Μήλα και φέτα, ένας έρωτας μεγάλος

Τα τριζάτα φθινοπωρινά μήλα γοητεύτηκαν από την  σπιρτόζα φέτα και έσμιξαν σε μια τάρτα που υμνεί τον παθιασμένο έρωτά τους!
Μήλα και φέτα, ένας έρωτας μεγάλος

της Αγάπης Μαργετίδη

Αν δεν απατώμαι, έχω ξαναπεί πως δεν αγαπώ καθόλου τα μήλα.  Ευτυχώς που δεν με λένε Άννα! Μιλάω για τα ωμά, γιατί τα ψημένα μήλα, την κομπόστα, τα μήλα στο φαγητό, μου αρέσουν πολύ.  Ούτε με τις μηλόπιτες διατηρώ στενές σχέσεις, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.  Αν όμως τα συνδυάσω με τυρί, τα τρώω με ευχαρίστηση, ακόμα και ωμά.  Ή σε σαλάτες.  Ένα από τα αγαπημένα μου μεσημεριανά γεύματα του ποδαριού είναι φέτα ή γραβιέρα, μήλο και παξιμάδι. 

Άραγε, πώς θα σας φαινόταν μια τάρτα με μήλα, φέτα και λίγο μέλι;  Αυτό έχω να σας προτείνω σήμερα.  Μια υπέροχη τάρτα του φθινοπώρου για πρώτο πιάτο ή και για κύριο ελαφρύ γεύμα ή δείπνο με πράσινη σαλάτα.  Η μαλακή βουτυράτη φέτα που αγόρασα τις προάλλες ήταν εξαιρετικής ποιότητας, σπιρτόζικα πιπεράτη και όχι πολύ αλμυρή κι έτσι ταίριαξε άψογα με τα υπόλοιπα υλικά της τάρτας. Μεγάλος έρωτας, σας λέω!

 
ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΜΑΛΑΚΗ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΜΗΛΑ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα και της κάτω αντίστασης. 

Καθαρίζουμε δύο μήλα και τα κόβουμε σε σχετικά λεπτές φέτες (περίπου 0,5 εκ.).  Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα μήλα, 2-3 κλωνάρια φρέσκου θυμαριού, μπόλικο πιπέρι και 1 κ.σ. μέλι.  Σοτάρουμε τα μήλα μέχρι να πάρουν χρώμα, να μαλακώσουν ελαφρώς και να αποκτήσουν εξωτερική κρούστα, γυρνώντας τα από όλες τις πλευρές.  Αφαιρούμε το θυμάρι και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

 
Σε ένα μπολ βάζουμε 500 γρ. μαλακή φέτα που έχουμε βγάλει από το ψυγείο αρκετή ώρα πριν και την λιώνουμε με ένα πιρούνι.  Προσθέτουμε 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι και ανακατεύουμε.  Πιπερώνουμε γενναιόδωρα και προσθέτουμε λίγα φύλλα φρέσκου θυμαριού.  Χτυπάμε 2 αυγά, τα προσθέτουμε στο μπολ με το τυρί και το γιαούρτι (κρατάμε ελάχιστο για να αλείψουμε το στεφάνι της τάρτας) και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί τέλεια το μίγμα και να αποκτήσει την υφή πηχτής κρέμας.

Απλώνουμε 1 φύλλο ζύμης για τάρτες σε μία ταρτιέρα διαμέτρου περίπου 26 εκ. και την τρυπάμε με ένα πιρούνι.  Στρώνουμε την γέμιση του τυριού και από πάνω τοποθετούμε κυκλικά τα μήλα. Πασπαλίζουμε με λίγα χοντροκομμένα καρύδια. Με το λίγο χτυπημένο αυγό που κρατήσαμε αλείφουμε την ζύμη που εξέχει στο στεφάνι της τάρτας και με τα δόντια ενός πιρουνιού χαράσσουμε ακτινωτές γραμμές για σχέδιο.  Ψήνουμε την τάρτα στο κάτω μέρος του φούρνου για περίπου 40΄ (εγώ ακουμπάω την ταρτιέρα πάνω στην πλάκα για να ψηθεί καλά η ζύμη) μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα.  Την σερβίρουμε χλιαρή κι αν θέλουμε, περιχύνουμε τα κομμάτια με λίγο μέλι. 

 
Tips

  • Επιλέξτε μια ποικιλία σκληρών μήλων που αντέχουν στο ψήσιμο χωρίς τον κίνδυνο να λιώσουν. Τα κατακόκκινα μήλα της Αγιάς που έβαλα συμπεριφέρθηκαν άψογα, ήσαν και πολύ νόστιμα‧  ούτε πολύ γλυκά, ούτε ξινά.
  • Μην στριμώξετε όλα τα μήλα μαζί στο τηγάνι.  Καλύτερα να τα σοτάρετε σε δύο δόσεις.  Έτσι θα έχετε τον απόλυτο έλεγχο.
  • Αν δεν αγαπάτε την μαλακή φέτα μπορείτε να την αντικαταστήσετε με σκληρή, αρκεί να μην είναι από τις πολύ σκληρές για να μπορέσετε να την δουλέψετε εύκολα.  Βεβαίως, η υφή της γέμισης δεν θα είναι το ίδιο κρεμώδης.  Άλλη επιλογή είναι να βάλετε ένα άλλο λευκό μαλακό τυρί όπως η ξινομυζήθρα.  
  • Αν περισσέψει, ζεσταίνουμε την τάρτα σε ελαφρώς ζεστό φούρνο.  Πάντα στον συμβατικό γιατί στα μικροκύματα οι ζύμες πανιάζουν.

Φωτογραφίες : Μόνικα Κρητικού
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v