Ένα κορίτσι αλλιώτικο απ’ τα άλλα

Δοκιμάστε τη φασολάδα… αλλιώς, πιο πιρουνάτη, αρωματική και ελαφριά, με ντομάτα και πέστο.
Ένα κορίτσι αλλιώτικο απ’ τα άλλα

της Αγάπης Μαργετίδη

Όσο και να κρατάει ακόμα η ψύχρα, νομίζω πως θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι η κλασσική φασολάδα δεν τραβιέται Μάρτη μήνα, κοντά Απρίλη. Στο δικό μου μυαλό τουλάχιστον, είναι συνυφασμένη με γερό κρύο, από αυτά που τα τελευταία χρόνια μας στήνουν στο περίμενε. Φέτος δεν θυμάμαι να έφτιαξα φασολάδα, αν και την αγαπώ πολύ. Κακώς, κάκιστα. Τώρα πια το έχασα το τραίνο και πάμε γι’ άλλα.

Είχα βρει κάποτε μια συνταγή που πολύ μου άρεσε, με την πρώτη κιόλας ματιά. Η προέλευσή της άγνωστη, ούτε καν πού την είδα δεν θυμάμαι. Ούτε δέησα να την γράψω κάπου, απλώς την κεντρική ιδέα θυμόμουν είχα κρατήσει και αποφάσισα να τη δοκιμάσω από μνήμης, βάζοντας όμως φαρδιά-πλατιά τη δική μου υπογραφή. Γενικά κάπως έτσι μαγειρεύω, ακούω κάπου κάτι, διαβάζω μιαν ιδέα, γεύομαι κάτι άλλο και στο τέλος προχωρώ στην πράξη ακάθεκτη.

Ένα κορίτσι αλλιώτικο απ’ τ’ άλλα λοιπόν, μια φασολάδα της εποχής, πιρουνάτη, αρωματική και πιο ελαφριά.


Ξερά φασόλια με ντομάτα και πέστο

Για 4 άτομα. Μουλιάζουμε για μια νύχτα 250 γρ. ξερά φασόλια σε άφθονο νερό. Την επομένη τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, σκέτα. Ξαφρίζουμε με επιμέλεια και προσέχουμε να βράσουν και να μαλακώσουν, χωρίς να χυλώσουν. Τα στραγγίζουμε. Σε ένα βαθύ τηγάνι ή μία ρηχή κατσαρόλα σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σε λίγο ελαιόλαδο 1 μεγαλούτσικο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο. Μόλις μαλακώσει και πριν πάρει χρώμα, προσθέτουμε 1 μικρή σκ. σκόρδου ψιλοκομμένη και σοτάρουμε για λίγα δευτερόλεπτα ακόμη. Προσθέτουμε τα φασόλια, 1 κουτί ολόκληρα ντοματάκια ψιλοκομμένα με τον χυμό τους και 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε λίγο νερό. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε προαιρετικά λίγο καυτερό πιπέρι (μπούκοβο ή cayenne). Χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας σε χαμηλή, μισοσκεπάζουμε το σκεύος και μαγειρεύουμε το φαγητό μέχρις ότου τα φασόλια χυλώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν. Η σάλτσα πρέπει να είναι πηχτή, χωρίς καθόλου νερό. Προς το τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε 2 κ.σ. pesto και φρέσκα μυρωδικά της αρεσκείας μας (ένα ή περισσότερα : μαϊντανό, μυρώνια, καυκαλήθρες, κόλιανδρο). Σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό και συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί περιχυμένο με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο.

Tips
• Το σημαντικότερο όλων όταν αγοράζουμε χύμα όσπρια, είναι να ξέρουμε από πού βαστάει η σκούφια τους και να έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον προμηθευτή μας. Πρέπει να είμαστε σίγουροι πως είναι φετινής σοδειάς κι όχι προπέρσινα γιατί τότε, όσες ώρες και να τα μαγειρέψουμε, δεν θα μαλακώσουν ποτέ, με αποτέλεσμα αδειανό στομάχι και κίνδυνο αποπληξίας από τον επόμενο λογαριασμό ρεύματος! Ως γενική οδηγία σας συνιστώ ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά οποιοδήποτε εδώδιμο είδος χύμα, από κρασί μέχρι ελαιόλαδο. Αν δεν είστε βέβαιοι για την ποιότητα, είναι σαφώς προτιμότερο να επιλέξετε μια συσκευασία κάποιας εγνωσμένης μάρκας.
• Επειδή η ποσότητα του pesto είναι μικρή, δεν υπάρχει πρόβλημα να βάλετε έτοιμο από βαζάκι. Όσοι νηστεύετε τα γαλακτοκομικά θα το παραλείψετε εντελώς, πλην όμως όταν τελειώσει η νηστεία με το καλό, φτιάξτε το φαγητό ολοκληρωμένο για να διαπιστώσετε πόση νοστιμιά, φρεσκάδα και άρωμα δίνει το λίγο pesto, φέρνοντας το καλοκαίρι λίγο πιο κοντά.
• Αν βρείτε ντοματάκια και πελτέ πραγματικό από τη Σαντορίνη, σας συνιστώ να τα προτιμήσετε. Δεν έχουν καμία, μα καμία σχέση με τα άλλα.

Υπέροχη η μαρτιάτικη φασολάδα κυρίες και κύριοι. Έχει κάτι από Ελλάδα, κάτι από Ιταλία και κάτι από την Αγάπη, πάντα με αγάπη.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v