5 τρόποι για να κάνεις τη βρώμη ενδιαφέρουσα (Ναι, υπάρχουν)

Έχεις βαρεθεί να τρως βρώμη για πρωινό και ψάχνεις εναγωνίως τρόπους για να την κάνεις πιο ενδιαφέρουσα; Βάλε καφέ να στους πούμε.

5 τρόποι για να κάνεις τη βρώμη ενδιαφέρουσα (Ναι, υπάρχουν)

Κάθε μέρα βρώμη, βρώμη στο τέλος τη βαριέται κι ο Θεός θα μπορούσε να λέει ένα ρητό του Γέροντα Διατροφολογίσιου για αυτό κι εμείς αναλαμβάνουμε άμεσα δράση για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Άλλωστε ας μην γελιόμαστε η βρώμη έχει χτίσει φήμη ως το πιο υγιεινό αλλά και το πιο βαρετό πρωινό του σύμπαντος κι ένα δίκιο το έχουν όσοι την κατακρίνουν. Παρόλα αυτά, αν της δώσεις μια ευκαιρία και προσθέσεις φυσικά λίγη δημιουργικότητα, μπορεί να γίνει όχι μόνο θρεπτική αλλά και έως απολαυστική. Παρακάτω θα βρεις πέντε τρόπους για να κάνεις τη βρώμη πολύ πιο ενδιαφέρουσα από όσο έχεις μάλλον συνηθίσει.

1. Άλλαξε μέθοδο μαγειρέματος

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος να φτιάξεις βρώμη είναι ο κλασικός χυλός. Αλλά γιατί να μένεις μόνο εκεί; Δοκίμασε να την ψήσεις, να τη μουλιάσεις ή να τη μετατρέψεις σε τραγανά clusters. Μπορείς, για παράδειγμα, να φτιάξεις baked oats αναμειγνύοντας τη βρώμη με αυγό, γάλα, φρούτα και μπαχαρικά, την ψήνεις για 20 λεπτά και έχεις ένα πρωινό που μοιάζει πολύ περισσότερο με κέικ παρά με κουάκερ. Αν προτιμάς κάτι πιο δροσερό, τότε τα overnight oats είναι η λύση. Τα φτιάχνεις από το προηγούμενο βράδυ και έχεις έτοιμο πρωινό χωρίς να ανοίξεις καν το μάτι της κουζίνας.

2. Τις αλμυρές εκδοχές μην τις φοβάσαι

Η βρώμη δεν χρειάζεται να είναι πάντοτε γλυκιά. Στην πραγματικότητα, ταιριάζει υπέροχα σε αλμυρές συνταγές, ειδικά αν σου αρέσει κάτι πιο «γεμάτο» το πρωί. Δοκίμασε να τη μαγειρέψεις όπως θα έκανες με ένα ριζότο, δηλαδή βράζοντας τη βρώμη σε ζωμό αντί για νερό ή γάλα και προσθέτοντας αυγό τηγανητό, μανιτάρια, σπανάκι ή λίγη παρμεζάνα. Με αυτόν τον τρόπο, έχεις ένα comfort πιάτο που πολύ περισσότερο με μπραντς, αλλά με λιγότερες θερμίδες και περισσότερες φυτικές ίνες.

3. Μην ξεχνάς μπαχαρικά και αρωματικά

Σίγουρα η σκέτη βρώμη είναι από τα πλέον βαρετά συστατικά για αυτόν τον λόγο φρόντισε να της δώσεις την καλύτερη δυνατή παρέα. Μια πρέζα κανέλα, λίγη βανίλια, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο ή ακόμα και κάρδαμο μπορούν να απογειώσουν το άρωμα και τη γεύση της. Αν θες πιο πλούσιο αποτέλεσμα, πρόσθεσε και λίγο ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού για φρεσκάδα. Θα εκπλαγείς με το πόσο αλλάζει το τελικό αποτέλεσμα απλώς προσθέτοντας το σωστό άρωμα.

4. Συνδύασέ τη με υφές που «σπάνε» τη μονοτονία

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της βρώμης είναι η υφή της δηλαδή αυτή η μαλακή, σαν λάστιχο αίσθηση που δύσκολα θα σε ενθουσιάσει με την πρώτη μπουκιά. Λύσεις ωστόσο υπάρχουν. Βάλε μέσα όλα όσα προσθέτουν αντίθεση. Τραγανά καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια, κομμάτια μαύρης σοκολάτας, τραγανά chips καρύδας ή ακόμα και λίγο φυστικοβούτυρο μπορούν να κάνουν άνετα τη διαφορά. Δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα για να γίνει σωστή δουλίτσα, επομένως μην το φοβηθείς.

5. Χρησιμοποίησέ τη σε συνταγές που δεν θα περίμενες

Αν η βρώμη δεν σε συγκινεί στο μπωλ που απολαμβάνεις το πρωινό σου τότε δοκίμασε να τη βάλεις κι αλλού. Χρησιμοποίησέ τη ως βάση για μπάρες ενέργειας, ενσωμάτωσέ τη σε smoothies για έξτρα όγκο και φυτικές ίνες ή πρόσθεσέ τη στο μείγμα για pancakes ώστε να γίνουν ακόμη πιο θρεπτικά. Μπορείς αντίστοιχα να αντικαταστήσεις μέρος του αλευριού σε muffins ή cookies με βρώμη, κάνοντάς τα πιο υγιεινά χωρίς να χάσουν ωστόσο καθόλου σε γεύση.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v