Χριστούγεννα 2019: Τάρτες και σαλάτα

Η εποποιία των Χριστουγέννων συνεχίζεται, και η δεύτερη μαγείρισσα αναλαμβάνει την σκυτάλη, για το πρώτο πιάτο.
Χριστούγεννα 2019: Τάρτες και σαλάτα

της Αγάπης Μαργετίδη
(και φίλων...)

Η συνέχεια του Χριστουγεννιάτικου γεύματος γράφτηκε από την Ελένη, και είμαι σίγουρη πως όλοι περιμένετε πώς και πώς να δείτε τι σκαρφίστηκε πάλι. Η Ελένη, γαλλοθρεμμένη κι αυτή, μας κέρασε δύο τάρτες comme il faut, αλλά βεβαίως εντός του ρουστίκ θέματος που είχαμε αποφασίσει. Καμία από τις δύο δεν έχει κρέας, γιατί αυτό θα ακολουθήσει στο κυρίως πιάτο και συν τοις άλλοις, θέλησε να ευχαριστήσει κι αυτούς που για τον ένα ή τον άλλο λόγο, έχουν ελαττώσει ή κόψει εντελώς το κρέας.

Η πρώτη τάρτα παντρεύει το πικάντικο του μπλε τυριού με τα ζουμερά αχλάδια και είναι απόλυτα ισορροπημένη. Η δεύτερη έχει ελάχιστα υλικά, ρίχνοντας όλα τα φώτα στα καραμελωμένα μικρά κρεμμύδια. Όσοι αγαπάτε τα γλυκόξινα, αυτή η τάρτα έγινε για σας!

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΜΠΛΕ ΤΥΡΙ, ΑΧΛΑΔΙΑ & ΚΑΡΥΔΙΑ



Για τη βάση
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. βούτυρο γάλακτος, κρύο σε κυβάκια
2 κ.σ. γάλα
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
Για τη γέμιση
4 αχλάδια καθαρισμένα, σε λεπτά φετάκια (αν είναι μεγάλα, θα βάλετε 3)
1 κ.σ. βούτυρο
125 γρ. μπλε τυρί
400 ml κρέμα γάλακτος
4 αβγά
150 γρ. έμενταλ τριμμένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 φλ.τσ. καρύδια χοντροσπασμένα
πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη, κοσκινίζουμε το αλεύρι.
Προσθέτουμε το βούτυρο, το γάλα, το αλάτι και τη ζάχαρη και με τα δάχτυλα τρίβουμε το μείγμα, μέχρι να γίνει ψιχουλιαστό και να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά.
Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο χαρτιά ψησίματος και την ανοίγουμε σε φύλλο, στο μέγεθος της ταρτιέρας μας (υπολογίστε και τα τοιχώματα).
Όπως είναι με τα χαρτιά, την αφήνουμε μισή ώρα στο ψυγείο.
Σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι, λειώνουμε το βούτυρο και σε δυνατή φωτιά, σοτάρουμε τα αχλάδια μέχρι να ροδίσουν και να πιουν τα ζουμάκια τους.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε καλά την κρέμα με τα αβγά με σύρμα, προσθέτουμε το έμενταλ, τον μαϊντανό, τα κρεμμυδάκια, το μπλε τυρί χοντροσπασμένο, προσθέτουμε πιπέρι και ανακατεύουμε.
Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και με τη βοήθεια του χαρτιού ψησίματος την απλώνουμε στη βάση της ταρτιέρας.
Την τρυπάμε παντού με πιρούνι.
Απλώνουμε τα αχλάδια στη βάση, στη συνέχεια απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα και πασπαλίζουμε με τα καρύδια.
Εφαρμόζουμε καλά τη ζύμη στο γείσο της ταρτιέρας.
Ψήνουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.

ΤΑΡΤΑ ΤΑΤΙΝ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ



Υλικά
1 φύλλο ζύμη σφολιάτα
1 ½ κιλό κρεμμυδάκια του στιφάδο
200 γρ. βούτυρο αγελάδος
2 κ.σ. κρέμα μπαλσάμικο
4 κ.σ. πετιμέζι ή 2 κοφτές κ.σ. ζάχαρη
1 σφηνάκι γλυκό σαμιώτικο κρασί
4-5 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
Τα φυλλαράκια από 1 κλωνάρι δενδρολίβανο ή λίγα φυλλαράκια θυμάρι
αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα (το μεγάλο μέγεθος).
Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα απλώνουμε σφιχτά το ένα με το άλλο, περιμετρικά στην ταρτιέρα μέχρι το κέντρο, καλύπτοντας χωρίς κενά τον πάτο.
Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε παντού το βούτυρο σε κυβάκια, προσθέτουμε το μπαλσάμικο, το πετιμέζι, το γλυκό κρασί και 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό.
Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς και ψήνουμε μέχρι να καραμελώσουν τα κρεμμυδάκια και να πάρουν ένα σκούρο καφετί χρώμα.
Βγάζουμε την ταρτιέρα από τον φούρνο, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και το δενδρολίβανο (ή το θυμάρι) και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια τη σφολιάτα κρύα από το ψυγείο, σπρώχνοντας τις άκρες προς τον πάτο. Το φύλλο σφολιάτας είναι μεγαλύτερο άρα θα κάνει διπλώματα. Αυτό θέλουμε!
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει καλά η ζύμη.
Μόλις βγάλουμε την τάρτα από τον φούρνο και πριν κρυώσει, την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα, πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο θυμάρι ή δενδρολίβανο (ή μαϊντανό, αν δεν έχουμε) και την σερβίρουμε αμέσως.

*Αν έχω μαρμελάδα πορτοκάλι ή άλλο εσπεριδοειδές, διαλύω 2 κ.σ. σε 2 κ.σ. νερό και την προσθέτω στα κρεμμύδια αντί για πετιμέζι.

Η εκτυφλωτική σαλάτα είναι δημιουργία της Νίκης, γιορτινή όσο δεν παίρνει άλλο, δροσερή και απίστευτα νόστιμη.

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΑΧΑΝΟ, ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ, ΡΟΔΙΑ & GRAPEFRUIT



Ψιλοκόβουμε ½ κόκκινο λάχανο και τρίβουμε 4 ωμά παντζάρια. Τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε 2 grapefruits (αν δεν αγαπάτε το grapefruit, αντικαταστήστε με πορτοκάλι) κομμένα σε λεπτές φέτες και τα σπόρια από 1 ρόδι. Ετοιμάζουμε τη vinaigrette, ανακατεύοντας με το σύρμα τον χυμό από ½ grapefruit, 1 κ.σ. ξύδι από λευκό κρασί, 1 κ.γλ. μουστάρδα, αλατοπίπερο και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε την vinaigrette στα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Όπως κάνουμε σε όλες τις σαλάτες με λάχανο, την αφήνουμε με την vinaigrette για τουλάχιστον 3 ώρες πριν την σερβίρουμε, ούτως ώστε να μαραθεί το λάχανο και να μαριναριστεί καλά.

Μικρό διάλειμμα για να αλλάξουμε πιάτα και να περιμένουμε το κυρίως πιάτο, που θα είναι η μεγάλη έκπληξη. Ες αύριον τα σπουδαία!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v