Η φτώχεια θέλει καλοπέραση

Τελειώνει ο μήνας και τελειώνουν τα λεφτά;  Μην πανικοβάλλεστε, η Αγάπη σάς έχει τη λύση!
Η φτώχεια θέλει καλοπέραση

Της Αγάπης Μαργετίδη

Μπήκαμε στο τελευταίο δεκαήμερο του μήνα και αν κρίνω από τον εαυτό μου, ζήτω οι αφραγκιές!  Μην πανικοβάλλεστε καλοί μου φίλοι, συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες.  Εντάξει, όχι σ’ όλες, μην υπερβάλλουμε κιόλας. Για μένα πάντως δεν είναι καθόλου σπάνιο, καθότι είναι γνωστό ότι έχω τρύπιες τσέπες, θα σας το επιβεβαιώσουν όλοι. 
 
Σιγά που θα κάτσω να σκάσω, για όλα υπάρχει μια λύση. Αφήστε που η cucina povera έχει δημιουργήσει αριστουργηματικά φαγητά, αυτά που θυμόμαστε με νοσταλγία και αγάπη.  Ποιος αναπολεί το σούπερ ντούπερ rib-eye steak με τη μαύρη τρούφα και τον πουρέ από τοπιναμπούρ; Κι ας το απόλαυσε μέχρι την τελευταία μπουκιά την ώρα που το έφαγε.  Κανείς, σας το υπογράφω, κι όποιος θέλει ας με διαψεύσει.  Το χτυπητό αυγό της γιαγιάς μας θυμόμαστε,  τις τηγανιτές πατάτες και το παστίτσιο που μας έσπαγε τη μύτη όταν ψηνόταν. 

Ψωμί έχετε;  Θα έχετε φαντάζομαι.  Με μια φέτα ψωμί και ελάχιστα ακόμη υλικά, καθημερινά και οικονομικά, σας έφτιαξα τρεις λιχουδιές που είμαι σίγουρη πως θα αγαπήσετε. 

ΤΗΓΑΝΙΤΟ ΑΥΓΟ ΣΤΗ ΜΕΣΗ
Γύρω γύρω όλοι, στη μέση το αυγό! Με δύο μικρά κόλπα, τα αυγά μάτια και το bacon αλλάζουν όψη και μας φτιάχνουν τη διάθεση. 

 
Τηγανίζουμε 2 φέτες bacon σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να γίνουν τραγανές.  Τις αφήνουμε να στραγγίσουν, να κρυώσουν και να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί.  Δεν πετάμε το λίπος που άφησαν στο τηγάνι.  Τις χοντροκόβουμε στον κόφτη με απότομες διακεκομμένες κινήσεις, να γίνουν σαν χοντρά ψίχουλα, ή αν βαριόμαστε, τις σπάμε με τα δάχτυλά μας σε μικρά κομμάτια.  Παίρνουμε μια φέτα του τοστ και της κάνουμε μια τρύπα στη μέση με ένα ποτηράκι ή ένα κουπάτ.  Στο τηγάνι που τηγανίσαμε το αλλαντικό συμπληρώνουμε εάν χρειαστεί με λίγο βούτυρο (ανάλογα με το bacon, αυτό θα αφήσει λιγότερο ή περισσότερο λίπος) και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.  Τηγανίζουμε την φέτα του ψωμιού, μαζί με το στρογγυλό κομμάτι που αφαιρέσαμε.  Σπάμε ένα αυγό σε ένα μπολ και αφαιρούμε τα 2/3 του ασπραδιού.  Μόλις γυρίσουμε το ψωμί από την άλλη πλευρά, ρίχνουμε στη μέση το αυγό.  Το περιχύνουμε με το βούτυρο για να ψηθεί ο κρόκος.  Αλατοπιπερώνουμε.  Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με τα ψίχουλα του bacon.

BAKED BEANS ON TOAST
Μαζί με το cheese on toast, το σάντουιτς με το corned beef και τις πίκλες, το λουκάνικο με τον πουρέ, το steak and kidney pie και δυο-τρία άλλα, τα baked beans on toast είναι τα σνακς της εργατικής τάξης της Αγγλίας, ή τουλάχιστον ήταν. Επειδή λατρεύω τη γεύση τους από τότε που ήμουν στην Αγγλία, ήθελα να δοκιμάσω να τα φτιάξω αντί να τα αγοράσω έτοιμα.  Βγήκαν τέλεια και απόλυτα υγιεινά.  Αν βέβαια βαριέστε, αγοράστε την εμβληματική κονσέρβα της Heinz, άλλωστε φτώχεια χωρίς κονσέρβα δεν γίνεται, γίνεται;

