Πού να φας στη Λισαβόνα;
Κάναμε μια περιποιημένη φαγητοβόλτα στην πορτογαλική πρωτεύουσα και βγάζουμε φιρμάνι τα καλύτερα.

Κάναμε μια περιποιημένη φαγητοβόλτα στην πορτογαλική πρωτεύουσα και βγάζουμε φιρμάνι τα καλύτερα.
Η Λισαβόνα δεν σε καλεί απλώς να τη δεις — σε προσκαλεί να τη γευτείς. Από τα πλακόστρωτα σοκάκια του Bairro Alto ως τις θαλασσινές αυλές της Alfama, κάθε της γωνιά κρύβει έναν φούρνο που μυρίζει κανέλα, ένα τραπέζι που σερβίρει νοσταλγία με σάλτσα από κρασί και θαλασσινό αλάτι. Δεν είναι μόνο τα pasteis de nata ή η bacalhau à brás. Είναι το πώς η πόλη παντρεύει την παράδοση με το πάθος της δημιουργίας. Αν αναρωτιέσαι πού να φας στη Λισαβόνα, η απάντηση δεν είναι απλή. Είναι όμως γευστική, απρόσμενη και –κυρίως– αξέχαστη.
Μικρό, σχεδόν μυστικό, σαν ποίημα σε χαρτοπετσέτα. Η Taberna da Rua das Flores δεν κάνει κρατήσεις, οπότε θα περιμένεις – και θα σε ανταμείψει. Το μενού αλλάζει καθημερινά, γραμμένο στο χέρι και βασισμένο σε ό,τι βρήκαν φρέσκο εκείνη τη μέρα. Θα δοκιμάσεις γεύσεις που μοιάζουν γνώριμες, αλλά με μια λεπτομέρεια που τις απογειώνει. Μην αγνοήσεις τον φρέσκο τόνο με miso ή τα χοιρινά μάγουλα με πουρέ σελινόριζας. Παράγγειλε κρασί πορτογαλικό και άφησε το χρόνο να κυλήσει αργά – εδώ έτσι το κάνουν. Λογαριασμός στα 30-40€ με κρασί.
Δεν είναι εστιατόριο, είναι ιερός ναός των θαλασσινών. Το Ramiro σερβίρει τα πιο φρέσκα, τα πιο απλά και τα πιο νόστιμα θαλασσινά της πόλης. Δεν έρχεσαι εδώ για ρομαντσμό – έρχεσαι για γαρίδες, αστακούς, ξυδάτα καβούρια και παγωμένη μπίρα που καταφθάνει μόνη της, χωρίς να την έχεις παραγγείλει. Ολοκλήρωσε με το απόλυτα λισαβονέζικο φινάλε: ένα ζουμερό prego (μπριζολάκι σε ψωμάκι) μετά τα οστρακοειδή. Ναι, τρως κρέας στο τέλος – έτσι κάνουν εδώ, και έχουν δίκιο. 45-50€ το άτομο με κρασί ο λογαριασμός.
Αν δεν ξέρεις τι να πρωτοδοκιμάσεις στη Λισαβόνα, πήγαινε Time Out και άσε το στομάχι σου να αποφασίσει. Σ' αυτό το εμβληματικό φαγο-παζάρι θα βρεις πάνω από 20 διαφορετικά stands με γεύσεις από όλη την Πορτογαλία και όχι μόνο. Από bacalhau και francesinha (ένα δημοφιλές σάντουιτς από το Πόρτο στην Πορτογαλία με λευκές φέτες ψωμιού, ζαμπόν, λουκάνικο, τυρί, μπριζόλα, ένα τηγανητό αυγό και μια πικάντικη σάλτσα που το «λούζει» ολόκληρο)μέχρι fusion δημιουργίες με ασιατικά twists και αριστουργηματικά επιδόρπια. Είναι τουριστικό, ναι, αλλά και τίμια ποιοτικό. Πάρε το δίσκο σου, κάνε το γύρο του κόσμου και κάτσε όπου βρεις θέση – η εμπειρία είναι σαν να τρως σε πανηγύρι γαστρονομίας. Με 20-25€ το άτομο θα φας έξτρα χορταστικά και θα πιείς και τις μπυρίτσες σου.
