Πώς να διαλέξεις τον καφέ με βάση τη γεύση κι όχι τη συνήθεια;

Έφτασε επιτέλους η μεγάλη ώρα για να πιούμε έναν καφέ της προκοπής κι αν μας τον κεράσεις θα σου εξηγήσουμε πώς να διαλέξεις τον καλύτερο.

Πώς να διαλέξεις τον καφέ με βάση τη γεύση κι όχι τη συνήθεια;

Ήρθε επιτέλους η στιγμή να μιλήσουμε ακόμη μια φορά τη σκληρή γλώσσα της αλήθειας και να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα για τον καφέ. Όπου καφές, βάζεις το ιερό αυτό ρόφημα που ανοίγει μάτια και βάζει το μυαλό να δουλεύει στο φουλ χωρίς πολλά - πολλά, δίνοντας αυτή την πολυπόθητη λατρεμένη γεύση στην καθημερινότητά σου. Κάπου εδώ ερχόμαστε εμείς να θέσουμε επί τάπητος ένα πολύ σημαντικό ερώτημα:

Υπάρχει κάποιο μυστικό για να πίνεις τον σωστό καφέ κάθε πρωί; Αν διαλέγεις πάντα τον ίδιο καφέ απλώς επειδή τον έχεις συνηθίσει, ίσως χάνεις μια ολόκληρη γευστική εμπειρία που περιμένει να την ανακαλύψεις. Ο καφές άλλωστε είναι ένας κόσμος ολόκληρος και μπορείς να τον εξερευνήσεις, με οδηγό όχι τη συνήθεια, αλλά τη γεύση σου.

Δοκίμασε διαφορετικές ποικιλίες

Όπως το κρασί ή η μπύρα, έτσι και ο καφές έχει αρκετές ποικιλίες με διαφορετικά αρώματα, ένταση και σώμα. Οι πιο γνωστές εξ αυτών είναι:

Arabica: πιο ήπιος, φρουτώδης, με περισσότερη οξύτητα και λιγότερη πικράδα. Αν προτιμάς ελαφρύ, αρωματικό καφέ, τότε προτίμησε να δοκιμάσεις αυτόν.

Robusta: πιο έντονος, γήινος, με περισσότερη καφεΐνη και μια ελαφριά πικράδα να τον ξεχωρίζει. Αν είσαι από αυτούς που θέλουν ένα δυνατό ξύπνημα το πρωί, θα σου ταιριάξει γάντι.

Καλό είναι να γνωρίζεις ότι οι περισσότεροι espresso και ελληνικοί καφέδες της αγοράς είναι μίγματα (blends) των δύο, αλλά μπορείς να βρεις και μονοποικιλιακούς (single origin) τους οποίους αξίζει να δοκιμάσεις ώστε να αναγνωρίσεις τι είναι αυτό που σου ταιριάζει πραγματικά.

Παρατήρησε τα αρώματα και τις νότες

Ο καλός καφές, όταν είναι φρεσκοκομμένος και σωστά καβουρδισμένος, βγάζει αρώματα όπως:

Σοκολάτα

Καραμέλα

Ξηροί καρποί

Φρούτα (π.χ. μούρα ή εσπεριδοειδή)

Λουλούδια ή μπαχαρικά

Δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου να γευτεί τον καφέ, αφιερώνοντας κάποια δευτερόλεπτα ώσπου να καταλάβεις τη μυρωδιά και την υφή του. Αναρωτήσου λοιπόν: είναι γλυκός; ξινός; πικρός; Βγάζει φρεσκάδα ή έχει βαριά επίγευση; Με τον καιρό, θα καταλάβεις ποιος καφές σε εκφράζει περισσότερο και ταιριάζει στις γεύσεις σου.

Δώσε σημασία στο καβούρδισμα

Το καβούρδισμα επηρεάζει πάρα πολύ τη γεύση για αυτό και:

Ήπιο καβούρδισμα (light roast): διατηρεί την οξύτητα και τις ντελικάτες νότες και είναι ιδανικό για καφέδες φίλτρου ή V60.

Μέτριο (medium roast): ισορροπία γλυκύτητας και πικράδας όντας πολύ καλό για ποικιλίες espresso ή cold brew καφέδες.

Σκούρο (dark roast): πιο έντονη, καπνιστή γεύση γεγονός που το καθιστά ιδανικό για όσους αγαπούν τον κλασικό, «γεμάτο» και πλούσιο σε γεύση καφέ.

Μάθε ποια μέθοδος παρασκευής σου ταιριάζει

Η ίδια ποικιλία καφέ μπορεί να έχει τελείως διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα ανάλογα με τη μέθοδο που θα χρησιμοποιήσεις πριν την δοκιμάσεις:

Espresso: συμπυκνωμένος, δυνατότερος, με πλούσια κρέμα.

Γαλλικού ή φίλτρου: πιο ήπιος, ιδανικός για να αναδειχθούν φρουτώδεις ή αρωματικές νότες.

V60 ή Chemex: καθαρότερη, πιο ήπια γεύση η οποία σου επιτρέπει να νιώσεις τις γευστικές λεπτομέρειες.

Cold brew: δροσερό, γλυκό, χαμηλής οξύτητας με αποτέλεσμα να είναι τέλειο για το καλοκαίρι.

Δοκίμασε να φτιάξεις τον καφέ σου με διαφορετικούς τρόπους και παρατήρησε τις διαφορές.

Προτίμησε φρεσκοαλεσμένο και καλής ποιότητας

Ένας βασικός κανόνας που ισχύει σχεδόν πάντοτε και επιβεβαιώνει τους υποστηρικτές του είναι ο ακόλουθος: όσο πιο φρέσκος, τόσο καλύτερος. Απόφυγε καφέδες σε μεγάλες, προ-αλεσμένες συσκευασίες που κάθονται μήνες στο ράφι ενός σούπερ μάρκετ και χάνουν σημαντικά τη γευστική τους αξία. Αν έχεις μύλο στο σπίτι, τότε αξίζει να επενδύσεις στην αγορά ολόκληρων κόκκων και να τους αλέσεις λίγο πριν τον καφέ σου.

Τέλος καλό είναι να αγοράζεις καφέ από ειδικά καφεκοπτεία ή μικρούς roasters που αναγράφουν τη χώρα προέλευσης, την ποικιλία και την ημερομηνία καβουρδίσματος.

 

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

Απόρρητο
v