Caprese… σε δύο εκδοχές

Επειδή ο καιρός μάς τα λέει περίεργα, η Αγάπη ετοιμάζει δύο διαφορετικές συνταγές. Μία για λιακάδα, και μία για βροχή.
Caprese… σε δύο εκδοχές

της Αγάπης Μαργετίδη

Αυτές τις μέρες που ο καιρός έχει βαλθεί να μας τρελάνει, το ερώτημα του τι θα φάμε σήμερα έχει αρχίσει να παίρνει υπαρξιακές διαστάσεις. Και καλά να’ ταν μόνο σε ημερήσια βάση, εδώ μιλάμε για πλήρη σύγχυση, αφού από τη μια ξημερώνει μέσα στη συννεφιά και την ψύχρα, ρίχνει και καμιά ψιχάλα, κατά το απόγευμα σκάει ο τζίτζικας και το βράδυ ξανά ψύχρα. Την άλλη μέρα τα ίδια, μόνο που τα καιρικά φαινόμενα αντιστρέφονται.

Ξεκινάς να φτιάξεις λαδερό και την ώρα του βραδινού εύχεσαι να είχες μπροστά σου φασολάδα. Έτσι μου είσαι; Θα δεις τώρα τι θα κάνω. Θα ψήσω μια λαμαρίνα ντοματίνια και λίγο πριν το δείπνο θα αποφασίσω ανάλογα με τα κέφια του καιρού, γιατί τα δικά μας, ποιος τα λογαριάζει; Κανείς. Αν κάνει ζέστη θα φτιάξω κοτόπουλο, ενώ στην αντίθετη περίπτωση θα φάμε λίγη σούπα για να ζεσταθούμε. Καλά ξηγήθηκα;



Μια από τις πλέον δημοφιλείς καλοκαιρινές σαλάτες είναι η σπουδαία ιταλική Caprese με τις κατακόκκινες ντομάτες, την ολόλευκη και ντελικάτη φρέσκια mozzarella di bufala, τον μυρωδάτο βασιλικό και το σούπερ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Κατάγεται από το Κάπρι, όπως υποδεικνύει η ονομασία της και είναι tricolore σαν την ιταλική σημαία. Απλή και πεντανόστιμη, είναι φτιαγμένη με τα πιο φρέσκα, άριστα υλικά. Γι’ αυτό και σας θερμοπαρακαλώ, όποτε φτιάχνετε Caprese ή αν αποφασίσετε να φτιάξετε τα σημερινά φαγητά, να προσέξετε ώστε η μοτσαρέλα να είναι βέρα κι όχι αυτό το κιτρινωπό κατασκεύασμα που βάζουν στις πίτσες. Θα την βρείτε σε σουπερμάρκετ που έχουν φροντίσει να διαθέτουν αξιόλογα τυριά και σε ντελικατέσεν.

Αυτά τα ίδια υλικά (ή περίπου, αφού οι ντομάτες αντικαθίστανται με ντοματίνια) θα χρησιμοποιηθούν και για τα δύο φαγητά που σας ετοιμάζω. Ούτε χειμωνιάτικα, ούτε καλοκαιρινά, είναι ακριβώς ό, τι πρέπει για τις αρχές του ελληνικού φθινοπώρου.

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΣΟΥΠΑ CAPRESE

Προετοιμασία (κοινή και για τα δύο φαγητά)
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα. Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και τοποθετούμε σε μονή σειρά περί τα 800 γρ. ντοματίνια, 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε χοντρές φέτες και 1-2 σκ. σκόρδου αξεφλούδιστες και πατημένες με τη λάμα του μαχαιριού. Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με λίγες σταγόνες ξύδι από κόκκινο κρασί (ή ελάχιστο βαλσαμικό ξύδι) και ψήνουμε για 30-40΄, μέχρι τα ντοματίνια να μελώσουν και να καψαλιστούν κατά τόπους.

