Πού να φάω στον Βόλο: Ταβέρνες και εστιατόρια για καλό φαγητό
Βρέθηκες στον Βόλο και σε έπιασε μια πείνα; Λογικό. Πάμε μια βόλτα στα καλύτερα μεζεδοπωλεία, εστιατόρια και ταβερνάκια να τα πούμε και να τα πιούμε.
Βρέθηκες στον Βόλο και σε έπιασε μια πείνα; Λογικό. Πάμε μια βόλτα στα καλύτερα μεζεδοπωλεία, εστιατόρια και ταβερνάκια να τα πούμε και να τα πιούμε.
Αν υπάρχει μια πόλη στην Ελλάδα που ξέρει να συνδυάζει το καλό φαγητό με την παρέα και το τσίπουρο, αυτή είναι ο Βόλος. Από αυθεντικά τσιπουράδικα και κλασικές ταβέρνες μέχρι σύγχρονα εστιατόρια και comfort επιλογές, συγκεντρώσαμε τα μαγαζιά που αξίζει να βάλεις στο πρόγραμμά σου για να φας πραγματικά καλά στην πόλη και λίγο παραέξω.
Αγίου Αθανασίου 5, Αλλη Μεριά, τηλ: 2421 055259
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Τα σκαλάκια της χαράς 🥩 (@taskalakiatisxaras_estiasi)
Τα Σκαλάκια της Χαράς είναι από εκείνα τα μαγαζιά που καταλαβαίνεις από την πρώτη στιγμή ότι δεν στήθηκαν πρόχειρα. Ο χώρος είναι προσεγμένος, με επένδυση στην ποιότητα και τη λεπτομέρεια, τόσο στο εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο της πλατείας, που με καλό καιρό γίνεται ιδανικό σημείο για χαλαρό τσιμπούσι.
Από τον καταλόγο, οι τηγανιές και το σπετσοφάι κλέβουν εύκολα την παράσταση, ενώ η σπαλομπριζόλα XXL δικαίως χαρακτηρίζεται ως highlight, σερβιρισμένη σε γενναία μερίδα και άψογο ψήσιμο. Στο μενού ξεχωρίζουν επίσης η πρόβεια ταλιάτα, η μοσχαρίσια ουρά που λιώνει στο στόμα, τα μοσχαρίσια μάγουλα, το ζουμερό ψαρονέφρι και το σωστά καραμελωμένο κότσι.
Οι σαλάτες είναι φρέσκες και ισορροπημένες, τα ορεκτικά δουλεμένα με προσοχή και το γεύμα κλείνει ιδανικά με γλυκό, όπως το φρεσκότατο μιλφέι(γ). Στα συν και τα κεράσματα στο τέλος, με μπακλαβαδάκι και μαστίχα. Υπολόγισε περίπου 25–30€ το άτομο με κρασί, για ένα πλήρες γεύμα.
Κύπρου 55, Βόλος, τηλ: 698 427 7600
Το Οινοφροντιστήριο Έξαρχος Τσαρδάκας, στην περιοχή Καραγάτση, είναι μια ταβέρνα για μερακλήδες, που δε χρειάζεται συστάσεις. Βρίσκεται εκτός κέντρου, απέναντι από το 1ο Γυμνάσιο–Λύκειο Βόλου, διαθέτει εσωτερικό και εξωτερικό χώρο και καλό είναι να κάνεις κράτηση πριν πας, ειδικά τα Σαββατοκύριακα.
Ο Τσαρδάκας είναι κυριολεκτικά one-man show στην κουζίνα και αυτό φαίνεται σε κάθε πιάτο. Γνώση πρώτης ύλης, σωστές κοπές, ακριβείς θερμοκρασίες, μαρινάρισμα με ουσία και όχι για εντυπωσιασμό.
