Πού θα φας πραγματικά καλό brunch στην Αθήνα;

Φάγαμε ξαναφάγαμε και πλέον είμαστε σχεδόν σίγουροι. Σε αυτά τα μέρη θα φας πραγματικά καλό μπραντς στην Αθήνα.

Πού θα φας πραγματικά καλό brunch στην Αθήνα;

 

Αν υπάρχει μία αθηναϊκή «ιεροτελεστία» που έχει κατακτήσει και τις επτά ημέρες της εβδομάδας, αυτή είναι το μπραντς. Από κρυμμένες αυλές και ήσυχους πεζόδρομους μέχρι industrial all day spots και φούρνους που μοσχοβολούν ψωμί, η Αθήνα έχει εξελιχθεί σε μικρή πρωτεύουσα του μπραντς, με δεκάδες επιλογές που απλώνονται σε κάθε γειτονιά.
Ποιες ξεχωρίζουν όμως; Όχι πολλές. Κάποιες από αυτές σταχυολογούμε και μπραντσολογούμε παρακάτω.

The Brunch Factory

Αθηνάς 11, Μοναστηράκι, τηλ: 210 3218636

Το Brunch Factory είναι από εκείνα τα μέρη που κάνουν τις Κυριακές στο κέντρο να αποκτούν δικό τους τελετουργικό. Χωμένο στα στενά δίπλα στην Αθηνάς, με vintage αισθητική, ξύλινα έπιπλα, ρετρό λεπτομέρειες και ανεπιτήδευτη ζεστασιά, έχει καθιερωθεί ως μια από τις πιο σταθερές επιλογές για σωστό, χορταστικό brunch μετά τη βόλτα στη στοά ή τη λαϊκή του Μοναστηρακίου.
Το μενού του τιμά την παράδοση του μπραντς με αυγά ελευθέρας βοσκής σε κάθε πιθανή εκδοχή: από ομελέτες γεμάτες υλικά, όπως η κλασική με bacon ή η δροσερή με σπανάκι και φέτα, μέχρι πιο υγιεινές επιλογές όπως η Fitness, με έξι ασπράδια και ανθότυρο. Το Royal Scrambled Eggs με καπνιστό σολομό και ψωμί βρώμης είναι από τα πιάτα που ξεχωρίζουν, ενώ το Avocado Toast παραμένει διαχρονικό best seller. Τα Eggs Benedict είναι από τους μεγάλους πρωταγωνιστές: η εκδοχή Brunch Factory με fouantre γαλοπούλα, η Original με μπέικον και σπαράγγια, αλλά και αυτή με καπνιστό σολομό έχουν σταθερά πιστό κοινό. Για κάτι πιο πληθωρικό, το Αγγλικό Πρωινό είναι όσο κλασικό πρέπει – αυγά, λουκάνικο, μανιτάρια, φασόλια και τραγανό bacon.
Στα comfort πιάτα, το Croque Madame, το Croque Monsieur και τα Scrambled Eggs Pancakes δίνουν τον απόλυτο συνδυασμό αλμυρού και γλυκού. Οι αυγοφέτες με maple syrup, το banana bread και το carrot cake είναι ιδανικές γλυκές επιλογές για το κλείσιμο. Λογαριασμός στα 15-18€ το άτομο, με καφέ.

72H Eatery

Μητροπόλεως 27 & Πατρώου 9-11, Σύνταγμα, τηλ: 2160006770

Το εστιατόριο του ξενοδοχείου «ERGON Bakehouse Athens» έχει φέρει έναν νέο αέρα στο κέντρο της πόλης, συνδυάζοντας την αισθητική ενός σύγχρονου φούρνου με την ποιότητα ενός προσεγμένου καφέ-ρεστοράν. Ο χώρος είναι φωτεινός, μίνιμαλ και αρωματισμένος από το φρεσκοψημένο ψωμί που αποτελεί την καρδιά της φιλοσοφίας του.

