Πού βλάπτουν τα καρύδια;
Τα καρύδια είναι από τους πιο θρεπτικούς ξηρούς καρπούς, όμως υπάρχουν περιπτώσεις όπου η κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Δείτε πότε χρειάζεται προσοχή και γιατί.

Τα καρύδια αποτελούν διατροφικό «θησαυρό», πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Ωστόσο, δεν είναι κατάλληλα για όλους. Κάτω από τον μανδύα της υγιεινής τους φήμης, κρύβονται ορισμένοι δυνητικοί κίνδυνοι – ειδικά για άτομα με ευαισθησίες ή συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες. Ακολουθούν οι βασικοί λόγοι για τους οποίους τα καρύδια μπορεί να αποδειχθούν βλαβερά για κάποιους ανθρώπους.
Αλλεργία στα καρύδια: σοβαρός κίνδυνος για ορισμένους
Τα καρύδια ανήκουν στη λίστα με τα οκτώ πιο αλλεργιογόνα τρόφιμα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Μια αλλεργική αντίδραση σε καρύδια μπορεί να είναι σοβαρή ή και απειλητική για τη ζωή, προκαλώντας αναφυλαξία – μια οξεία αλλεργική αντίδραση που απαιτεί άμεση ιατρική αντιμετώπιση.
Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
* Οίδημα στο πρόσωπο ή στο στόμα
* Δυσκολία στην αναπνοή
* Εξάνθημα ή κνησμό
* Ζάλη ή λιποθυμία
Άτομα με διαγνωσμένη αλλεργία στα καρύδια πρέπει να τα αποφεύγουν πλήρως, ενώ θα πρέπει να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες τροφίμων, καθώς τα καρύδια βρίσκονται συχνά σε σάλτσες, γλυκά ή έτοιμα σνακ.
Φυτικό οξύ: ο «αόρατος» αναστολέας μετάλλων
Ένας άλλος λόγος ανησυχίας, ιδίως για άτομα με ιδιαίτερα περιορισμένες ή ανισόρροπες δίαιτες, είναι η υψηλή περιεκτικότητα των καρυδιών σε φυτικό οξύ (phytic acid). Το φυτικό οξύ είναι μια φυσική ουσία που βρίσκεται στους περισσότερους σπόρους και ξηρούς καρπούς, και μπορεί να παρεμποδίσει την απορρόφηση σημαντικών μετάλλων, όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος, από το έντερο.
Αν και για τους περισσότερους ανθρώπους αυτό δεν προκαλεί προβλήματα, σε πληθυσμούς με αυξημένες ανάγκες (όπως εγκύους, παιδιά ή άτομα με σιδηροπενική αναιμία), η υπερβολική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικό οξύ χωρίς ποικιλία στη διατροφή μπορεί να συμβάλλει σε ανεπάρκειες μετάλλων.
Τι να κρατήσουμε;
Τα καρύδια είναι μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή – για τους περισσότερους. Όμως:
* Άτομα με αλλεργία στα καρύδια οφείλουν να τα αποφεύγουν εντελώς, καθώς μπορεί να προκαλέσουν απειλητικές για τη ζωή αντιδράσεις.
* Άτομα με μονότονες δίαιτες ή αυξημένες ανάγκες σε μέταλλα θα πρέπει να προσέχουν την υπερκατανάλωση, λόγω της παρουσίας φυτικού οξέος.
Με πληροφορίες από Healthline