Χωρίς κρέας/Μέρος τρίτο: Οι μακαρονάδες του χειμώνα

της Αγάπης Μαργετίδη
Η στιγμή που όλοι περιμένατε, έφτασε. Καλά τα λαχανικά, καλά και τα όσπρια, μα σαν τα μακαρόνια δεν έχει. Δεν νομίζω ότι έχω συναντήσει άνθρωπο που να μην τρελαίνεται για μακαρόνια. Θα το θυμόμουν σίγουρα και θα του είχα κάνει ανάκριση τρίτου βαθμού προκειμένου να εξιχνιάσω τα αίτια αυτής της πρωτοφανούς παραξενιάς.
Κι αν τα μακαρόνια με κιμά κρατάνε τα σκήπτρα της πάλαι ποτέ παιδικής μας καρδιάς, κι αν δεν βαρεθούμε ποτέ μα ποτέ να τα τρώμε, υπάρχουν χιλιάδες μακαρονάδες, τόσες, που μια ζωή δεν φτάνει για να τις δοκιμάσουμε όλες.
Για σήμερα έφτιαξα μια καινούργια συνταγή και συμπλήρωσα με πέντε παλιότερες. Ιδού η χρυσή εξάδα.
MAC’N’CHEESE ΜΕ ΠΡΑΣΑ, ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ & ΓΡΑΒΙΕΡΑ (ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΓΗ)
Mac’n’cheese το λένε οι Αμερικάνοι, μακαρόνια ο γκρατέν το λέμε εμείς, ενίοτε και σουφλέ μακαρονιών, όρος που είναι παντελώς λανθασμένος και, βεβαίως, άκρως παραπλανητικός. Δεν βαριέστε, πείτε το όπως θέλετε, γνωρίζω μετά βεβαιότητος πως είναι από τα πιο αγαπημένα φαγητά μικρών και μεγάλων. Παίζει δε σπουδαίο ρόλο στην οικογενειακή ηρεμία, γιατί τα όποια λαχανικά περιέχει κρύβονται έξυπνα και έτσι τα τρώνε και τα πιο δύστροπα παιδάκια.
Για 4 άτομα. Βράζουμε 400 γρ. κοντά ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό. Φροντίζουμε να τα βγάλουμε αμέσως μόλις αρχίζουν να μαλακώνουν, δηλαδή πολύ πριν να είναι al dente, γιατί αργότερα θα μπουν και στον φούρνο. Στραγγίζουμε. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε λεπτές ροδέλες 2 μέτρια προς μεγάλα πράσα. Ζεσταίνουμε ένα βαθύ τηγάνι, λιώνουμε λίγο βούτυρο, προσθέτουμε τα πράσα, αλατοπιπερώνουμε, καρυκεύουμε με λίγο μοσχοκάρυδο και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι τα πράσα να αρχίσουν να μαλακώνουν, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε σταδιακά 1 λίτρο γάλα που έχουμε βγάλει για αρκετή ώρα εκτός ψυγείου. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το γάλα να απορροφηθεί σχεδόν εντελώς από τα πράσα και το φαγητό να πήξει ελαφρώς λόγω του αλευριού (βλ. tips). Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε 2 κ.σ. μουστάρδα και 3 κ.σ. λεπτοτριμμένη γραβιέρα. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μίγμα σε καλά βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος. Από πάνω πασπαλίζουμε με λίγη ακόμη γραβιέρα που έχουμε ανακατέψει με ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί που έχουμε στεγνώσει στον φούρνο και κατόπιν τρίψει στο multi, ή τριμμένη φρυγανιά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για περίπου 30΄, μέχρι να γκρατιναριστεί η επιφάνεια. Σερβίρουμε το φαγητό πολύ ζεστό.
Tips
Φωτογραφίες : Μόνικα Κρητικού