Γιατί να πας (και) φέτος στο Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας

Οι παραστάσεις, οι εκδηλώσεις, οι βόλτες στην πόλη, το φαγητό και όλα όσα κάνουν την Καλαμάτα και το φεστιβάλ της το τέλειο καλοκαιρινό ΣΚ.

Γιατί να πας (και) φέτος στο Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας

Μια πόλη χάρμα οφθαλμών. Ένα φεστιβάλ που ξεκίνησε πριν από 29 χρόνια και έφτασε να γίνει το μεγαλύτερο και σημαντικότερο φεστιβάλ σύγχρονου χορού στην Ελλάδα: Με μετακλήσεις των σπουδαιότερων δημιουργών και ομάδων της διεθνούς σκηνής, με την συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων καλλιτεχνών, με βήμα για τους πρωτοεμφανιζόμενους που έχουν πολλά να πουν, με εργαστήρια και σεμινάρια, με όραμα, με κέφι, με μεράκι. Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ήταν αυτό που έβαλε τον χορό στην πολιτιστική ζωή της χώρας, συστήνοντας μια ολόκληρη τέχνη σε ένα κοινό που μέχρι πρότινος στεκόταν αμήχανο απέναντί της.

Η φετινή διοργάνωση, με τίτλο (Επι)Στροφή στο Σώμα, θα φέρει στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα χορογράφους, χορευτές και δασκάλους από 10 χώρες σε τέσσερις ηπείρους, την Ασία, την Ευρώπη, την Αμερική και την Αφρική. Από την Παρασκευή 14 ως την Κυριακή 23 Ιουλίου, θα δούμε συνολικά 17 συνολικά παραστάσεις, 9 ομάδων από την Ελλάδα και 7 από το εξωτερικό. Μεταξύ αυτών ο πιο αναγνωρισμένος διεθνώς χορογράφος της Κίνας Tao Che και η ομάδα χορού Tao Dance Theater που παρουσιάζουν σε συνεργασία με την Μπιενάλε Χορού Βενετίας την παράσταση 11, οι Καναδοί Out Innerspace Dance Theatre & Film Society που έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο πολυβραβευμένος Marco da Silva Ferreira από την Πορτογαλία κ.ά.

Αναλυτικά όλες οι παραστάσεις εδώ - (Επι)Στροφή στο Σώμα: Όσα θα δούμε φέτος στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας 

Τα πρακτικά…

Οι παραστάσεις φιλοξενούνται στις δύο σκηνές του πανέμορφου Μέγαρου Χορού, στην καρδιά της πόλης, δυο βήματα από την Κεντρική Πλατεία. Τα εισιτήρια κυμαίνονται από 10€ έως 20€, αναλόγως την παράσταση και την θέση που θα επιλέξεις. Κρατήσεις εδώ

Ελεύθερη θα είναι, όπως κάθε χρόνο, η είσοδος στις 9 παραστάσεις που φιλοξενούνται στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας, καθημερινά στις 21.00 από το Σάββατο 15 Ιουλίου έως το Σάββατο 22 Ιουλίου. Ανάμεσά τους, το έργο Laloba της Λαμπρινής Γκόλια, η Ανάβρα της Ειρήνης Αποστολάτου και το Two της Sita Ostheimer.

…and the city

Καθόλου δεν υπερβάλουμε όταν λέμε πως η Καλαμάτα είναι μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας. Θα το διαπιστώσεις ξεκινώντας τις μέρες σου με καφεδάκια στο πλακόστρωτο της παραλιακής Ναυαρίνου, συνεχίζοντας με βουτιές εντός αστικών ορίων (πράγμα εξαιρετικά σπάνιο για τα δεδομένα των ελληνικών πόλεων) και μεσημεριάζοντας με σπιτικά μαγειρευτά στη σκιά των δέντρων στο ταβερνάκι του Κώστα Βασιλειάδη. Τα βράδια μετά τις παραστάσεις οι παρέες κατευθύνονται για τσιπουρο-μεζέδες στον Θίασο και γουρουνοπούλες στον Πλάτανο για παράδοση και το Κάρδαμο για νεοτερισμούς. Τις μέρες που δεν θα δεις παράσταση, θα πιάσεις οπωσδήποτε τραπεζάκι για κοκτέιλ με θέα σε ένα ονειρικό ηλιοβασίλεμα στο Καστράκι-Μετέωρο στη Βέργα.

Το απόγευμα, λίγο πριν τις παραστάσεις, θα κάνεις οπωσδήποτε μια βόλτα στο κουκλίστικο ιστορικό κέντρο, που είναι γεμάτο γραφικά σοκάκια, νεοκλασικά με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, και αρχιτεκτονικές επιρροές που ξεκινούν από την ιταλική αναγέννηση και φτάνουν στην art nouveau, τον γερμανικό κλασικισμό και την λαϊκή αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα. Ανάμεσά τους, πετρόχτιστα εκκλησάκια και ενδιαφέροντα μουσεία (Ιστορικό και Λαογραφικό, Μπενάκειο Αρχαιολογικό και Στρατιωτικό με εκθέματα από την Ελληνική Επανάσταση) προσφέρουν τις απαραίτητες στάσεις για τους λάτρεις της Ιστορίας.

Πάνω απ’ όλα αυτά, στον πευκόφυτο λόφο που επιβλέπει από ψηλά την πόλη, το Κάστρο της Καλαμάτας μπορεί φέτος να μην φιλοξενεί παραστάσεις του Φεστιβάλ, όπως άλλες χρονιές, αξίζει όμως σίγουρα λίγες ώρες από το απόγευμά σου. Χτισμένο από τους Φράγκους το 1208, απολαμβάνει τέλεια θέα στην πόλη ειδικά την ώρα που ο ήλιος δύει και τη βάφει ροζ-ο-χρυσαφιά. Άλλο αξιοθέατο, ειδικά αν έχεις έρθει με πιτσιρίκια, είναι το Πάρκο Σιδηροδρόμων, στο τέρμα της οδού Αριστομένους προς την παραλία, που φιλοξενεί παλιά βαγόνια και μηχανές τραίνων ανάμεσα σε λιμνούλες, παιδικές χαρές και σιντριβάνια. Η είσοδος στο πάρκο είναι ελεύθερη, ενώ για το κάστρο το εισιτήριο κοστίζει 3€.

Ναι αλλά για τη διαμονή δε λέτε

Σε γενικές γραμμές, τις ημέρες του φεστιβάλ τα δωμάτια εξαντλούνται γρήγορα, οπότε όσο νωρίτερα φροντίσεις τις κρατήσεις σου τόσο το καλύτερο. Καλές τιμές, και διαθεσιμότητα τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, έχουν ενδεικτικά τα Studio Turquoise (70€ το δίκλινο στούντιο) Joy’s Home (69€ το διαμέρισμα δύο ατόμων) Oscar Studio (60€ το δίκλινο) και αυτό εδώ το σπίτι κοντά στη θάλασσα (73€ ανά διανυκτέρευση για δύο άτομα).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v