Το μενού ξεκινά με το πιο απλό και ουσιαστικό: ψωμί και βούτυρο, επιλέγοντας ανάμεσα σε προζυμένιο ή μπαγκέτα, συνοδευμένα από αφρατεμένο ή vegan βούτυρο και χειροποίητη μαρμελάδα. Όσοι θέλουν κάτι πιο δυνατό μπορούν να επιλέξουν το Bread & Egg με γραβιέρα Κρήτης, bacon και αυγό της αρεσκείας τους, ή το Bread & Salmon με 100% σίκαλης ψωμί, καπνιστό σολομό και κρέμα τυριού.

Το προζυμένιο κουλούρι αποκτά εντελώς νέα διάσταση μέσα από επιλογές όπως το Koulouri & Legume με χούμους και dukkah φουντουκιού, ή το Koulouri & Egg με πικάντικο βούτυρο και στραγγιστό γιαούρτι. Για πιο γλυκές διαθέσεις, το Bread, Cheese & Fruits σερβίρεται με μυζήθρα, μέλι και εποχικά φρούτα, ενώ το New Age Παπάρα – καραμελωμένο τσουρέκι σε λεπτές στρώσεις με κρέμα anglaise αρωματισμένη με καφέ – είναι από τα πιάτα που τραβούν τα βλέμματα. Το Super Bowl με χουρμάδες, βρώμη και ξηρούς καρπούς, καθώς και η Granola Κόλλυβα με γιαούρτι, αφρατεμένο μέλι και berries ολοκληρώνουν μια πρωινή εμπειρία που δίνει έμφαση στη γεύση, την ποιότητα και την παράδοση. λογαριασμός στα 15€ το άτομο, με καφέ.

Nudibranch

Πραξιτέλους 5Α, τηλ: 210 3231400

Το Nudibranch στην Πραξιτέλους έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πιο σταθερά και αγαπημένα μπραντς spots του αθηναϊκού κέντρου, κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Σε ένα μικρό, ζεστό και προσεγμένο χώρο που θυμίζει ευρωπαϊκό café, το μαγαζί καταφέρνει να συνδυάσει coziness, καλή μουσική και νόστιμα πιάτα.
Το μενού του είναι ένας μικρός θησαυρός για όσους αγαπούν τις αυγονοστιμιές και τα comfort μπραντς πιάτα. Από τον παραδοσιακό καγιανά μέχρι τις μελάτες κούπες και τις αφράτες πρωτεϊνικές ομελέτες, κάθε επιλογή έχει την αίσθηση ότι έχει δουλευτεί με φροντίδα. Το The Queen, ένα γεμιστό χωριάτικο ψωμί με καπνιστό ζαμπόν, τυριά, μπεσαμέλ και αυγό, είναι δικαίως το best seller. Οι vegan έχουν να διαλέξουν μια εξαιρετική σαλάτα με κους κους και μανιτάρια, ενώ οι πιο γλυκοί τύποι δύσκολα θα αντισταθούν στις παραδοσιακές αυγοφέτες με μέλι πορτοκαλιού και καραμελωμένους ξηρούς καρπούς.
Για after office, οι μακαρονάδες και τα κυρίως του καταλόγου κάνουν άνετα νέο στέκι, με πιο τρανταχτό παράδειγμα τη λευκή μακαρονάδα με κοτόπουλο και κρέμα παρμεζάνας. Οι τιμές παραμένουν προσιτές – 10-12€ για μπραντς και 15€ για φαγητό με μπύρα.

This is Loco

Φαλήρου 47, Κουκάκι, τηλ: 2109245654

Φεύγουμε για λίγο από το κέντρο γιατί αξίζει. Ένα παλιό συνεργείο (τι πιο σύνηθες στο Κουκάκι, θα πείτε) μεταμορφώθηκε σε έναν all day χώρο, φιλόξενο και χαλαρό, το ιδανικό μέρος για να απολαύσεις τον καφέ σου όσο δουλεύεις στο λάπτοπ ή για να απολαύσεις τα απολαυστικά πιάτα του μενού.

