Τι δεν πρέπει να τρώμε όταν έχουμε ανεμοβλογιά: Τροφές προς αποφυγή

Πώς βοηθάει η διατροφή στην ανεμοβλογιά, ποιες τροφές αποφεύγουμε, ποιες προτιμάμε και γιατί; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις.

Τι δεν πρέπει να τρώμε όταν έχουμε ανεμοβλογιά: Τροφές προς αποφυγή

Μάθε ποιες τροφές να αποφεύγεις όταν έχεις ανεμοβλογιά, ποιες είναι ασφαλείς και πώς μπορείς να στηρίξεις τη γρήγορη ανάρρωση με ήπια διατροφή.

Η ανεμοβλογιά έχει παρουσιάσει εντυπωσιακή μείωση τις τελευταίες δεκαετίες, με τα περιστατικά να μειώνονται κατά περίπου 85% από το 2005 έως το 2014, κυρίως χάρη στον εκτεταμένο εμβολιασμό.

Ωστόσο, ορισμένες ομάδες παραμένουν πιο ευάλωτες στη λοίμωξη, όπως τα νεογνά, οι έγκυες γυναίκες και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως όσοι ζουν με HIV/AIDS ή άλλες ανοσοανεπάρκειες. Όταν το ανοσοποιητικό δεν λειτουργεί σωστά, ο οργανισμός δυσκολεύεται να καταπολεμήσει ιούς και λοιμώξεις, κάτι που μπορεί να κάνει την ανεμοβλογιά ιδιαίτερα επίπονη και επικίνδυνη.

Πώς επηρεάζει η ανεμοβλογιά τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό

Η ανεμοβλογιά είναι μια ιογενής λοίμωξη που, αν και συχνά ήπια στην παιδική ηλικία, μπορεί να προκαλέσει σημαντική ταλαιπωρία. Ο οργανισμός εκτίθεται στον ιό varicella-zoster και ξεκινά μια μάχη για να τον εξουδετερώσει, ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Το σώμα συχνά ταλαιπωρείται από εξανθήματα, πυρετό, κόπωση και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν και έλκη στο στόμα ή στον λαιμό. Η διατροφή, σε αυτή τη φάση, παίζει κομβικό ρόλο στην ανάρρωση.

Ο ρόλος της διατροφής στην ανάρρωση

Όταν το σώμα καταπολεμά έναν ιό, χρειάζεται ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για να ανακάμψει. Μια σωστή, ήπια και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των ενοχλήσεων, να στηρίξει το ανοσοποιητικό και να βοηθήσει στην ταχύτερη επούλωση του δέρματος και των βλεννογόνων. Αντίθετα, ορισμένα τρόφιμα μπορεί να επιδεινώσουν τη φλεγμονή ή να ερεθίσουν περαιτέρω τον λαιμό και το στόμα.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται

Όξινα και πικάντικα τρόφιμα

Όταν υπάρχουν έλκη ή φουσκάλες στο στόμα και στον λαιμό, οι όξινες τροφές όπως πορτοκάλια, λεμόνια, ντομάτες, ξύδι ή αναψυκτικά με ανθρακικό μπορεί να προκαλέσουν κάψιμο και δυσφορία. Το ίδιο ισχύει για τα πικάντικα: πιπεριές, καυτερές σάλτσες ή καρυκεύματα εντείνουν τον ερεθισμό.

Ζάχαρη και επεξεργασμένα γλυκά

Η υπερβολική ζάχαρη έχει συσχετιστεί με αυξημένη φλεγμονή στο σώμα και πιθανή καταστολή του ανοσοποιητικού. Γλυκά, μπισκότα, σοκολάτες και αναψυκτικά καλό είναι να αποφεύγονται, ώστε το σώμα να επικεντρωθεί στην άμυνα απέναντι στον ιό.

Τραχιά ή σκληρή υφή τροφίμων που ερεθίζουν τον λαιμό ή τα έλκη

Ξηροί καρποί, πατατάκια, κράκερ και οποιοδήποτε τραγανό ή σκληρό φαγητό μπορεί να γδάρει ή να τραυματίσει τις ήδη ερεθισμένες περιοχές στο στόμα και στον λαιμό. Είναι προτιμότερο να επιλέγονται πιο μαλακές, πολτοποιημένες τροφές.

Τροφές που μπορεί να ενισχύσουν τη φλεγμονή

Εκτός από τη ζάχαρη, καλό είναι να περιοριστούν και τα τηγανητά, τα επεξεργασμένα κρέατα, και τα τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά. Αυτές οι τροφές μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα και να επιβραδύνουν την ανάρρωση.

Ποια τρόφιμα είναι καλύτερα να προτιμώνται

Κατά τη διάρκεια της ασθένειας, ιδανικές επιλογές είναι οι μαλακές, δροσερές και ήπιες τροφές. Πουρές, γιαούρτι, μπανάνες, βραστά λαχανικά, αυγά και ρυζάκι είναι εύπεπτα και δεν ερεθίζουν. Τα φρούτα χωρίς οξύτητα (όπως το πεπόνι ή το μήλο σε μορφή κομπόστας) είναι επίσης χρήσιμα, ενώ οι τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως οι φακές ή το σπανάκι, στηρίζουν τον οργανισμό σε περίπτωση που μειωθεί η αιμοσφαιρίνη.

Συμβουλές για ήπια και θρεπτική διατροφή

Μοιράζοντας την ημερήσια πρόσληψη τροφής σε μικρά, συχνά γεύματα, ο ασθενής μπορεί να νιώθει καλύτερα και να καλύπτει τις ανάγκες του σε ενέργεια χωρίς δυσφορία. Το κλειδί είναι η ενυδάτωση: άφθονο νερό, ροφήματα χωρίς ζάχαρη και ηλεκτρολύτες βοηθούν στην καταπολέμηση της αφυδάτωσης. Εάν υπάρχει δυσκολία στην κατάποση, τα smoothies και οι σούπες είναι εξαιρετικές επιλογές.

Πότε να απευθυνθείτε σε γιατρό ή διατροφολόγο

Αν ο ασθενής δεν μπορεί να φάει ή να πιει για πάνω από ένα 24ωρο, αν παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης (ξηρά χείλη, αδυναμία, λίγα ούρα) ή αν τα συμπτώματα χειροτερεύουν, πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε γιατρό. Ο διατροφολόγος μπορεί επίσης να βοηθήσει, προτείνοντας ένα πρόγραμμα διατροφής που θα ενισχύσει την ανάρρωση χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό.

Με πληροφορίες από Healthline 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

Απόρρητο
v