ΤΕΧΝΕΣΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λουτρό των Αέρηδων: Το χαμάμ της Αθήνας ξαναζωντάνεψε

Μια σούπερ ενδιαφέρουσα διαδραστική έκθεση ζωντανεύει το παλιό χαμάμ της Αθήνας, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της εικονικής πραγματικότητας.

Λουτρό των Αέρηδων: Το χαμάμ της Αθήνας ξαναζωντάνεψε

της Ηρώς Κουνάδη

Οπτικά εφέ δημιουργούν την αχλή των ατμών, ο ήχος του νερού συνοδεύει κάθε μας βήμα, ηχητικές εγκαταστάσεις ζωντανεύουν τις φωνές των παιδιών που απολαμβάνουν το λουτρό μαζί με τις μαμάδες τους. Πού βρισκόμαστε; Στο Λουτρό των Αέρηδων, στην Πλάκα, το μοναδικό από τα ιστορικά χαμάμ της Αθήνας που επιβίωσε μέχρι σήμερα, και το οποίο πριν από λίγες μέρες απέκτησε τη δική του, πολύ ενδιαφέρουσα interactive έκθεση.


Τέσσερις διαδραστικές εφαρμογές και δύο εκπαιδευτικά παιχνίδια υπόσχονται να μας μυήσουν στην ιστορία των χαμάμ, αλλά και στα μυστικά της τελετουργίας του λουτρού ως διαδικασία. Μέσα από τις εφαρμογές, περιηγούμαστε στο Λουτρό των Αέρηδων, μαθαίνουμε λεπτομέρειες για τη λειτουργία του χαμάμ και για την εξέλιξη των οικοδομημάτων και των αντικειμένων που χρησιμοποιούνταν στα λουτρά, στο πέρασμα του χρόνου. Στο τέλος, εντοπίζουμε στον διαδραστικό χάρτη τα εναπομείναντα λουτρά της οθωμανικής περιόδου ανά την Ελλάδα.

Η έκθεση φιλοξενείται στα αποδυτήρια και στους θολωτούς χώρους του μνημείου. Ειδικές προβολές παρουσιάζουν την άφιξη, την προετοιμασία, τη διαδοχική παραμονή στους κυρίως χώρους του χαμάμ και αποκαλύπτουν με ευφάνταστο τρόπο την «ιεροτελεστία» του λουτρού. Δύο από τους χώρους των αποδυτηρίων, διαμορφωμένοι κατάλληλα με σκηνικά και αντίγραφα αντικειμένων, λειτουργούν συμπληρωματικά με τις προβολές και φωτίζουν τη χρήση και τη ζωή των αποδυτηρίων.

Και δεν είναι μόνο αυτά: Αν σας ανοίξει η όρεξη για περισσότερες πληροφορίες, δανείζεστε από την υποδοχή του Μουσείου τα ειδικά tablets, και περιηγείστε στους χώρους της έκθεσης ακούγοντας μια λεπτομερή ξενάγηση μέσα από τη συσκευή.

Το νέο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης

Η έκθεση στο Λουτρό των Αέρηδων είναι «παιδί» της ανανέωσης του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, από το οποίο περιμένουμε πολλά το επόμενο διάστημα: Αφενός ενδιαφέρουσες εκθέσεις όπως αυτή, αλλά και η έκθεση «Άνθρωποι και Εργαλεία, Όψεις της εργασίας στην Προβιομηχανική Κοινωνία» που φιλοξενείται στο νεοκλασικό σπίτι της οδού Πανός (το οποίο αποτελεί και αυτό τμήμα του ΜΕΛΤ). Και αφετέρου το καινούριο κτίριο του Μουσείου, που έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται στο οικοδομικό τετράγωνο Άρεως-Βρυσακίου-Κλάδου-Αδριανού, στην Πλάκα, και αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του το 2016.


«Το νέο Μουσείο θα λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε οι μόνιμοι εκθεσιακοί του χώροι να συνδιαλέγονται με τα δορυφορικά παραρτήματα του Μουσείου. Σε αυτήν τη λογική εντάσσεται το Λουτρό των Αέρηδων και το Σπίτι στην Οδό Πανός, ενώ το Τζαμί Τζισδαράκι στην πλατεία Μοναστηρακίου θα ενσωματωθεί στο νέο μουσειολογικό πρόγραμμα του ΜΕΛΤ όπου θα εκτεθούν τα highlights των συλλογών του και θα λειτουργήσει ως προπομπός του νέου Μουσείου, λόγω της πλεονεκτικής του θέσης» σημείωσε κατά την τελετή εγκαινίων της έκθεσης η διευθύντρια του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης κα Έλενα Μελίδη.

«Βασική μας επιδίωξη είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου Μουσείου όπου το ενδιαφέρον θα στρέφεται στον άνθρωπο και στην καθημερινή του εμπειρία, και όπου θα κυριαρχούν οι αρχές της βιωματικής προσέγγισης και της ψυχαγωγικής εκπαίδευσης» συμπλήρωσε η κ. Μελίδη.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2