Πού να φας στην Καλλιθέα;
Εσύ ρωτάς κι εμείς απαντάμε εμπεριστατωμένα, μερακλήδικα κι άκρως γευστικά μετά από μια περιποιημένη φαγητοβόλτα στις γειτονιές της Καλλιθέας.

Εσύ ρωτάς κι εμείς απαντάμε εμπεριστατωμένα, μερακλήδικα κι άκρως γευστικά μετά από μια περιποιημένη φαγητοβόλτα στις γειτονιές της Καλλιθέας.
Η Καλλιθέα είναι μια από τις αθηναϊκές γειτονιές που έχουν πίσω τους μακρά γαστρονομική ιστορία καθώς ανά καιρούς έχει φιλοξενήσει στους δρόμους της κάποια από τα πιο νόστιμα και ιστορικά φαγητοστέκια της πιάτσας. Εκτός όμως από γαστρονομικό παρελθόν, η Καλλιθέα έχει ευτυχώς παρόν αλλά και μέλλον, μιας και μια γύρα στα στενά της αρκεί και με το παραπάνω για να διαπιστώσεις ιδίοις στόμασι του λόγου μας το αληθές. Σου φτιάξαμε λοιπόν μια λίστα με τα φαγάδικα που πρέπει να επισκεφθείς άμεσα σαν βρεθείς στην Καλλιθέα και καλή μας όρεξη!
Σοφοκλέους 129, τηλ.: 210 9593323
Ο Δρόμος του Μεταξιού μάς ανοίγει την πόρτα σε έναν κόσμο γεμάτο αρώματα, ιστορίες και παραδόσεις της ποντιακής κουζίνας, και το κάνει με τόσο μεράκι που δύσκολα θα τον αφήσεις χωρίς να θες να επιστρέψεις. Ο χώρος είναι σχεδόν πάντα γεμάτος –όχι τυχαία– αφού τα πιάτα του είναι αληθινά αριστουργήματα, φτιαγμένα με προϊόντα μικρών παραγωγών από την Τραπεζούντα και τη Βόρεια Ελλάδα, που δίνουν ένταση και αυθεντικότητα σε κάθε μπουκιά. Δύσκολα θα πέσεις έξω σε ό,τι κι αν παραγγείλεις, αλλά αν θέλεις έναν μπούσουλα, βάλε στη λίστα σου τον τανωμένο σορβά, την θεσπέσια γιαουρτόσουπα με ρύζι και πλιγούρι που ζεσταίνει σώμα και ψυχή, το περέκ, μια τραγανή ποντιακή πίτα με φέτα που σπάει σε φύλλο-φύλλο την καρδιά σου, και τα σιρόν – ζυμαρικά παραδοσιακά, σερβιρισμένα με πασκιτάν, το βελούδινο, λευκό τυρί που τους χαρίζει μοναδική νοστιμιά. Ο λογαριασμός, μαζί με κρασί, δεν ξεπερνά τα 20€ το άτομο.
Σωκράτους 19, τηλ.: 210 9583443
Ο Ψηλορείτης είναι ένας αυθεντικός, παλιομοδίτικος καφενές που ξέρει καλά τη συνταγή της απλότητας: τίμια μεζεδάκια, σπιτικές γεύσεις και τιμές που σε κάνουν να θες να έρθεις ξανά και ξανά. Εδώ τα τσιπουράκια συνοδεύονται με κεφτεδάκια σαν της γιαγιάς, πεντανόστιμα χωριάτικα λουκάνικα, ομελέτα φτιαγμένη όπως πρέπει –με πατάτες ή με σύγκλινο που σκάει αρωματικά στο στόμα–, παστό Καλαμάτας που είναι ο ορισμός του χειμωνιάτικου μεζέ, μια βελουδένια φάβα που λιώνει απαλά στη γλώσσα και πατατούλες φρεσκοκομμένες, τηγανισμένες με μεράκι, που –επιτέλους– κοστίζουν μόλις 4€. Ο λογαριασμός, με τσίπουρο, κυμαίνεται στα 15-17€ το άτομο.
