Υπαίθρια έκθεση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση στον Εθνικό Κήπο

Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 διοργανώνεται υπαίθρια έκθεση με 22 πίνακες στον Εθνικό Κήπο.
Υπαίθρια έκθεση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση στον Εθνικό Κήπο
Ενώ το Lockdown από ότι φαίνεται θα συνεχιστεί, τουλάχιστον θα γίνει μια υπαίθρια έκθεση στον Εθνικό Κήπο για να ξεσκάσουμε λίγο. Η έκθεση η οποία είναι συνδιοργάνωση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και του Δήμου Αθηναίων θα δώσει την ευκαιρία στους Αθηναίους να δουν 22 πίνακες με ορισμένα από τα 320 μοναδικά πρόσωπα που ζωγράφισε ο Benjamin Mary (1792-1846), διπλωματικός αντιπρόσωπος του Βελγίου στην Ελλάδα. Τα σχέδια μάλιστα φιλοτεχνήθηκαν εκ του φυσικού, κυρίως στην Αθήνα, μεταξύ 1839 και 1844.

Η έκθεση, πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και θα διαρκέσει έως τον Απρίλιο.

Όλοι οι πίνακες που θα φιλοξενηθούν στον Εθνικό Κήπο δημοσιεύονται για πρώτη φορά και μας φέρνουν σε επαφή με γνωστά και άγνωστα πρόσωπα της Ελληνικής Επανάστασης και της Οθωνικής Ελλάδας, μέσα από την ευαίσθητη και διεισδυτική ματιά ενός Ευρωπαίου καλλιτέχνη. Μεταξύ άλλων, εικονίζονται οι Θ. Κολοκοτρώνης, Νικηταράς, Λ. Κουντουριώτης, Ι. Μακρυγιάννης, Χ. Χατζηπέτρου, G. Finlay, Π. Νοταράς, Θ. Φαρμακίδης, Ν. Θησεύς, Β. Πετιμεζάς, Α. Μαυρομιχάλης, Η. Σαλαφατίνος, Ι. Κωλέττης, Ι. Καρατζάς, Δ.Ν. και Κ. Μπότσαρης και άλλοι.

Αν θες να αναζητήσεις περισσότερα ιστορικά στοιχεία, καθώς και πληροφορίες για τα εικονιζόμενα πρόσωπα, τότε καλό θα ήταν να τσεκάρεις την έκδοση του Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου και της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος - Εθνικό Ιστορικό Μουσείο: Η Ιστορία έχει πρόσωπο - Μορφές του 1821 στην Ελλάδα του Όθωνα από τον Bέλγο διπλωμάτη Benjamin Mary (Αθήνα, 2020).

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης ανέφερε σχετικά με τη διοργάνωση τα ακόλουθα «Πρόκειται για μία έκθεση καταγραφής των ανθρώπων που έγραψαν ιστορία σε έναν χώρο που φιλοξένησε ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της χώρας».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v