Το Ami Italian Bistro φέρνει ιταλιάνικο αέρα στο Σύνταγμα
Στη multi ethnic πιάτσα της Απόλλωνος, το Ami έχει στήσει μια πανέμορφη ιταλική γωνιά, και το νέο μενού του σεφ Δήμου Σαμουράκη υπόσχεται συγκινήσεις.

Στη multi ethnic πιάτσα της Απόλλωνος, το Ami έχει στήσει μια πανέμορφη ιταλική γωνιά, και το νέο μενού του σεφ Δήμου Σαμουράκη υπόσχεται συγκινήσεις.
Η μυρωδιά, λένε, είναι η ισχυρότερη μνήμη. Έτσι πρέπει να εξηγείται γιατί, κατηφορίζοντας την Απόλλωνος από το Σύνταγμα, ξαφνικά δεν είσαι στην Αθήνα: Διασχίζεις δρόμους στο Μουμπάι, πέντε βήματα πιο κάτω είσαι στην Μπανγκόκ, μετά περνάς για λίγο από Πεκίνο, ώσπου να επιστρέψεις στην Ευρώπη: Φτάνοντας στη γωνία με τη Βουλής, σε περιμένει μια μικρή Ιταλία, στο απολύτως θεατρικό σκηνικό που έχει στήσει εδώ και λίγα χρόνια το Ami Italian Bistro.
Το πληθωρικό ντεκόρ του λιλιπούτειου εσωτερικού χώρου, με τους ατμοσφαιρικούς φωτισμούς, την επιβλητική ξύλινη μπάρα, τους μπορντώ τόνους και το αριστουργηματικό δάπεδο κάνει τέλεια αντίθεση με την εξωστρεφή, χαλαρή ατμόσφαιρα μπιστρό που αποπνέουν τα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο –αρκούντως προστατευμένα και για τις φθινοπωρινές ψύχρες που έρχονται, θα χαρούν να σημειώσουν οι θεριακλήδες ανάμεσά μας.
Σε αυτό το σκηνικό πιάσαμε θέση μια δευτεριάτικη βραδιά για να δοκιμάσουμε το νέο μενού που υπογράφει ο βραβευμένος σεφ Δήμος Σαμουράκης, συνδυάζοντας την αυθεντική ιταλιάνικη γαστρονομία με δημιουργικότητα, τεχνική και εποχικότητα. Με σεβασμό στα αγνά υλικά και στην καθαρότητα των γεύσεων, ο Σαμουράκης δημιουργεί πιάτα που ισορροπούν ανάμεσα στο κλασικό και το μοντέρνο, αναδεικνύοντας τον πλούτο της ιταλικής κουζίνας με νέα, καθαρή ματιά. Το νέο μενού, που εκτελεί με κέφι και μεράκι στην κουζίνα ο σεφ Τρύφωνας Λάπκας, αναδεικνύει τη φιλοσοφία του εστιατορίου: Απλές, καθαρές γεύσεις, με σεβασμό στην ιταλική γαστρονομία, δοσμένες μέσα από ένα δημιουργικό πρίσμα.
Ξεκινήσαμε με το carpaccio (19€) μοσχαρίσιου φιλέτου σε σάλτσα πιπεριάς, με κάππαρη και tonnato mayo, που ήρθε επάνω σε φυλλαράκια μαρουλιού baby gem για να δέσουν ωραία η φρεσκάδα με την αλμυρή του ένταση. Η bruschetta tartare (18€), με ταρτάρ από φιλέτο μοσχάρι, αγκινάρα και lardo di Colonnata, πρόσφερε κομψότητα και ωραία ισορροπία γεύσεων, ενώ η patata (12€), μια ζεστή πατατοσαλάτα με αυγό, guanciale, τραγανό κρεμμύδι και τρούφα, ήταν το πιάτο που κέρδισε ομόφωνα και πανηγυρικά τις εντυπώσεις στο πρώτο μέρος της βραδιάς.
Δυνατή υποψηφιότητα για τον τίτλο «αγαπημένο πιάτο της βραδιάς» κατέθεσαν και τα gnocchi croccanti (20€), μικρούτσικα, χειροποίητα νιόκι με κρέμα από αρσενικό Νάξου και μοσχαρίσια ουρά, πλούσια και γεμάτα χαρακτήρα. Ξεχώρισαν παρά τον δυνατό συναγωνισμό από τα paccheri salsiccia (13€) με λουκάνικο, μπρόκολο, ’nduja και πικάντικη σάλτσα τομάτας, που έφεραν στο τραπέζι μια πιο ρουστίκ, γήινη διάσταση. Η πίτσα μαργαρίτα (13€) στέκεται άνετα και μόνη της, αν ο δρόμος σε βγάλει στο Ami κάποιο βραδάκι για ένα ποτήρι κρασί: Άψογα ψημένη, με τη λεπτή ζύμη και την πληθωρική απλότητα που παραπέμπει σε αυθεντική ιταλική τρατορία.
Για να τα συνοδεύσεις όλα αυτά, θα βρεις μια μικρή αλλά περιεκτική και αληθινά ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα (στα highlight της, το Σαββατιανό του αγαπημένου μας αττικού οινοποιείου Παπαγιαννάκου, και το Βιδιανό ανάμεσα σε άλλες κρητικές ποικιλίες από την Ιδαία Οινοποιητική) πολλά από τα οποία σερβίρονται και σε ποτήρι (από 7€).