 
Για 4 μερίδες.  Μουλιάζουμε από βραδύς 250 γρ. άσπρα μικρά φασόλια.  Την επομένη τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με κρύο νερό.  Φέρνουμε σε βρασμό, ξαφρίζουμε προσεκτικά και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν λίγο, για περίπου 30΄ (ο χρόνος εξαρτάται βεβαίως και από την ποιότητα των φασολιών).  Στραγγίζουμε και αφήνουμε στην άκρη. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα : στην ίδια κατσαρόλα σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο 1 μεγάλο κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο (ή τριμμένο στον πολυκόφτη) και μόλις μαλακώσει λίγο, προσθέτουμε 2 μικρές σκ. σκόρδου, επίσης πολύ ψιλοκομμένες (ή λιωμένες με το ειδικό εργαλείο).  Προσθέτουμε 500 γρ. τριμμένη ντομάτα (σπιτική ή 2 κονσέρβες), 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 1 κ.σ. ζάχαρη (τα baked beans γλυκίζουν έντονα, εγώ δεν ήθελα να τα κάνω πολύ γλυκά, αλλιώς θα έπρεπε σύμφωνα με τη συνταγή να βάλω τουλάχιστον 4 κ.σ.) και 1 φλ. τσ. νερό.  Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε 2 κ.σ. Worcestershire sauce και λίγες ή περισσότερες σταγόνες Tabasco.  Μπορούμε επίσης να βάλουμε λίγη ketchup, αλλά ήθελα να την αποφύγω λόγω της έντονης γλυκύτητάς της. Σιγοβράζουμε με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 20΄, μέχρι να απορροφηθεί το περισσότερο νερό. Πολτοποιούμε εντελώς τη σάλτσα στο blender ή με το ραβδομπλέντερ και προσθέτουμε τα φασόλια.  Αδειάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος, και εάν χρειαστεί συμπληρώνουμε με νερό, ούτως ώστε τα φασόλια να καλύπτονται εντελώς.  Σκεπάζουμε σφιχτά με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150ο C για 1,5 – 2 ώρες, μέχρι τα φασόλια να μαλακώσουν εντελώς και η σάλτσα να χυλώσει.  Αν χρειαστεί, κατά τη διάρκεια του ψησίματος, προσθέτουμε σταδιακά λίγο νερό.  Σερβίρουμε τα φασόλια πάνω σε τοσταρισμένες φέτες ψωμιού που έχουμε τρίψει προαιρετικά με 1 σκ. σκόρδου.  Happy days που θα ’λεγε και ο Jamie Oliver!

ΑΥΓΟΦΕΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΡΟΥΜΙ & ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΜΗΛΑ

Φαντάζομαι ότι από την περιγραφή και μόνο, σας τρέχουν τα σάλια.  Η αυγόφετα, το γλυκό των παιδικών μας χρόνων, ενηλικιώνεται και μας κάνει να ξεχάσουμε οτιδήποτε μας παιδεύει, μέχρι και την ερωτική απογοήτευση γιατρεύει, σας το υπόσχομαι. 


 
Για 4 άτομα.  Πρώτα ετοιμάζουμε τα μήλα :  Σε ένα τηγάνι φτιάχνουμε μια καραμέλα με 50 γρ. ζάχαρη: την βάζουμε σταδιακά και περιμένουμε υπομονετικά να λιώσει η προηγούμενη δόση πριν προσθέσουμε την επόμενη, χωρίς να ανακατέψουμε καθόλου, παρά μόνο κουνάμε το τηγάνι κυκλικά. Αν δούμε ότι η καραμέλα σκουραίνει πολύ γρήγορα, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς.  Μόλις η καραμέλα γίνει, προσθέτουμε 2 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους.  Εάν διαπιστώσουμε ότι η ζάχαρη κρυσταλλώσει από την διαφορά θερμοκρασίας, δυναμώνουμε για λίγο την φωτιά μέχρι η καραμέλα να γίνει πάλι υγρή.  Ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης για να καλυφθούν τα μήλα από την καραμέλα και τα αφήνουμε για λίγα λεπτά στο μάτι μέχρι να μαλακώσουν, προσέχοντας όμως να παραμείνουν σχετικά τραγανά στο εσωτερικό τους. Αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε 20 γρ. βούτυρο μαλακωμένο και κομμένο σε κύβους.   Ανακατεύουμε απαλά.  Μπορείτε να διπλασιάσετε τις δόσεις, να βάλετε τα μισά μήλα στο ψυγείο και, ζεσταίνοντάς τα ελαφρώς, να τα έχετε ανά πάσα στιγμή σε πρώτη ζήτηση για ένα γρήγορο επιδόρπιο με γιαούρτι ή παγωτό. 

Για τις αυγόφετες :  Κόβουμε 4 χοντρές φέτες από μπαγιάτικο ψωμί.  Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 1 αυγό με 250 ml γάλα, 1 κ.σ. ζάχαρη, 1 πρέζα τριμμένη κανέλα, ½ πρέζα τριμμένο γαρύφαλλο και 2 κ.σ. ρούμι (μπορείτε να το αντικαταστήσετε με whiskey ή cognac, ή να παραλείψετε εντελώς το αλκοόλ, εάν θα φάνε και παιδιά).  Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι λίγο βούτυρο σε μέτρια φωτιά.  Βουτάμε τις φέτες του ψωμιού στο μίγμα και τις αφήνουμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να απορροφήσουν υγρό μέχρι μέσα.  Κατόπιν τις τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές, μην παραλείποντας τα πλαϊνά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.  

Σερβίρουμε ζεστές με τα καραμελωμένα μήλα.  Δεν νομίζω πως χρειάζεται να σας πω πόσο πάει το παγωτό, αλλά μετράω ήδη εκατοντάδες θερμίδες.  Και φτωχοί και χοντροί, δεν λέει! 

Άντε να’ ρθει η πρώτη του μήνα γιατί έχω λιγουρευτεί κάτι άγρια μανιτάρια και κάτι κρασιά που θέλω να τα δοκιμάσω οπωσδήποτε. Είμαι αδιόρθωτη, σας το είπα! 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v