Σε απόσταση δέκα λεπτών από την Ακρόπολη, o ζεστός και ζωντανός χώρος του This is Loco λειτουργεί σαν σταυροδρόμι πολιτισμών, όπου οι γεύσεις της Λατινικής Αμερικής συναντούν δημιουργικά τις μεσογειακές επιρροές. Πίσω από το μενού βρίσκεται ο σεφ Ηλίας Καρακατσάνης, γεννημένος στην Ονδούρα, ο οποίος μεταφέρει στο πιάτο προσωπικές μνήμες, τεχνική και αγάπη για τη λατινοαμερικάνικη κουζίνα.

Το μπραντς εδώ δεν είναι συνηθισμένο: από τα κλασικά Chilaquiles (χειροποιήτα τσιπς καλαμποκιού) με πράσινη ή κόκκινη salsa, τα Huevos Rancheros και τα Breakfast Tacos, μέχρι τις αφράτες ομελέτες και τις πιο υγιεινές επιλογές όπως τα Açai Bowls ή το yoghurt fruit mix, κάθε πιάτο έχει ένταση, φρεσκάδα και γενναιόδωρη προσωπικότητα. Στα signature πιάτα ξεχωρίζει το Chicken Mole Sando με κοτόπουλο και πίκλα κρεμμυδιού, αλλά και το αγαπημένο πλέον Tacos Al Pastor, με χοιρινή πανσέτα με μαρινάδα Al pastor. Λογαριασμός στα 15€ ανά άτομο για μπραντς με καφεδάκι.

The Makers

Πραξιτέλους 37, τηλ: 21 0331 1372

Με μίνιμαλ αισθητική, άπλετο φως και έναν χώρο που συνδυάζει καφέ, φαγητό και shopping, το Makers έχει δημιουργήσει τη δική του μικρή κοινότητα στο κέντρο. Το μπραντς του είναι πραγματικά πληθωρικό, με επιλογές που καλύπτουν από υγιεινά bowls μέχρι comfort πιάτα που σε χορταίνουν με την πρώτη μπουκιά.

Τα Yogurt Bowls – είτε με στραγγιστό γιαούρτι είτε με coconut vegan βάση – είναι δροσερά, πλούσια και γεμάτα superfoods. Το Waffle Toast από κεφίρ με αυγό bio και τσένταρ είναι must, όπως και το Pulled Pork Toast με σιγομαγειρεμένο χοιρινό και nduja που ανεβάζει επίπεδο την εμπειρία. Οι ομελέτες του καταλόγου έχουν άποψη, από την White Toast με cottage και smashed avocado μέχρι την πιο χορταστική εκδοχή με σπαράγγια, μοτσαρέλα και manchego.

Στις healthy επιλογές ξεχωρίζουν το Chicken Bowl με χούμους και αβοκάντο, η σαλάτα με κινόα και baby gem, αλλά και τα overnight oats με μάνγκο ή σοκολάτα. Για τους λάτρεις των γλυκών, τα Pancakes Ricotta και η French Waffle με cheesecake cream είναι από τα πιο ακαταμάχητα του μενού. Λογαριασμός στα 15-20€ το άτομο, με καφέ.

