement

16 Σεπτεμβρίου, ώρα: 14.00, FNAC, The Mall, Μαρούσι.

Καθώς η ανταπόκριση στη διαγωνιστική πρόκληση του onedotzero film challenge ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών, με τον αριθμό των συμμετοχών να αγγίζει τριψήφιο αριθμό, το Bios πρόκειται να προβάλει ΟΛΕΣ τις ταινίες μικρού μήκους οι οποίες έθεσαν υποψηφιότητα συμμετοχής, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο αθηναϊκό κοινό να έρθει σε επαφή με ένα μεγάλο και άρα αντιπροσωπευτικό δείγμα της εγχώριας οπτικοακουστικής παραγωγής.

Έτσι, αμέσως μετά τη λήξη της ευρύτερης διοργάνωσης του onedotzero στο Bios και για τις τρεις επόμενες ημέρες, η αίθουσα Cinematheque 1 πρόκειται να φιλοξενήσει έναν μαραθώνιο φιλμικής ροής ο οποίος θα αποτελείται από όλες τις συμμετοχές του onedotzero film challenge, η συνολική διάρκεια των οποίων ξεπερνά τις τέσσερις ώρες.

18 Σεπτεμβρίου, ώρα: 19.00, Cinematheque

19 Σεπτεμβρίου, ώρα: 19.00, Cinematheque

20 Σεπτεμβρίου, ώρα: 19.00, Cinematheque

Είσοδος: ελεύθερη

Εκτός από τις 9 διαφορετικές ενότητες προβολών, που απαρτίζουν το πρόγραμμα του φετινού onedotzero, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες παράλληλες δράσεις.

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου: Dabrye (live)

Dabrye είναι ένα από τα πολλά καλλιτεχνικά προσωπεία (James T. Cotton, Soundmurderer, SK-1, Charles Manier) του πολυσχιδούς μουσικού παραγωγού Tadd Mullinix από το Ann Arbor των Ηνωμένων Πολιτειών. To project των Dabrye είναι ωστόσο αυτό που αναδείχθηκε ευρύτερα λόγω της φρεσκάδας με την οποία o Mullinix εμπότισε το ιδίωμα του hip-hop. Έχοντας μόλις κυκλοφορήσει τον τρίτο του δίσκο με τίτλο ”Two/Three” (Ghostly International), ένα από τα καλύτερα hip-hop album της χρονιάς, σύμφωνα με το περιοδικό The Wire, o Dabrye επισκέπτεται για πρώτη φορά τη χώρα μας, στην πιο ώριμη φάση της καριέρας του.

Είσοδος Ελεύθερη, Ώρα Έναρξης: 22.30

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου: Rob Hall (dj set)

O Rob Hall αποτελεί, μαζί με τους Sean Booth και Rob Brown των Autechre ένα από τα βασικά μέλη του σχήματος των Gescom. Ο ίδιος γράφει μουσική με το ψευδώνυμο Ad Vanz. H ιδιότητά του ωστόσο ως DJ είναι εκείνη, με την οποία ο Rob Hall έχει γίνει παγκοσμίως γνωστός καθώς επιλέγει σπάνιους ήχους από ολόκληρο τα φάσμα της σύγχρονης ηλεκτρονικής μετρονομίας, συναθροίζοντάς τους σε συνεκτικά, δυναμικά sets.

Είσοδος Ελεύθερη, Ώρα Έναρξης: 23.30

Anna Doyle (διάλεξη)

Διευθύντρια και project manager του διεθνούς φεστιβάλ onedotzero η Anna Doyle έχει αναμειχθεί με την ομώνυμη διοργάνωση επί σειρά ετών βιώνοντας έτσι σφαιρικά την εξέλιξη του θεσμού ως του σημαντικότερου του είδους του στον κόσμο. Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, η Anna Doyle θα παρουσιάσει μια διάλεξη με τη μορφή ανοιχτής συζήτησης με τους παρευρισκόμενους όπου θα μιλήσει μεταξύ άλλων για τον τρόπο λειτουργίας του φεστιβάλ καθώς και για τις τάσεις και τις προβλέψεις της για τη σύγχρονη οπτικοακουστική παραγωγή και τον ψηφιακό κινηματογράφο.

Είσοδος Ελεύθερη, Ώρα Έναρξης: 20.00

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου: Golan Levin (οπτικοακουστική performance/διάλεξη)

Ο Golan Levin μαθήτευσε στο πλευρό του John Maeda στο Εργαστήριο Νέων Μέσων του MIT στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Σήμερα, αναγνωρισμένος σε ολόκληρο τον κόσμο ως καλλιτέχνης, συνθέτης, performer και μηχανικός ο Levin ασχολείται με την ανάπτυξη συστημάτων και δράσεων τα οποία εξερευνούν νέες και ευέλικτες μορφές διαδραστικής έκφρασης.