Το μενού παίζει δυνατά σε κρέατα. Από καλοδουλεμένα ορεκτικά και τίμια τυριά, μέχρι χοιρινά, κοτόπουλα και μοσχαρίσια πιάτα που θυμίζουν παλιά, σωστή ταβέρνα. Τα κρασάτα, τα ψητά και οι μαγειρευτές επιλογές έχουν όλες τον ίδιο παρονομαστή: μαγειρική γνώση και σεβασμό στο υλικό. Δοκίμασε οπωσδήποτε το φιλέτο κοτόπουλο με μανιτάρια a la crème, πρώτο σε παραγγελίες, την εντυπωσιακή πανσετομπριζόλα Tomahawk 800–900 γρ. για όσους δε χορταίνουν εύκολα, αλλά και την κλασική μπριζόλα χοιρινή σχάρας ή το ζουμερό μοσχαρίσιο μπιφτέκι. Λογαριασμός στα 15-20€ το άτομο, με κρασί.
Ερμού 228, Βόλος, τηλ: 2421 022246
Το Brothers Pizza-Bar είναι από τα μαγαζιά στον Βόλο που παίζουν άνετα σε πολλά ταμπλό και το κάνουν καλά. Μενού μεγάλο, επιλογές για όλα τα γούστα και τιμές που μένουν απολύτως λογικές, το καθιστούν ιδανική στάση είτε για χαλαρό φαγητό με παρέα είτε για πιο «γεμάτο» τραπέζι. Από την αρχή, τα ορεκτικά δείχνουν τη φιλοσοφία του μαγαζιού: φέτα balls με cornflakes, μέλι και σουσάμι, χειροποίητα σκορδόψωμα, nachos με guacamole και chicken wings καραμελωμένα σε σπιτική BBQ.
Ιδιαίτερα δυνατή είναι η pizza, με επιλογές που καλύπτουν από κλασικές μέχρι πιο «ψαγμένες» προτάσεις. Από Margherita και Pepperoni μέχρι burrata με μορταδέλα και φιστίκι, Tratufo με τρούφα και gorgonzola ή πιο πληθωρικές όπως η Brother’s Pizza με αυγά και μπέικον. Το μενού όμως δεν σταματά εκεί. Υπάρχουν burgers για όλα τα γούστα, από κλασικά BBQ και egg cheddar μέχρι truffle burger και black angus επιλογές, όλες σερβιρισμένες με πατάτες. Οι λάτρεις των ζυμαρικών θα βρουν φρέσκα pasta και risotto, με standout πιάτα όπως οι παπαρδέλες με μοσχαρίσιο μάγουλο μπρεζέ και σάλτσα παστιτσάδας ή οι παπαρδέλες Corleone με κοτόπουλο και μανιτάρια. Λογαριασμός για ένα γεύμα με κρασί, στα 20€ το άτομο.
Μελούνας 6, Βόλος, τηλ: 2421 038548
Λίγο έξω από το κέντρο, σε σημείο που θυμίζει νησιώτικο σοκάκι, σε βάζει κατευθείαν στο σωστό mood πριν καν καθίσεις στο τραπέζι. Ο χώρος άνετος και φιλικός, το κλίμα χαλαρό και το σέρβις εξαιρετικό.
Η κουζίνα πατάει γερά στο καλό κρέας και στις σωστές εκτελέσεις. Οι μερίδες είναι γενναιόδωρες, τα πιάτα καλοστημένα και η πρώτη ύλη ξεχωρίζει. Από τα μαγειρευτά μέχρι τα της σχάρας, όλα δείχνουν πως στήθηκε από ανθρώπους που ξέρουν τι κάνουν και αγαπούν τη δουλειά τους. Η tomahawk μπριζόλα είναι από τα πιάτα που έρχονται στο τραπέζι όπως πρέπει, σωστά ψημένη, γεμάτη ζουμιά και άρωμα, ενώ οι χοιρινές μπριζόλες βγαίνουν καλοψημένες και απολαυστικές. Τα comfort πιάτα, όπως οι πατάτες τηγανητές με κιμά και αυγό, σε κερδίζουν χωρίς προσπάθεια. Το μενού έχει εύρος, από κεφτέδες, τηγανιές και πιάτα κατσαρόλας μέχρι δυνατές επιλογές σχάρας, με τις τιμές να παραμένουν λογικές για την ποιότητα και τις ποσότητες.
