Αteniese: Dolce vita σε λαχταριστές ιταλικές γεύσεις

Το Αteniese στα Ιλίσια μας συστήνει μια τρατορία που τιμά απαξάπασες τις αρχές της ιταλικής κουζίνας κι εμείς απολαμβάνουμε τη dolce vita στις γεύσεις του.

Αteniese: Dolce vita σε λαχταριστές ιταλικές γεύσεις

Εδώ και λίγα χρόνια τα Ιλίσια έχουν ανελιχθεί κατά πολύ στη λίστα με τις hot αθηναϊκές γαστρονομικές πιάτσες και όσοι αγαπούν την ιταλική κουζίνα στέκονται ιδιαίτερα στη συμβολή του Ateniese για την παραπάνω διαπίστωση. Σε μια από τις πιο κεντρικές και κοσμοπολίτικες γειτονιές της Αθήνας λοιπόν ανακαλύπτεις ένα ιταλικό στέκι που μοιάζει να γεννήθηκε για να σου θυμίσει τι σημαίνει αυθεντική απόλαυση. Το Ateniese έρχεται με την υπόσχεση να σου συστήσει τις πιο καθαρές, ειλικρινείς γεύσεις της ιταλικής κουζίνας, όπως συμβαίνει δηλαδή σε κάθε τρατορία που σέβεται τον εαυτό της.

Οι λάτρεις της ιταλικής κουζίνας επιμένουν ότι κάθε τρατορία είναι και μια μικρή εγκυκλοπαίδεια τοπικής γαστρονομίας  από την cacio e pepe της Ρώμης μέχρι τη ribollita της Τοσκάνης και τα osso buco του Μιλάνου. Η γαστρονομική σημασία της τρατορίας έγκειται ακριβώς σε αυτή τη διατήρηση της μνήμης. Είναι ο χώρος όπου οι συνταγές περνούν από γενιά σε γενιά, συχνά προφορικά, με μετρήσεις «στο μάτι» και μυστικά που δεν γράφονται ποτέ σε μενού. Σήμερα, σε έναν κόσμο υψηλής γαστρονομίας και πειραματισμών, η τρατορία παραμένει καταφύγιο αυθεντικότητας προσφέροντας ένα τραπέζι επιτομή του comfort food, όπου το φαγητό ενώνει, παρηγορεί και αφηγείται την ιστορία ενός τόπου με τον πιο νόστιμο τρόπο.

Μπαίνοντας στον χώρο του Ateniese, νιώθεις αμέσως πως βρίσκεσαι κάπου ανάμεσα σε μια κομψή αθηναϊκή τρατορία και σε σκηνικό παλιάς ιταλικής ταινίας. Nτελικάτες διακοσμητικές λεπτομέρειες, διακριτική φινέτσα και μια ατμόσφαιρα που αποπνέει ανεπιτήδευτο στιλ κάνουν το Ateniese μια εξαιρετική επιλογή αν ασπάζεσαι τη φιλοσοφία του dolce vita αυτού του μικρού, καθημερινού «ζην καλώς» που οι Ιταλοί γνωρίζουν όσο λίγοι.

Σε απόσταση αναπνοής από τα πιο ζωντανά σημεία της πόλης, στην οδό Βεντήρη 7, δίπλα στο Χίλτον, το Ateniese σε καλεί να γίνεις μέρος της νέας του ιστορίας. Εδώ, η ιταλική κουλτούρα συναντά την αθηναϊκή κομψότητα, σε έναν χώρο με μια εντυπωσιακή σάλα η οποία σε καλεί να βυθιστείς στις αναπαυτικές καρέκλες της ξεδιαλέγοντας τα αγαπημένα σου πιάτα από τον κατάλογο.

Το μενού φέρει την υπογραφή του σεφ Κωνσταντίνου Κωστόπουλου, ο οποίος, μετά από επιτυχημένη πορεία σε εστιατόρια όπως το Agora Select, Pausa, Agora Riviera και Otto resto bar και έπειτα από τη δική του γευστική περιπλάνηση στις γειτονιές της Ιταλίας δημιουργεί πιάτα που σου συστήνουν την cucina italiana με τρόπο απλό, προσιτό και βαθιά φροντισμένο.

Αφού επεξεργαστήκαμε τη λίστα των κρασιών η οποία στεκόταν με το ένα πόδι στον ιταλικό και με το άλλο στον ελληνικό αμπελώνα (με τιμές από 6,5€ το ποτήρι/ 22€ η φιάλη) πήγαμε με τη λατρεμένη επιλογή του Nautilus( 7€ το ποτήρι/ 22€ η φιάλη) από τους Φθιώτες του κτήματος La Tour Melas και δώσαμε την παραγγελία μας.

Πρώτη έφτασε η σαλάτα burrata (14€) με πολύχρωμα ντοματίνια, ρόκα, βελούδινο pesto βασιλικού και λιαστή ντομάτα, έξτρα δροσιστική και με μπαμπάτσικη burrata που ισορροπούσε και δεν πλατσούριζε στα ζουμιά ως συνηθίζεται δυστυχώς. Η συνέχεια είχε carpaccio di manzo (18€) με καλοθρεμμένο φιλέτο μοσχάρι, αγιολί τρούφας που διάνθιζε αρωματικό το πιάτο, φρούτα του δάσους, κυβοκομμένη παρμεζάνα και ροκα. Στιβαρό πιάτο, ταίριαζε γάντι με το επόμενο που μας ενθουσίασε βάζοντας τα salciccia Toscana (13€) στο top 3 των πιατών που δοκιμάσαμε. Έξτρα λαχταριστό λουκάνικο Τοσκάνης με μια πηχτή μουσταρδοσάλτσα και μπούκοβο που έφερνε καυτά και πικάντικα φιλιά στον ουρανίσκο σου ξεχώρισε γευστικά από την πρώτη μέχρι και την τελευταία μπουκιά.

Η Pizza Capriccioza (17€) δικαίωσε το όνομά της και μας κέρδισε με τα γευστικά της καπρίτσια. Ξυλοφουρνιστή ζύμη με προσούτο Πάρμας, ρόκα και παρμεζάνα είχε δύο τσχπίνικα ατού που έκαναν τη διαφορά. Από τη μία η αγκινάρα κι από την άλλη η ημίλιαστη ντομάτα έδιναν έξτρα πόντους στο τελικό αποτέλεσμα. Το Risotto Ai Funghi (16€) με μανιτάρια Πορτσίνι, τρούφα, θυμάρι και παρμεζάνα μίλησε στην μανιταροφάγα καρδούλα μας, ενώ το osso buco milanese (23€) ήταν υποδειγματικό. Το σιγομαγειρεμένο μοσχαρίσιο μπούτι έλιωνε σε κάθε μας άγγιγμα με το πιρούνι και συνοδευόταν με ένα εξαίσια χυλωμένο ριζότο με κρόκο Κοζάνης και μυρωδικά.

Τελευταία μα σε καμία περίπτωση καταϊδρωμένα ήρθαν τα casarecce con brasato di manzo (16€). Tα σκιουφηχτά με μοσχαράκι κοκκινιστό και γραβιέρα Κρήτης ήταν μια ελληνοϊταλική σύμπραξη που διεκδικεί επάξια κάποιο σχετικό τρόπαιο ή βραβείο αναδεικνύοντας την πλούσια γεύση και το σωστό μαγείρεμά τους.

 

Ateniese

Κωνσταντίνου Βεντήρη 7, Ιλίσια, τηλ.: 21 1418 9115

Facebook 

Instagram 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v