Το έργο του εστιάζει στο σχεδιασμό συστημάτων για τη δημιουργία, τον χειρισμό και την ταυτόχρονη εκτέλεση ήχου και εικόνας, στο πλαίσιο μιας γενικότερης διερεύνησης της γλώσσας της διαδραστικότητας και των μη λεκτικών πρωτοκόλλων επικοινωνίας στα συστήματα της κυβερνητικής επιστήμης. Μέσα από performances, ψηφιακές κατασκευές και εικονικά περιβάλλοντα, ο Levin εφαρμόζει καινοτόμες ιδέες στις ψηφιακές τεχνολογίες, οι οποίες υπογραμμίζουν τη σχέση μας με τις μηχανές, φανερώνουν τρόπους αλληλεπίδρασης και εξερευνούν τους τρόπους με τους οποίους αφηρημένη επικοινωνία και διαδραστικότητα διασταυρώνονται.

Το 2000 o Levin τιμήθηκε από το φεστιβάλ Prix Ars Electronica, το σημαντικότερο φεστιβάλ Νέων Μέσων στον κόσμο, για το σύνολο της δουλειάς του.

Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου ο Levin θα παρουσιάσει τα έργα του Scribble, Scrapple και Manual Input Session, όπως επίσης και μια ανοιχτή διάλεξη γύρω από το έργο του.

Scribble(performance 2000): Ήχος και φως αλληλεπιδρούν δυναμικά ακολουθώντας αυστηρά καθορισμένα μοτίβα ή αφήνοντας χώρο σε αυτοσχεδιασμούς. Η παρουσίαση του Scribble λαμβάνει χώρα στο υπολογιστικό περιβάλλον Ausiovisual Enviromental Suite (AVES), δημιούργημα του Levin που κάνει χρήση πέντε διαδραστικών συστημάτων επιτρέποντας άπειρες εναλλαγές εικόνας και ήχου. Χάρη στην καινοτομία του AVES, ο Levin έχει αποσπάσει σειρά βραβείων και διακρίσεων.

Scrapple (installation – performance 2005): Αντικείμενα τοποθετημένα επάνω σε ένα τραπέζι μήκους 3 μέτρων παίζουν τον ρόλο ”παρτιτούρας” σε μια ζωντανή παράσταση. Το Scrapple ”σκανάρει” την επιφάνεια του τραπεζιού μεταφράζοντας κάθε αντικείμενο σε διαφορετικό ήχο, σε πραγματικό χρόνο.

The Manual Input Sessions (audiovisual performance 2004): Η performance κάνει χρήση ειδικά κατασκευασμένου software, αναλογικών projector και ψηφιακών computer video projector. Κατά τη διάρκεια της performance ένα υπολογιστικό σύστημα αναλύει τις σκιές των χεριών των performers (που στη δεδομένη περίπτωση είναι το ίδιο το κοινό) πίσω από ημί – διαφανείς επιφάνειες, μεταγράφοντάς τις έπειτα σε σύνθετα γραφικά και ήχους, δημιουργώντας ένα παράξενο θέατρο σκιών της ψηφιακής εποχής.

Μια ώρα πριν από την έναρξη των ζωντανών οπτικοακουστικών του παραστάσεων, ο Golan Levin πρόκειται να πραγματοποιήσει μια διάλεξη διάρκειας περίπου μίας ώρας κατά την οποία θα παρουσιάσει στο κοινό μια σύνοψη του καλλιτεχνικού του έργου, θα ερμηνεύσει λεκτικά τα performances που θα εκτελέσει ακολούθως, αλλά και θα συνομιλήσει με το ακροατήριο πάνω στα ερωτήματα που θα προκύψουν.

Ώρα Έναρξης της διάλεξης: 21:00

Ώρα Έναρξης των performances: 22:00

Είσοδος Ελεύθερη

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου: Semiconductor (οπτικοακουστικό performance)

Οι Semiconductor ειδικεύονται σε Sound Films τα οποία αποκαλύπτουν την ροή στον φυσικό κόσμο: πόλεις σε κίνηση, εναλλασσόμενα τοπία, χαοτικά συστήματα. Από το 1999 οι Βρετανοί καλλιτέχνες Ruth Jarman και Joseph Gerhardt εξερευνούν αδιάλειπτα τις τεχνικές του ψηφιακού animation με σκοπό να δημιουργήσουν πειραματικά films και ζωντανό animation.

Κεντρικό ρόλο στις δουλειές τους διαδραματίζει ο ήχος, ο οποίος γίνεται ισότιμος της εικόνας καθώς την δημιουργεί, την ελέγχει και την αποκρυπτογραφεί, εξερευνώντας την αντήχηση μέσα από την φυσική τάξη των πραγμάτων. Σμιλευμένη με λεπτομέρεια η ψηφιακή δουλειά των Semiconductor συνδυάζεται με αναλογικές τεχνικές, οι οποίες εισάγουν ως παράμετρο την τυχαιότητα και τα λάθη των υπολογιστικών συστημάτων, δύο ακόμα σημαντικές πηγές έμπνευσης για το καλλιτεχνικό δίδυμο από τη Μεγάλη Βρετανία.

Ντοκιμαντέρ μυθοπλασίας τα οποία αφηγούνται σκηνές από το μέλλον, οι δουλειές των Semiconductor προβάλλονται σε γκαλερί και σε διεθνή φεστιβάλ ως οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις.

Είσοδος Ελεύθερη, Ώρα Έναρξης: 22.30

Bios, Πειραιώς 84, τηλ.: 2103425335

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v