Κοτόπουλο ή γαλοπούλα (για 2-4 άτομα, ανάλογα με το πόσο μεγάλα είναι τα στήθη του πουλερικού)

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα. Σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί 2 στήθη κοτόπουλου ή γαλοπούλας και τα αλατοπιπερώνουμε. Με ένα μαχαίρι κάνουμε μια σχισμή κατά μήκος κάθε στήθους, προσέχοντας να μην τα κόψουμε μέχρι κάτω και τα γεμίζουμε με ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες και φρέσκια μοτσαρέλα κομμένη σε λεπτές φέτες. Δένουμε σφιχτά με σπάγκο σε τρία ή και τέσσερα σημεία, ούτως ώστε να μην χυθεί η γέμιση. Ζεσταίνουμε καλά ένα τηγάνι κατάλληλο και για τον φούρνο, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα στήθη μέχρι να πάρουν όμορφο χρώμα από όλες τις πλευρές, μην παραμελώντας τα πλαϊνά. Αυτό το στάδιο απαιτεί υπομονή και καλό είναι να μην παραζαλίζουμε το κρέας γυρνώντας το συνεχώς, αλλά να περιμένουμε να ροδοκοκκινίσει καλά από την μία πλευρά πριν το γυρίσουμε από την άλλη, πάντα με λαβίδες ή δύο κουτάλια, για να μην το τρυπήσουμε. Μεταφέρουμε το τηγάνι στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 20΄-30΄ ακόμη, μέχρι να ψηθεί το κρέας μέχρι μέσα, χωρίς βεβαίως να το παραψήσουμε και στεγνώσει. Στα τελευταία 5΄ προσθέτουμε και τα ψητά ντοματίνια με το κρεμμύδι και το ζουμί που άφησαν στο ταψί, με ή χωρίς το σκόρδο (προτίμησα να το αφαιρέσω, αφού είχε δώσει το άρωμά του στο αρχικό ψήσιμο της προετοιμασίας). Τοποθετούμε τα στήθη σε ξύλινη τάβλα και τα αφήνουμε για 10΄ τουλάχιστον να ηρεμήσουν, πριν αφαιρέσουμε τους σπάγκους και τα κόψουμε σε φέτες. Αν στη σάλτσα με τα ντοματίνια έχει μείνει πολύ ζουμί, την βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμισθούν τα πολλά υγρά, αφού βεβαίως αφαιρέσουμε τα ντοματίνια και τα κρεμμύδια με τρυπητή κουτάλα γιατί αν βράσουν, θα διαλυθούν. Μοιράζουμε τις φέτες του πουλερικού και τα ντοματίνια σε δύο πιάτα, περιχύνουμε με τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με μπόλικο ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό. Εάν θέλουμε και κάποιο συνοδευτικό, ταιριάζουν άριστα το πλιγούρι και το κουσκούς.

Σούπα (για 2 άτομα ως κυρίως πιάτο ή για 4 ως πρώτο πιάτο)

Σε ένα τηγανάκι σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά με ελάχιστο ελαιόλαδο 4 γεμάτες χούφτες σπανάκι μέχρι ίσα ίσα να μαλακώσει. Αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε προς το παρόν στην άκρη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στην πάνω αντίσταση ή ανάβουμε το γκριλ. Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τα ντοματίνια με το ζουμί που άφησαν στο ταψί κατά το ψήσιμό τους, τα κρεμμύδια και προαιρετικά το σκόρδο (σ’ αυτή τη συνταγή δεν αφαίρεσα το σκόρδο γιατί, παρόλο που είχε δώσει ήδη το άρωμά του στα ντοματίνια, έδωσε και κάτι παραπάνω στη σούπα, χωρίς να ενοχλεί, αφού πολτοποιήθηκε). Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε, αν χρειαστεί, το αλατοπίπερο. Επίσης μπορεί να χρειαστεί να αραιώσουμε τη σούπα με λίγο νερό. Γεμίζουμε μέχρι το 1/3 τα μπολ ή τα πιάτα της σούπας (πρέπει να είναι πυρίμαχα), μοιράζουμε το σοταρισμένο σπανάκι, τα απογεμίζουμε και στη μέση βάζουμε από μία χοντρουλή φέτα φρέσκιας μοτσαρέλας. Βάζουμε τα μπολ στη λαμαρίνα του φούρνου και φουρνίζουμε μέχρι να λιώσει το τυρί. Πασπαλίζουμε με μπόλικο ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ζυμωτό ψωμί.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v