Πόσο τάρτα είναι η τάρτα;

Η Αγάπη μάς φτιάχνει μια τάρτα με τόνο και ντοματίνια, κι εμείς θα την απολαύσουμε με ένα ποτήρι παγωμένο κρασί.
Πόσο τάρτα είναι η τάρτα;
Της Αγάπης Μαργετίδη

Στα αγγλικά και τα γαλλικά υπάρχουν δύο πανομοιότυπες εκφράσεις που παρομοιάζουν την ευκολία ή τη δυσκολία ενός εγχειρήματος με cake και τάρτα αντίστοιχα. It’s a piece of cake λέμε στα αγγλικά όταν κάτι είναι πολύ εύκολο, ενώ ce n’est pas de la tarte στα γαλλικά (που μεταφράζεται επί λέξει δεν είναι τάρτα) σημαίνει αντίθετα πως πρόκειται για κάτι δύσκολο. Περίεργο, δεν είναι; Αν το σκεφτούμε όμως, τα κέικ και οι τάρτες είναι όντως δύο εδέσματα που τις περισσότερες φορές γίνονται εύκολα και γρήγορα. Εάν συνυπολογίσουμε και τις άπειρες παραλλαγές τους, μάλλον σωστά τα λένε οι εκφράσεις.

Οι τάρτες και οι παντός τύπου πίτες για μένα είναι κάπως σαν τις μακαρονάδες. Τις φτιάχνω πολύ συχνά με ό,τι πέσει στο χέρι μου. Έτσι, αντιστρέφοντας την γαλλική έκφραση, σήμερα σας ετοίμασα μια τάρτα που, πράγματι, είναι … τάρτα! Είναι γρήγορη, εύκολη και αρκετά ελαφριά. Δεν έχει κρέμες, ούτε λιγωτικά τυριά. Είναι νόστιμη και έχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε. Με τη συνοδεία μιας σαλάτας και ενός ποτηριού λευκού ή ροζέ κρασιού, έχουμε ένα ολοκληρωμένο ανοιξιάτικο γεύμα.



ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ, ΤΟΝΟ & ΜΑΝΟΥΡΙ
Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι κομμένο σε μικρούς κύβους. Μόλις μαλακώσει το κρεμμύδι, χωρίς να πάρει χρώμα, αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε 2 συσκευασίες τόνου σε νερό που έχουμε στραγγίσει πολύ καλά. Αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με κάποιο φρέσκο ή ξερό αρωματικό της αρεσκείας μας (θυμάρι, λεμονοθύμαρο, ρίγανη, μαντζουράνα). Ανακατεύουμε απαλά για να μην θρυμματιστεί εντελώς ο τόνος. Λαδώνουμε ελαφρά τον πάτο και τα τοιχώματα της ταρτιέρας και τοποθετούμε φύλλο για τάρτες (κουρού ή σφολιάτα). Μόλις κρυώσει εντελώς ο τόνος με τα κρεμμύδια, τον στρώνουμε πάνω στο φύλλο. Σε ένα μπολ χτυπάμε 3 αυγά, 100 ml γάλα, 1 κ.σ. μουστάρδα και προσθέτουμε 200 γρ. μανούρι θρυμματισμένο. Ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε το μίγμα πάνω από τον τόνο και τοποθετούμε κυκλικά ντοματίνια κομμένα στη μέση. Πασπαλίζουμε με το ίδιο αρωματικό που βάλαμε στη γέμιση. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για περίπου 45΄. Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει λίγο πριν την κόψουμε σε κομμάτια. Τρώγεται τέλεια και σε θερμοκρασία δωματίου.



Tips
• Όσο πιο καλή ποιότητα τόνου χρησιμοποιήσετε, τόσο νοστιμότερο το αποτέλεσμα. Προσωπικά προτιμώ τον τόνο Αλοννήσου που κοστίζει μεν ακριβότερα, είναι δε ασύγκριτα καλύτερος και όχι μόνο σε γεύση.
• Αγαπώ πολύ το μανούρι για τη φίνα νοστιμιά του. Είναι ένα τυρί που για κάποιον λόγο που δεν αντιλαμβάνομαι, έχει κάπως παραγκωνιστεί. Αν προτιμάτε, βάλτε ανθότυρο ή κάποιο άλλο λευκό μαλακό τυρί. Κατά τη γνώμη μου όμως δεν πρέπει να είναι πολύ αλμυρό γιατί η αλμύρα θα κυριαρχήσει και θα χαθεί η ισορροπία της γεύσης.

Τελικά, εσείς, τι νομίζετε; Είναι ή δεν είναι τάρτα τούτη ‘δω η τάρτα; Καλή σας όρεξη!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v