Αριστείδου 62, τηλ: 21 0951 0134
Ξακουστός, αγαπημένος και σταθερή αξία για όσους αγαπούν την κρητική κουζίνα χωρίς να αδειάζουν το πορτοφόλι τους, ο Μίτος είναι ίσως η πρώτη διεύθυνση που έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για οικονομικό, αυθεντικό φαγητό με άρωμα Κρήτης στην καρδιά της Αθήνας. Θυμίζει παρεΐστικο μεζεδοκαφενέ από τα ορεινά του νησιού, με ξύλινα τραπέζια, χαλαρή ατμόσφαιρα και μεζέδες που μοσχοβολούν παράδοση και φροντίδα. Εδώ θα δοκιμάσεις σπάνιες λιχουδιές που δύσκολα βρίσκεις αλλού: τηγανητό κουνέλι από τον Ψηλορείτη, χοχλιούς μπουμπουριστούς όπως τους φτιάχνουν στα σφακιανά σπίτια, συκωταριά από γάλακτος γουρουνόπουλο ελευθέρας βοσκής που λιώνει στο στόμα και κεφτέδες από προβατίνα, είτε τηγανητούς είτε ψημένους στο φούρνο με ντοματούλα – ένα πιάτο γεμάτο νοστιμιά και νοσταλγία. Ο λογαριασμός, μαζί με την απαραίτητη τσικουδιά, κυμαίνεται γύρω στα 15€ το άτομο.
Αναγνωσταρά 16, τηλ.: 210 1192145
Πέρασαν πια οι μέρες που οι Ρωσίδες ήταν ένα μυστικό καλά κρυμμένο ανάμεσα στους μυημένους του σουβλακιού και τους φανατικούς των πιροσκί. Με τα social media να ξεθάβουν κάθε γευστικό διαμαντάκι της πόλης, οι Ρωσίδες απέκτησαν τη φήμη που τους άξιζε – και την κρατούν με το σπαθί τους. Η παλιά ταμπέλα γράφει ακόμα «Πιροσκί», σαν σημάδι μιας εποχής που η αυθεντικότητα δεν χρειαζόταν φανταχτερή πρόσοψη. Εδώ μπαίνεις και ξέρεις τι σε περιμένει: παραδοσιακές, σπιτικές γεύσεις που δεν κάνουν εκπτώσεις.
Στο μενού, τα πιροσκί κρατούν την απλότητά τους με τρεις μόνο εκδοχές – με κιμά, με πατάτα και με τυρί – όλες φτιαγμένες στο χέρι, ζυμωμένες με νοικοκυρίστικη τέχνη και γεμισμένες με γενναιοδωρία. Στο κεφάλαιο «σουβλάκι», το δίλημμα είναι απλό: μπιφτέκι ή καλαμάκι χοιρινό. Όμως οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά. Πατάτες δεν θα βρεις – γιατί εδώ το σουβλάκι σερβίρεται λιτά και σωστά, με φρέσκια ντομάτα και ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, όπως το προστάζει η ουσία της γεύσης. Το απόλυτο highlight; Η χειροποίητη κόκκινη σάλτσα που έρχεται να δέσει τα πάντα – πικάντικη όσο πρέπει, πληθωρική και μερακλίδικη, περιχύνεται σε κάθε σουβλάκι και κάνει την κάθε μπουκιά αξέχαστη.
Σαπφούς 101, τηλ.: 2114088542
Σε έναν ζεστό, φιλόξενο χώρο γεμάτο παραδοσιακά σκεύη, ξύλινες λεπτομέρειες, αναμνηστικά και αντικείμενα που σε ταξιδεύουν απευθείας στη Γεωργία, αλλά και στα τραπεζάκια που απλώνονται έξω στην Πλατεία Κύπρου –σε έναν σκεπαστό χώρο με δυνατές σόμπες για να απολαμβάνουν και οι θεριακλήδες την εμπειρία τους– τιμάται στο έπακρο η πλούσια και πολυσύνθετη γεωργιανή κουζίνα.
Ανάμεσα στα πιάτα που ξεχωρίζουν, το ατσαρούλι χατσαπούρι είναι ένα πραγματικό must: μοσχοβολιστό, ζεστό, με λιωμένο τυρί και βούτυρο στη «φωλιά» της στρογγυλής του καρδιάς, και με τριγωνικές άκρες που θυμίζουν πεϊνιρλί… αλλά με άλλο ταμπεραμέντο. Το Οτζαχούρι έρχεται πλούσιο και πληθωρικό, με τραγανές, κυδωνάτες πατάτες, χρωματιστές πιπεριές, ρόδι, κόλιανδρο και καλομαγειρεμένο κοτόπουλο που έχει περάσει από μαρινάδα με μπόλικα μυρωδικά.
