Φαγητό στην Καλαμάτα: Οι προτάσεις των ντόπιων
Σαν πας στην Καλαμάτα… να ξέρεις ότι θα φας φανταστικά. Κι αν αναρωτιέσαι από πού να ξεκινήσεις, ρωτήσαμε τους ντόπιους τις αγαπημένες τους διευθύνσεις.

Σαν πας στην Καλαμάτα… να ξέρεις ότι θα φας φανταστικά. Κι αν αναρωτιέσαι από πού να ξεκινήσεις, ρωτήσαμε τους ντόπιους τις αγαπημένες τους διευθύνσεις.
Την Καλαμάτα, όπως σου έχουμε πει πολλάκις, την αγαπάμε. Πολύ. Τόσο που την θεωρούμε σοβαρή υποψηφιότητα για το τοπ-3 των ωραιότερων πόλεων της Ελλάδας. Βασικός λόγος για αυτή μας την αδυναμία είναι το φαγητό της. Και αν δεν πιστεύεις εμάς, μια δοκιμή στις παρακάτω διευθύνσεις θα σε πείσει.
Στου Κώστα Βασιλειάδη
Χάρτης εδώ
Μια υπέροχη, σκιερή αυλίτσα βγαλμένη από τα παιδικά σου καλοκαίρια, σε ένα σημείο της πόλης τόσο κρυφό που πριν το Google Maps ο κόσμος έπαιρνε τηλέφωνο για να μάθει πώς να έρθει, κι ένα μενού με μαγειρευτά να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Αν τα πετύχεις, αξίζει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις το μοσχαράκι σοφρίτο, το κοκκινιστό βετούλι, τις μελιτζάνες στον φούρνο, τα σπιτικά γεμιστά, τα αμπελοφάσουλα και τον καγιανά με καλαματιανό παστό. Συνοδεύεις με κρασί ή μπύρες, και πληρώνεις γύρω στα 20€ το άτομο.
Θίασος
Υπαπαντής 7, χάρτης εδώ
Κοσμαγάπητο μεζεδοπωλείο που έχει συχνά πυκνά και ζωντανή μουσική, ο Θίασος απλώνει τραπεζάκια έξω στο πλακόστρωτο και τα φορτώνει με νοστιμιές όπως η γουρουνοπούλα του, που είναι μεγάλο σουξέ, με την τραγανή της πέτσα και τις πατάτες φούρνου. Θα βρεις επίσης ομελέτα με καυκαλήθρες και κατσικίσιο τυρί, ρεγγοσαλάτα με πορτοκάλι, κάτι φανταστικά ντολμαδάκια με φυστίκι, πιπεριές Φλωρίνης τουρσί με σκορδόλαδο, κεφτεδάκια με σάλτσα από γιαούρτι και φυσικά παραδοσιακό μανιάτικο παστό, που σερβίρεται με κρεμμύδι και ελαιόλαδο. Συνοδεύεις με τσίπουρα ή κρασιά και πληρώνεις γύρω στα 15-17€ το άτομο.
Βερσαλλίες
Ευαγγελιστρίας 46, χάρτης εδώ
Το μαγειρείο του Γιάννη Κούμανη θα σου συστήσει την τοπική κουζίνα και παράδοση από την αρχή, με προτάσεις σαν τους κολοκυθανθούς γεμιστούς με κρέμα από μανούρι, μέλι και τσορίθο, τα γεμιστά με καλαματιανή καρολίνα στον ξυλόφουρνο, τις αγκινάρες Μικρομάνης στο τηγάνι με σπιτική μαγιονέζα ταρτάρ, τα ψητά λαχανικά με ρεβύθια και τον λευκό ταραμά με τηγανιτά κρεμμύδια και λάδι από κρεμμυδόφυλλα. Τα διαλέγεις από τη βιτρίνα και τα απολαμβάνεις στον περιποιημένο εσωτερικό χώρο, ή στην ευρύχωρη αυλή όσο οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν. Ο δε λογαριασμός κυμαίνεται στα 17-20€ το άτομο, με μπύρες ή κρασιά.
Κάρδαμο
Σιδηροδρομικού Σταθμού 21, χάρτης εδώ
Ένας πανέμορφος, ανοιχτόκαρδος και φωτεινός χώρος, και μπόλικα τραπεζάκια έξω συνθέτουν το παζλ του Κάρδαμου. Στο μενού του συναντάμε προτάσεις πολύ ενδιαφέρουσες, σαν τις κροκέτες κολοκυθιού με μαγιονέζα φρέσκου κρεμμυδιού, το κουσκουσάκι γαρίδας με μπισκ, στο στιφάφο χοιρινού λαιμού με καραμελωμένα κρεμμύδια, μαυροδάφνη και σελινόριζα, τον κόκορα με χυλοπιτάκι και κόκκινο κρασί, το κεμπάπ προβατίνας με μαρμελάδα ψητής ντομάτας και τους κεφτέδες φούρνου με σάλτσα από ντομάτα και βασιλικό. Τιμές, στα 25€ περίπου το άτομο με ποτήρι κρασί.
Bistroteca
Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου 18, χάρτης εδώ
Είναι café, είναι και μπαρ, φτιάχνει το βράδυ απίθανα κοκτέιλ, απλώνει και ολημερίς τραπεζάκια έξω για χάζι στην περαντζάδα της πλατείας. Θα σου το συστήσουν πρωτίστως για το μπραντς του, που είναι από τα καλύτερα της πόλης, σερβίρει όμως και κανονικότατα γεύματα, στα οποία ξεχωρίζουμε το Truffle Burger με μανιτάρια και κρέμα παρμεζάνας, τα λιγκουίνι με καπνιστό σολομό, τα bao buns με γαρίδες και σως λάιμ, και το ριζότο με κοτόπουλο και λαχανικά. Οι τιμές κυμαίνονται στα 12€ για τα μπέργκερ, στα 13-14€ τα κυρίως πιάτα, οπότε με ποτήρι κρασί και παρελκόμενα θα υπολογίσεις γύρω στα 20-25€ το άτομο.