Usurum

Λεπενιώτου 19, Ψυρρή, τηλ: 21 2000 2363

Στην καρδιά του Ψυρρή το Usurum συνδυάζει την urban αισθητική της περιοχής με άψογη γαστρονομική κατεύθυνση (και) στο brunch. Από το πρωί, η μαγευτική του αυλή, μια μικρή όαση μέσα στον θόρυβο του κέντρου, ανοίγει με με specialty καφέ και brunch πιάτα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Οι vegan και plant-based επιλογές είναι ωραιότατες: το Open Avocado Toast με γουακαμόλε, χαλούμι ή τόφου και dressing μπούκοβου είναι δροσερό και γεμάτο ένταση, ενώ το Farmer’s Bowl είναι ένα πλήρες φυτικό γεύμα με σκράμπλ τόφου, μανιτάρια, παντζάρι, γλυκοπατάτα και peanut butter dressing. Για τους λάτρεις του κλασικού brunch, το Eggs Benedict είναι εξαιρετικό, με αφράτα αυγά ποσέ, σωστή ολανδέζ και επιλογή ανάμεσα σε σπανάκι, μπέικον ή σολομό. Το Shaksouka, τα Scrambled Eggs με φέτα και chives και τα Poached Eggs με καπνιστή μελιτζανοσαλάτα και αφρό φέτας είναι επίσης εντυπωσιακά δουλεμένα. Αν έχεις όρεξη για κάτι πιο πληθωρικό, το Buttermilk Chicken Waffle συνδυάζει τέλεια αλμυρό και γλυκό, ενώ το Steak Open Sandwich με Black Angus, καραμελωμένα κρεμμύδια και secret mayo ανεβάζει το brunch level. Από τα πιο ιδιαίτερα πιάτα ξεχωρίζουν και η Burrata on Toast με καραμελωμένο μάνγκο και το Croissant Roll με τρούφα.

Για κάτι πιο ενισχυμένο, το Hangover με βάση κρουασάν, μοσχαρίσιο κιμά και τηγανητό αυγό είναι χορταστικότατο και πληθωρικό. Για τους φίλους των γλυκών, το Usurum προτείνει pancakes με blueberries ή pistachio, soft cookie με αλμυρή καραμέλα και φυστικοβούτυρο, αλλά και το ονειρεμένο Peanut Butter Jelly Tsoureki. Λογαριασμός στα 20€ το άτομο, με καφέ.

The Brunchers

Αγ. Θέκλας 5, Ψυρρή, τηλ: 694 420 0899

Η τοποθεσία του είναι προνομιακή: λίγα μέτρα από την Ερμού και τον σταθμό του Μοναστηρακίου, αλλά αρκετά «κρυμμένο» ώστε να μην το καταπίνει ο θόρυβος και ο συνωστισμός του κέντρου. Το Brunchers, στον πεζόδρομο της Αγίας Θέκλας αποτελεί σταθερή αξία τα τελευταία χρόνια για ντόπιους και τουρίστες και όχι άδικα.

Το μενού του είναι πλούσιο, παιχνιδιάρικο και σχεδιασμένο για κάθε διάθεση. Από αυγά benedict και ελληνικές εκδοχές όπως ο καγιανάς με μπρουσκέτα, μέχρι πιο comfort πιάτα όπως το New York Benedict και το Salmon Benedict, οι επιλογές είναι πραγματικά δεκάδες και θα ζοριστείς να διαλέξεις. Τα pancakes του—fluffy, αρωματικά και ευφάνταστα—ξεχωρίζουν, είτε διαλέξεις την εκδοχή με cinnamon & vanilla, είτε το πιο σοκολατένιο praline, ιδανικό για τις υπογλυκαιμίες.

Για όσους αναζητούν κάτι πιο ελαφρύ, υπάρχουν healthy bowls με βρώμη, φρούτα και ξηρούς καρπούς, ενώ οι λάτρεις των burgers θα ενθουσιαστούν με το Crispy Chicken Burger ή το Pollo’s Burger με black angus. Οι σαλάτες είναι εξίσου προσεγμένες, με ωραίες μεσογειακές πινελιές, ενώ οι πίτσες του καταλόγου αποτελούν ευχάριστη έκπληξη για ένα brunch spot, με λεπτή ζύμη και ωραίες επιλογές όπως η tartufo & prosciutto. Λογαριασμός στα 15-18€ ανά άτομο, με καφέ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v