Το Σκμερούλι (ένα ολόκληρο κοτόπουλο λουσμένο σε μια λευκή, σκορδάτη σάλτσα, φτάνει στο τραπέζι αχνιστό και μοσχομυριστό) είναι εξίσου λαχταριστό όπως τα χινκάλι και η ποικιλία τυριών που περιλαμβάνει το διάσημο σουλγκούνι –λευκό τυρί που πρώτα βράζεται σε γάλα πριν ωριμάσει– και το ήπιο, αγελαδινό ιμερούλι. Μαζί με εκλεκτό χύμα γεωργιανό κρασί ο λογαριασμός στα 20-25€ το άτομο.
Ναυάρχου Βότση 2, τηλ: 21 0941 0227
Με ιστορία που μετρά δεκαετίες και φήμη χτισμένη στόμα με στόμα, η Ελισσάβετ είναι το ψαροταβερνάκι που ξέρει τι θα πει σπιτικό φαγητό από τη θάλασσα – με την υπογραφή της γιαγιάς στα τηγάνια και στα κάρβουνα. Εδώ, οι θαλασσινοί μεζέδες ετοιμάζονται με μεράκι και πείρα, σε έναν χώρο απλό, παρεΐστικο και αυθεντικό, που σε κάνει να νιώθεις σαν να έφαγες στην αυλή του σπιτιού κάποιου που σε αγαπά.
Στο τραπέζι θα φτάσουν μυρωδάτα καλαμαράκια, σαρδέλες που λιώνουν στο στόμα, τραγανός γαύρος τηγανητός, γεμιστό θράψαλο με πλούσια γέμιση και χταποδάκι ψητό – πρώτα σωστά βρασμένο για να μαλακώσει, έπειτα περασμένο από τη σχάρα για να αποκτήσει την απαραίτητη καπνιστή νοστιμιά. Το ξεκίνημα γίνεται με ωραίες, δροσερές σαλάτες και μια χειροποίητη τυροκαυτερή που ξυπνά τις αισθήσεις.
Ο λογαριασμός περίπου 20€ το άτομο με κρασί– και στο τέλος, σε περιμένει κερασμένο γλυκάκι.
Πεισίστρατου 11, τηλ.: 210 9422684
Μετρά πάνω από μισό αιώνα αδιάλειπτης παρουσίας στον χάρτη της καλής θαλασσινής κουζίνας και συνεχίζει ακάθεκτος να αποδεικνύει πως η εμπειρία –όταν συνδυάζεται με μεράκι– γράφει ιστορία. Το αγαπημένο αυτό ψαροταβερνάκι, λίγο πιο πέρα από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε υποδέχεται σε έναν προσεγμένο και φιλόξενο χώρο για να σε κεράσει αρώματα και γεύσεις θάλασσας όπως πρέπει: φρέσκες, σωστά ψημένες και αφάνταστα νόστιμες.
Πέρα από τα ολόφρεσκα ψάρια ημέρας, που αποτελούν σταθερό ατού, εδώ θα απολαύσεις καραβιδόψιχα με γεύση θαλασσινού καλοκαιριού, ζουμερές γαρίδες Πλαταμώνα στη σχάρα, χταποδάκι συνδυασμένο με μαυρομάτικα φασόλια σε δροσερή σαλάτα, τραγανά τηγανητά καλαμαράκια και μια χορταστική κακαβιά που μυρίζει φρεσκοκομμένο μαϊντανό και μυστικά παλιάς κουζίνας. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις το φημισμένο τονομπέργκερ και τη σαλάτα «του Παναγιώτη», με ρόκα, τοματίνια, παξιμαδάκια, βαλσάμικο και κοπανιστή Μυκόνου, που φτιάχνει τη διάθεση πριν καν έρθει το κυρίως. Ο λογαριασμός, χωρίς φρέσκο ψάρι, κυμαίνεται στα 25-30€ το άτομο με ουζάκι.