Όρεξη να’χεις να διαλέξεις και να τρως ότι σου γυαλίσει. Δύσκολα θα πέσεις έξω. Λογαριασμός στα 15-20€ το άτομο, με κρασί και κερασμένο γλυκάκι.
Δημάρχου Γεωργιάδου 156, τηλ: 24210 71335
Από τις πιο τίμιες και σταθερές επιλογές στο κέντρο του Βόλου για θαλασσινούς μεζέδες και χαλαρό τσιμπολόγημα. Ο χώρος είναι όμορφος και περιποιημένος, το περιβάλλον καθαρό και η εξυπηρέτηση ευγενική και άμεση, στοιχεία που κάνουν το μαγαζί ιδανικό για παρέες.
Το φαγητό κινείται σε γνώριμες, αγαπημένες γεύσεις, με έμφαση στη φρεσκάδα και στις πλούσιες μερίδες. Τα θαλασσινά έχουν τον πρώτο λόγο, από γαρίδες ψητές και γαρίδες σαγανάκι μέχρι μύδια αχνιστά ή σαγανάκι, θράψαλο τηγανητό και γαύρο ή σαρδέλα, όπως πρέπει να σερβίρονται σε σωστό μεζεδοπωλείο. Στα πιο «κλασικά», ο γαλέος σκορδαλιά βγαίνει τίμιος και χορταστικός, ενώ δεν λείπουν τα συνοδευτικά που δένουν τέλεια με ούζο ή τσίπουρο. Υπάρχουν βέβαια και ωραιότατες επιλογές σε κρέας, όπως κεφτεδομπουκίτσες, τηγανιές και χωριάτικο λουκάνικο.
Στα δυνατά χαρτιά του μαγαζιού συγκαταλέγεται και το μπουγιουρντί Μεζεδοφωλιά, με σάλτσα ντομάτας, πιπεριά, φέτα, μπούκοβο και ρίγανη, αλλά και πιο απλές επιλογές όπως φέτα με ελαιόλαδο ή φέτα με μέλι και σουσάμι. Οι τυροκροκέτες συμπληρώνουν ιδανικά το τραπέζι. Λογαριασμός στα 12-15€ το άτομο, με κρασί.
Χατζηαργύρη 3, Βόλος, τηλ: 2421 071335

Ο Κάβουρας είναι εμπειρία. Η επιτομή του παλιού, αυθεντικού βολιώτικου τσιπουράδικου, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς «πειράγματα». Αν ψάχνεις κάτι διαφορετικό ή πιο σύγχρονο, είσαι στο λάθος μέρος. Αν όμως αγαπάς το παραδοσιακό τσίπουρο με τους μεζέδες του, τότε εδώ βρίσκεσαι στο απόλυτο must του Βόλου.
Η διαδικασία είναι απλή και αφοπλιστική: μόλις καθίσεις, γίνεται μία και μοναδική ερώτηση. Με ή χωρίς γλυκάνισο. Από εκεί και πέρα, όλα παίρνουν τον δρόμο τους. Τα μεζεδάκια αρχίζουν να έρχονται το ένα μετά το άλλο, φρέσκα, νόστιμα και χωρίς κατάλογο. Η εικόνα θυμίζει σκηνή από παλιά ελληνική ταινία. Η ψησταριά φορτωμένη με χταπόδια και πατάτες, το καλαμάρι ψημένο στην εντέλεια και το τσίπουρο να ρέει άφοβα. Καθώς προχωράει το τραπέζι, πληθαίνουν και τα μικρά πιατάκια.