Ένα εξαιρετικό μεξικάνικο που δεν φοβάται να πειράξει τις συνταγές του για αυτό και έχει καταφερει να βρεθεί στις προτάσεις του οδηγού Michelin για το 2024. Αν είσαι πολύ extreme στις διατροφικές σου επιλογές τότε εδώ μπορείς να διαλέξεις και 1-2 πιάτα με βρώσιμα σκουλήκια. Αν δεν είσαι τόσο γενναίος τότε μπορείς να φας άφθονο χειροποίητο γκουακαμόλε όπως και το gringa pastor πιάτο με χοιρινό, καυτερή σως, τυρί, κόλιανδρο και φρεσκοκομμένη ντομάτα. Υπέροχα και τα τάκος με τη γαρίδα, αλλά και το συγκλονιστικό carnitas (χοιρινό γάλακτος κονφί σε λίπος, με σάλτσα μπύρας, κρεμμύδι, σκόρδο, καυτερές πιπεριές και μπαχαρικά, τουρσί λαχανικά, μαύρα φασόλια με pico de gallo και τραγανή πέτσα χοιρινού). Λογαριασμός μαζί με ποτήρι κρασί ή κοκτέιλ στα 40€ το άτομο.
Θα το βρεις κοντά στον σταθμό Rossio, σ’ ένα μαγαζάκι τόσο μικρό, που αν δεν μυρίσεις την κατσαρόλα δεν θα το δεις ποτέ. Ένας πάγκος, δεκάδες έως και εκατοντάδες πελάτες πάντα μπροστά σου –να παραγγέλνουν «duas bifanas e uma imperial» με την ίδια αποφασιστικότητα που άλλοι διαλέγουν το επόμενο tattoo τους– και μια κατσαρόλα γεμάτη ιστορία, μπύρα, σκόρδο και λουσμένο χοιρινό.
Η bifana εδώ είναι το απόλυτο street food της Λισαβόνας: λεπτές φέτες χοιρινού, μαγειρεμένες αργά σε μια μυστική συνταγή που περιλαμβάνει μπύρα, σκόρδο, πάπρικα και κάτι που μάλλον δεν θα μάθετε ποτέ. Σερβίρεται σε ένα φρέσκο ψωμάκι, τόσο τραγανό όσο χρειάζεται και τόσο αφράτο όσο πρέπει για να απορροφήσει όλους τους χυμούς χωρίς να καταρρεύσει στα χέρια σου. Η απόλυτη street food στάση. Από 2,70€ το τεμάχιο.
Στην παλιά συνοικία της Mouraria, όπου η Λισαβόνα θυμίζει ακόμα χωριό, θα βρεις τον Zé dos Cornos. Όνομα περίεργο, φαγητό απλό και συγκλονιστικό. Εδώ τρως όπως θα έτρωγες στο σπίτι μιας Πορτογαλίδας γιαγιάς: χοιρινή πανσέτα ψημένη στα κάρβουνα, πατάτες τηγανητές όπως πρέπει, και ρύζι με φασόλια που θες να το πάρεις μαζί σου. Το κρασί έρχεται σε καράφα, οι τιμές είναι αστείες, και το περιβάλλον σχεδόν αμετάβλητο από τη δεκαετία του ’70. Μην το πεις σε πολλούς – είναι από τα λίγα καλά κρατημένα μυστικά της πόλης. O λογαριασμό στα 15-18€ το άτομο.
Αν θες να δεις πώς η νέα γαστρονομική σκηνή της Πορτογαλίας πατά πάνω στην παράδοση και απογειώνεται, κλείσε τραπέζι στο Prado. Το μενού βασίζεται σε βιολογικά, εποχικά υλικά από ντόπιους παραγωγούς. Θα δοκιμάσεις καρότα με ταχίνι και κύμινο, φρέσκο ψάρι με εσπεριδοειδή, ή μοσχαράκι σε ζωμό. Όλα φρέσκα, όλα πανέμορφα. Το εστιατόριο μοιάζει με θερμοκήπιο και αποπνέει αίσθηση ηρεμίας. Λογαριασμός στα 40-45€ το άτομο.
View this post on InstagramA post shared by Manteigaria - Fábrica de Pastéis de Nata (@manteigaria.oficial)
Δεν είναι φαγάδικο με την παραδοσιακή έννοια, αλλά ούτε μπορείς να πεις ότι έφαγες στη Λισαβόνα αν δεν δοκίμασες pastel de nata. Και η Manteigaria είναι η απόλυτη στάση για αυτή την αποστολή. Τα μικρά αυτά θαύματα με την τραγανή σφολιάτα και την κρέμα που μοσχοβολά κανέλα και βανίλια σερβίρονται ζεστά, σχεδόν ευλαβικά. Πάρε δύο (γιατί ένα δεν φτάνει ποτέ), ρίξε λίγη κανέλα παραπάνω και φάε τα όρθιος στον πάγκο βλέποντας τους ζαχαροπλάστες να δημιουργούν. Κι ύστερα, ξαναπές "είμαι στην Πορτογαλία". Τα διάσημα pastel de nata από 1,30€ το τεμάχιο.