Τα must της Χαλκιδικής για αρχάριους

Πού θα βολτάρεις, πού θα βουτήξεις και τι πρέπει να δεις όταν πατήσεις πόδι στην όμορφη Χαλκιδική.

Τα must της Χαλκιδικής για αρχάριους

Δεν έχει σαν τη Χαλκιδική, σε λέω, και αν φέτος αποφάσισες πρώτη φορά να τραβήξεις πλώρη προς τα βόρεια, τότε πολύ σε ζηλεύουμε.

Η αγαπημένη των Σαλονικιών έχει τα πάντα, από παραλιάρες, μέχρι όμορφα χωριουδάκια, νταβαντούρι, αλλά και ηρεμία, φεστιβάλ και πανηγύρια σε ένα πακέτο διακοπών πέρα για πέρα ελκυστικό.

Παρακάτω σημειώσαμε τα απαραίτητα για να την γνωρίσεις και να σπάσεις τον πάγο.

Πάτα πόδι στην Κασσάνδρα

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Νέα Φώκαια (@neafokea_)

Το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής – η  Κασσάνδρα - είναι αυτό που θα λέγαμε «για να κάτσεις με τη νεολαία» και φημίζεται κυρίως για τον ξεφαντωτικό χαρακτήρα του. Αν θες να χαλαρώσεις, η Νέα Φώκαια είναι ένα γραφικό ψαροχώρι, χτισμένο πάνω στον λόφο που «ακουμπά» το γαλάζιο της θάλασσας, ενώ στην κοσμοπολίτικη Σάνη, ο βυζαντινός πύργος και το μεσαιωνικό κτίσμα του Σταυρονικήτα φτιάχνουν όμορφες εικόνες με φόντο την γαλαζοπράσινη θάλασσα.

Ο ωραιότερος και καλύτερα διατηρημένος οικισμός της Κασσάνδρας, η Άφυτος, είναι χτισμένη στην άκρη του βράχου που καταλήγει με έντονη κλίση στη θάλασσα, ενώ η αμφιθεατρικά χτισμένη Κρυοπηγή και το Πολύχρονο είναι εξίσου όμορφα χωριουδάκια για βόλτες. Αν θες να παρτάρεις, το τουριστικό Πευκοχώρι και το πιο παραδοσιακό Παλιούρι, σχεδόν στην άκρη της λωρίδας του πρώτου ποδιού, έχουν όμορφες παραλίες και αρκετά beach bars, ενώ η Καλλιθέα και η Χανιώτη αποτελούν σταθερά «κλαμπίστικο» δίδυμο για τους θεσσαλονικείς.

Πευκοχώρι- visitkassandra.com

Και μετά στη Σιθωνία

Η Σιθωνία, το «δεύτερο πόδι», τα έχει όλα και… συμφέρει: εξωτικές παραλίες οργανωμένες και μη, δασωμένες πλαγιές, ωραία χωριουδάκια, έντονη βραδινή ζωή και ακατοίκητα νησάκια για εκδρομές. Kεφαλοχώρι της Σιθωνίας είναι η παραλιακή Νικήτη. Κάπως τουριστική, αλλά με ευχάριστη περαντζάδα, ενώ στην ανατολική ακτή, η Βουρβουρού κοιτά κατάματα την χερσόνησο του Άθω απέναντι και διαθέτει πλούσια βλάστηση και κρυφά υδάτινα καταφύγια, όπως ο πάλαι ποτέ πειρατικός όρμος «Κρυφτός».

Από τον όρμο της Παναγίας, μπορείς να κάνεις εξορμήσεις προς το Άγιο Όρος, ενώ πιο ανατολικά, στον δρόμο προς τη Σάρτη, θα βρεις μπόλικα οργανωμένα camping για επιστροφή στη φύση, μεταξύ των οποίων και ένα από τα δημοφιλέστερα στην Ελλάδα, τον Αρμενιστή. Στην άκρη του δεύτερου ποδιού, θα ανακαλύψεις ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Ευρώπης, το Πόρτο Κουφό, ενώ στις δυτικές ακτές της Σιθωνίας ξεχωρίζει ο διάσημος και κοσμικός Νέος Μαρμαράς.

