Γιατί να πας φέτος στο Φεστιβάλ της Καλαμάτας
Το Φεστιβάλ της Καλαμάτας γίνεται 31 χρονών και μας προσκαλεί ξανά –με νέα πνοή, σπουδαίους καλλιτέχνες και όπως πάντα πολλή αγάπη για τον χορό– εκεί που η τέχνη συναντά το καλοκαίρι.

Το Φεστιβάλ της Καλαμάτας γίνεται 31 χρονών και μας προσκαλεί ξανά –με νέα πνοή, σπουδαίους καλλιτέχνες και όπως πάντα πολλή αγάπη για τον χορό– εκεί που η τέχνη συναντά το καλοκαίρι.
Τριάντα ένα χρόνια. Τριάντα ένα καλοκαίρια γεμάτα κίνηση, συναίσθημα, και αμέτρητες ιστορίες που γεννήθηκαν κάτω από το φως του μεσσηνιακού ήλιου, ανάμεσα σε πλατείες, λιμάνια και θεατρικές σκηνές. Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας δεν είναι απλώς ένα φεστιβάλ· είναι μια καλοκαιρινή συνήθεια για όσους αγαπούν το σώμα όταν γίνεται αφήγηση, ποίηση, ρυθμός.
Φέτος, με νέα καλλιτεχνική διευθύντρια την Τζένη Αργυρίου και μια εντυπωσιακή σύμπραξη ελλήνων και ξένων δημιουργών, επιστρέφει πιο δυνατό και πολυσυλλεκτικό από ποτέ. Ακολουθούν μόνο μερικοί από τους λόγους για να κλείσεις (και) φέτος εισιτήρια για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας.
Ο αγαπημένος μας Έλληνας χορογράφος Χρήστος Παπαδόπουλος, που ξέρει να μετατρέπει τον εσωτερικό ρυθμό σε σκηνική μαγεία, ανοίγει φέτος το φεστιβάλ με το Mellowing. Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις 18 και 19 Ιουλίου, από τη σπουδαία ομάδα Dance On Ensemble, και υπόσχεται να μας βυθίσει σε μια εμπειρία χαμηλόφωνης, σωματικής ποίησης.
Η ιέρεια του ευρωπαϊκού χορού επιστρέφει στην Ελλάδα δέκα χρόνια μετά –και για πρώτη φορά στην Καλαμάτα– με το ιστορικό της May B. Ένα έργο-σταθμό, εμπνευσμένο από τον Μπέκετ, που άλλαξε όσα ξέραμε για το τι σημαίνει χορός στη σύγχρονη Ευρώπη. Αν έχεις δει τη Maguy Marin, ξέρεις. Αν όχι, ήρθε η στιγμή.
Στις 23 Ιουλίου έρχεται στην Καλαμάτα ο Damien Jalet, ένας από τους πιο περιζήτητους χορογράφους στον κόσμο, με το ολοκαίνουργιο έργο του Thrice και την ομάδα Nagelhus Schia Productions ενώ την Παρασκευή 25 Ιουλίου στη Κεντρική Σκηνή ανεβαίνει η διάσημη Ελληνίδα χορογράφος με έδρα το Βερολίνο Kat Valastur με το νέο της έργο Dive Into You.
Από την Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού ως το Αμφιθέατρο του Κάστρου και την Πλατεία, το Φεστιβάλ δεν περιορίζεται στις θεατρικές αίθουσες. Η Καλαμάτα γίνεται σκηνή και κάθε γωνιά της γεμίζει κίνηση: Δωρεάν παραστάσεις, προβολές και δράσεις καταλαμβάνουν τον δημόσιο χώρο, κάνοντας την πόλη να μοιάζει με γιορτή, και να κινείται (ή καλύτερα να χορεύει) διαρκώς σε ρυθμούς φεστιβαλικούς.
Και δεν το λέμε μεταφορικά: Το Beytna του Λιβανέζου Omar Rajeh κλείνει στις 26 και 27 Ιουλίου το φεστιβάλ φέρνοντας μαζί τέσσερις χορογράφους και τέσσερις μουσικούς από τον Λίβανο, την Κορέα, την Παλαιστίνη, το Βέλγιο και το Τόγκο, σε ένα έργο όπου η σκηνή γίνεται τραπέζι, και η συνάντηση γίνεται γιορτή.
Σπάρτη, Ξυλόκαστρο, Πύλος, Ναύπλιο, Άστρος, Τρίπολη, Αρχαία Ολυμπία: Το Φεστιβάλ απλώνεται για πέμπτη χρονιά στις πόλεις της Πελοποννήσου, με παραστάσεις και δράσεις ανοιχτές στο κοινό, αποδεικνύοντας πως η τέχνη δεν είναι προνόμιο μόνο των μεγάλων αστικών κέντρων.
Εργαστήρια, masterclasses, συναντήσεις καλλιτεχνών και κοινού, σεμινάρια για επαγγελματίες και μη: Το Φεστιβάλ είναι ανοιχτό, προσβάσιμο και συμμετοχικό. Μπορείς να μάθεις, να μιλήσεις, να δοκιμάσεις, να χορέψεις.
Μπορεί να είναι το φως. Ή η θάλασσα. Ή το τραπέζι που στρώνεται στον ίσκιο μιας μουριάς, μεσημέρι κάτω από τον εκκωφαντικό ήχο των τζιτζικιών, και φορτώνεται με τις γεύσεις και τα υλικά της μεσσηνιακής γης. Μπορεί απλώς να φταίει το ότι εδώ, ο χορός δεν είναι μόνο τέχνη: Είναι αφορμή να μαζευτούμε, να συγκινηθούμε, να γίνουμε κοινότητα. Κι αυτό είναι ό,τι πιο καλοκαιρινό έχουμε.