Γαριδάκια τηγανητά, κολοκυθάκια και μελιτζάνες με τζατζίκι-φονικό όπλο, ελιές με παστό ψάρι και λαχανοσαλάτα, καραβιδούλες, μεγαλούτσικες γαρίδες και ουρές πεσκανδρίτσας με κρέμα σκορδαλιάς. Όλα έρχονται φυσικά, χωρίς να ρωτήσεις, όπως πρέπει να γίνεται σε ένα αληθινό τσιπουράδικο. Λογαριασμός στα 10- 15€ ανά άτομο για ένα πλήρες τσιπουρο- γεύμα.
Παπακυριαζή, Σουλίου 70, Βόλος, τηλ: 2421 184929
Το περιβάλλον σε αυτό το ψαροταβερνάκι είναι πανέμορφο, στεγασμένο σε πετρόχτιστο κτήριο με μεγάλη αυλή, ιδανική για χαλαρά τραπέζια που τραβάνε σε διάρκεια. Το χύμα τσίπουρο ξεχωρίζει και, για πολλούς, συγκαταλέγεται στα καλύτερα της πόλης: καθαρό, μαλακό και απόλυτα ταιριαστό με τους μεζέδες.
Με κάθε γύρο τσίπουρου έρχονται μεζεδάκια, πολλά και διαφορετικά, χωρίς να χρειάζεται να παραγγείλεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: με 6 τσιπουράκια μπορεί να φτάσουν στο τραπέζι έως και 10 μεζέδες, όλοι προσεγμένοι και σωστά εκτελεσμένοι. Πατατοσαλάτα, χταπόδι ψητό, σαρδέλα και γαρίδες ψητές, ψαράκι ημέρας, παστά με μελιτζάνα, κολοκυθάκια τηγανητά, γαύρος αχνιστός, ψωμάκια με μπλε τυρί και ντομάτα, θράψαλο τηγανητό. Το τραπέζι γεμίζει φυσικά, όπως πρέπει να γίνεται σε ένα σωστό μεζεδοπωλείο του Βόλου.
Στα μεγάλα συν του Μπουμπούκου είναι και η εξυπηρέτηση. Ανεξάρτητα από το αν πας πρώτη φορά ή αν είσαι θαμώνας, η φροντίδα είναι η ίδια, με τα παιδιά του μαγαζιού να προσέχουν το τραπέζι και τη ροή χωρίς να χρειαστείς τίποτα. Λογαριασμός στα 12-15€ το άτομο, για τσίπουρο και μεζεδάκια.
Ο Βόλος έχει τη δική του γαστρονομική ταυτότητα, άμεσα δεμένη με το τσίπουρο και τη λογική του μεζέ που έρχεται σε μικρά πιάτα και μοιράζεται. Τα τσιπουρομεζέδια είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής: θαλασσινά, παστά, τηγανητά και ψητά ψάρια, αλλά και απλά συνοδευτικά που αλλάζουν με κάθε γύρο, δημιουργώντας μια εμπειρία που δεν βασίζεται στην επιλογή αλλά στη ροή του τραπεζιού. Τα παιδάκια, κυρίως αρνίσια ή κατσικίσια, συναντώνται συχνά σε ταβέρνες και ψησταριές και αποτελούν σταθερή αξία για όσους θέλουν κάτι πιο χορταστικό, σωστά ψημένο και δεμένο με ντόπιο κρασί ή τσίπουρο.
Αξίζει επίσης να δοκιμάσεις το μπουμπάρι, το παραδοσιακό λουκάνικο της Θεσσαλίας με γέμιση από εντόσθια, ρύζι και μυρωδικά, που σερβίρεται ψητό ή τηγανητό και έχει έντονη, αυθεντική γεύση. Πιο σπάνια αλλά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η τσιτσιραβλά, άγριο χόρτο της περιοχής που εμφανίζεται κυρίως την άνοιξη και μπαίνει σε πίτες ή μαγειρεύεται απλά με λάδι και λεμόνι.