Και τώρα βουτιές

Κοσμοπολίτικη, με τιρκουάζ νερά και καλά οργανωμένη, η Σάνη είναι μία από τις καλύτερες επιλογές για βουτιές στο πρώτο πόδι, και φωτογραφίες του συγκλονιστικού ηλιοβασιλέματος. Στα συν, η βλάστηση που φτάνει ως τις ακτές, και τα ρηχά νερά. Απέραντη αμμουδιά κοντά στο γραφικό χωριό της Κασσάνδρας, η παραλία της Χανιώτης είναι εξίσου καλή επιλογή για οργανωμένες βουτιές, ενώ στην μοναχική παραλία Μόλα Καλύβα θα νιώσεις ερημίτης. Στις παραλίες των πιο μεγάλων χωριών (Γλαρόκαβος, Άφυτος, Καλλιθέα, Φούρκα, Παλιούρι) τα beach bars και το ξενύχτι έχουν την τιμητική τους.

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Glarokavos Beach Bar (@glarokavos)

Στο δεύτερο πόδι, οι Καβουρότρυπες είναι το απόλυτο highlight. Για ήρεμο κολύμπι ανάμεσα σε επιβλητικούς λευκούς βράχους, θα πας στην παραλία Καρύδι, κοντά στην Βουρβουρού, ενώ για τιρκουάζ βουτιές, μην αμελήσεις να πας στον Αρμενιστή και στην Ελιά, όπου το σκηνικό είναι μαγευτικό, παρά την οργανωμένη πλαζ μπροστά στα κρυστάλλινα νερά. Αν έχεις αρκετές μέρες, σημείωσε οπωσδήποτε την Αμμουλιανή. Δέκα μόλις λεπτά από την ακτή της Τρυπητής στο τρίτο πόδι, βρίσκεται καλά κρυμμένος ένας μίνι παράδεισος με όμορφες παραλίες, γραφικά ταβερνάκια και μπόλικο πράσινο. 

Α, και μόλις στεγνώσεις από τις βουτιές, μπες εδώ και ψήφισε την αγαπημένη σου «χαλκιδική» παραλία. 

Κανά πανηγύρι/φεστιβάλ έχει;

Αμέ. Στα μέσα Ιουλίου, στα Μουδανιά και στη Νέα Ρόδα, διοργανώνεται η Γιορτή της Σαρδέλας, μια σημαντική γιορτή για το ψάρεμα και την κοινωνικο-οικονομική ιστορία της περιοχής και θα έχει σαρδελάκι φρέσκο σε κάθε πιθανή μορφή. Επίσης, το φεστιβάλ του Sani Resort επιστρέφει από 6 Ιουλίου έως 10 Αυγούστου 2024 για το καθιερωμένο ραντεβού με τους φίλους της μουσικής από κάθε άκρη του πλανήτη, ενώνοντας τις jazz, pop και folk μελωδίες, με την κλασική μουσική και το έντεχνο λαϊκό τραγούδι, περισσότερα εδώ. Τέλος, σημείωσε οπωσδήποτε το αγαπημένο μας Parthenώn Film Festival στην πέτρινη πλατεία του πανέμορφου χωριού Παρθενώνα στις 12, 13 και 14 Ιουλίου, με δωρεάν προβολές αγαπημένων ταινιών. 

Μπορώ να κάνω ελεύθερο κάμπινγκ;

Βάσει νόμου όχι, όμως δημοφιλείς προορισμοί- παραλίες για ελεύθερο στην ευρύτερη περιοχή είναι το Καλαμίτσι, το Κριαρίτσι, η Αγρίδια και η Τριστινίκα. Αν διαθέτεις 4Χ4, τότε πανέμορφα είναι και στο ακρωτήρι, στο Πόρτο Κουφό, όπως και σε αυτήν εδώ την κρυφή παραλία που εντοπίσαμε από σχετικό post στην ομάδα του Free Camping in Greece. Προσοχή όμως, γιατί σε όλες τις παραλίες δεν αποκλείεται να γίνουν «ντου» από τον Νόμο. Εμείς σε προειδοποιήσαμε.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v