Οι πιο θρεπτικοί ξηροί καρποί

Μην τους αμελείς, οι ξηροί καρποί μπορεί να είναι πλούσιοι σε θερμίδες, αλλά έχουν να προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά στο σώμα σου.
Οι πιο θρεπτικοί ξηροί καρποί
Τους βρίσκεις στα μπαράκια όπου συνοδεύουν το ποτό σου, στην αλατισμένη τους έκδοση – όμως η διατροφική τους αξία δεν είναι καθόλου αμελητέα.

Οι  ξηροί καρποί μπορούν και πρέπει να αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, εάν καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες (περίπου μία χούφτα), ενώ σε εφοδιάζουν με μπόλικα θρεπτικά συστατικά.

Δες παρακάτω μερικές από τις πιο «ενισχυμένες» επιλογές.

Καρύδια

Δίνουν περίπου 2,5 γραμμάρια ω-3 λιπαρά οξέα ανά χούφτα, ενώ οι πολυφαινόλες που περιέχουν σε συνδυασμό με τα «καλά» τους λιπαρά, τους δίνουν έντονη αντιοξειδωτική δράση. Η κατανάλωσή τους φαίνεται να προστατεύει τον οργανισμό από τη δράση των ελευθέρων ριζών «θωρακίζοντας» τα κύτταρα.

Φουντούκια

Με περίπου 175 θερμίδες ανά χούφτα, τα φουντούκια δίνουν με γενναίες ποσότητες φυτικών ινών, οι οποίες συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Παράλληλα είναι πλούσια σε μαγγάνιο, και σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν σημαντικά τη λειτουργία της καρδιάς.

Φιστίκια

Μόλις μια χούφτα κελυφωτών φιστικών καλύπτει σημαντικό ποσοστό των αναγκών του οργανισμού σε ενέργεια, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.  Παράλληλα, εφοδιάζουν τον οργανισμό με μέταλλα και ευεργετικά αντιοξειδωτικά συστατικά όπως το μαγνήσιο, ο φώσφορος, ο χαλκός και η θειαμίνη.

Αμύγδαλα

Στάσου! Είναι πλούσια μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά και μηδενικά σε χοληστερόλη. Παράλληλα, δίνουν στο σώμα σημαντική ποσότητα βιταμίνης Ε, η οποία έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Επίσης, ένα φλιτζάνι αμύγδαλα μας δίνει τόσο ασβέστιο όσο περίπου ένα ποτήρι γάλα.

Brazil nuts

Ένα μόνο Brazil nut περιέχει περισσότερο από το 100% της ημερήσιας ποσότητας σεληνίου που χρειαζόμαστε. Το σελήνιο βοηθά στην πρόληψη συγκεκριμένων ειδών καρκίνου, όπως αυτός των οστών, του προστάτη και του μαστού.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v