Cinq Sens στο Παγκράτι: Η ευτυχία βρίσκεται στην ανοιχτή κουζίνα

Το Cinq Sens στο Παγκράτι τιμά τις αρχές της καλής γαλλικής κουζίνας σερβίροντας ένα εξαιρετικό φιλέτο πάπιας με πουρέ γλυκοπατάτας και μια από τις ωραιότερες σαλάτες που θα φας φέτος.

Cinq Sens στο Παγκράτι: Η ευτυχία βρίσκεται στην ανοιχτή κουζίνα

Η ευτυχία βρίσκεται στην κουζίνα είπε κάποτε ο Paul Bocuse και η διάσημη ρήση έμελλε να μπει πάνω από την ανοιχτή κουζίνα του Cinq Sens στο Παγκράτι προδίδοντας τις προθέσεις του γαλλικού μπιστρό που φιλοδοξεί να κερδίσει τις καρδιές των food lovers της πρωτεύουσας

Ο Paul Bocuse υπήρξε μια από τις πιο εμβληματικές μορφές της γαλλικής γαστρονομίας και ένας από τους σεφ που άλλαξαν για πάντα τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την υψηλή κουζίνα. Θεωρείται ο «πάπας» της nouvelle cuisine κι είμαστε σίγουροι ότι θα ένιωθε ένα αίσθημα ευεξίας σαν περνούσε τις πόρτες του Cinq Sens αφού η δημιουργική του ομάδα θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί περήφανο τέκνο του. Ο χώρος ανέδιδε κομψότητα και ακολουθούσε κατά γράμμα όλους τους κανόνες που προστάζει η γαλλική φινέτσα με το πανέμορφο «λουλουδάτο» συντριβάνι φυσικά να κλέβει τόσο τις εντυπώσεις όσο και το φωτογραφικό ενδιαφέρον των θαμώνων.

Μεταφερθήκαμε στο τραπέζι μας και είδαμε επί τω έργω τους σεφ του μπιστρό που ετοίμαζαν τις λιχουδιές που θα έφταναν σε λίγο στο τραπέζι μας. Ο κατάλογος μικρός και στοχευμένος όπως πρέπει έκρυβε κάποια από τα signature πιάτα της φραντσέζικης κουζίνας χωρίς φυσικά να λείπουν και τα δημιουργικά twists, τιμώντας παράλληλα αγαπημένες ελληνικές συνταγές και πρώτες ύλες που έχουν γεννηθεί για να συναρπάζουν ουρανίσκους. Αυτό το πάντρεμα ευτυχώς έγινε πετυχημένα και με σεβασμό στις μαγειρικές αρχές κάθε έμπειρου σεφ που σέβεται τον εαυτό του μα δεν φοβάται κιόλας να πειραματιστεί με τις γεύσεις που ονειρεύτηκε.

Διαβάσαμε ενδελεχώς τη winelist που είχε άπειρες επιλογές τόσο από τον ελληνικό όσο κι από τον γαλλικό αμπελώνα σε τιμές που μπορεί να καλύψει κάθε πορτοφόλι (από 7€ το ποτήρι/25€ η φιάλη). Για τους αντιρρησίες της ρήσης που μας υπενθυμίζει ότι ο οίνος ευφραίνει την καρδούλα μας, υπήρχαν κλασικά κοκτέιλ αλλά και ψαγμένα spirits για να συνοδέψουν ιδανικά το γεύμα σου.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Cinq Sens Athens (@cinqsensathens)


Η καλή μέρα από το καλωσόρισμα φαίνεται πολλώ δε όταν εκείνο είναι ένα amuse bouche –με βάση τους κανόνες της nouvelle cuisine- με βάση από χιώτικη παστελαρία με αποξηραμένο σύκο, κατσικίσιο τυρί κι ένα κρεμώδες τζελ από κόκκινο κρασί και μυρωδικά. Εν συνεχεία ήρθε η χειροποίητη προζυμένια γαλλική μπαγκέτα συνοδεία ενός ινσταγκραμικού βούτυρου για spread (2,5€). Xειροποίητο, αλατισμένο και καραμελωμένο με καπνιστή πάπρικα ήταν ένα όνειρο τόσο στην όψη όσο και στη πλούσια μα και γεμάτη γεύση του.

Έπειτα ήρθε μια από τις καλύτερες σαλάτες που δοκιμάσαμε φέτος, με ψητή κολοκύθα (13€), λουσμένη με μια μαρμελάδα από χουρμά, τραγανό ψιλοκομμένο προσούτο ροδέλες από το υπέροχο γαλλικό τυρί comte (σαν τη δική μας γραβίερα φαντάσου στη γεύση) και λεπτοκομμένες πίκλες κολοκύθας on top. Δροσερή, σκανδαλιστική και ταιριαστή με το φθινόπωρο ήταν σίγουρα μια από τις εκπλήξεις της βραδιάς.

Ακολούθησε το ταρτάρ από μοσχαρίσιο φιλέτο (16€) με τρεις χειροποίητες πίκλες από αγγουράκι τουρσί και εσαλότ (είδος κρεμμυδιού) και εθιστικά χειροποίητα τσιπς πατάτας που εξαφανίστηκαν εν ριπή οφθαλμού από το τραπέζι μας. Μεστό και πολύ χορταστικό πιάτο που μας προετοίμασε ιδανικά για τα δύο κυρίως που ακολούθησαν.

Αρχικά το ψητό ψάρι ημέρας (26€) με χειροποίητες ταλιατιέλες, ψιλοκομμένο αυγοτάραχο κι έναν ονειρικό αφρό από λουίζα και λεμόνι. Σε εμάς έλαχε ο μπακαλιάρος ο οποίος ήταν εξαίσια ψημένος, με την ταλιατέλα ωστόσο να ξεχωρίζει και να ενδυναμώνει έξτρα γευστικά το πιάτο. Τέλος το φιλέτο πάπιας (29€) με ψητό καραμελωμένο φινόκιο με μια μεθυστική σάλτσα από σόγια, έναν βελούδινο πουρέ γλυκοπατάτας και φέτες πορτοκαλιού μας ενθουσίασε. Όλες οι παρασκευές ήταν όπως πρέπει μαγειρεμένες και το φιλέτο έξτρα ζουμερό κι αφράτο.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Cinq Sens Athens (@cinqsensathens)


Το γλυκό είχε την υπογραφή της σπουδαίας γαλλικής παράδοσης στα επιδόρπια με ένα clafoutis μήλου (8€) με χειροποίητο φρέσκο παγωτό κανέλα, μια εκθαμβωτική εκδοχή της αγαπημένης μας μηλόπιτας. Επειδή ένα γλυκό δεν είναι ποτέ αρκετό στο τέλος υπήρχε κέρασμα με δύο λαχταριστές τρουφίστες κι ένα πολύ χωνευτικό σπιτικό λικέρ πορτοκαλιού.

Ο λογαριασμός στα 40€ το άτομο με ποτήρι κρασί, ενώ υπάρχει και degustation ατομικό μενού (με ψωμί, τρία ορεκτικά, ένα κυρίως και επιδόρπιο) στα 49€ το άτομο.

 

Cinq Sens

Πύρρου 38, Παγκράτι, τηλ.: 21 1003 4063

Ιnstagram 

Facebook 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v