Μεζεδοπωλεία δίπλα στη θάλασσα της Βουλιαγμένης
Απόψε το κορίτσι και το αγόρι θέλουν στη Βουλιαγμένη μεζέ και θάλασσα κι εμεί χατίρι δεν χαλάμε για αυτό σε προσκαλούμε σε ένα τσιμπούσι με θέα που θα θυμάσαι καιρό.

Απόψε το κορίτσι και το αγόρι θέλουν στη Βουλιαγμένη μεζέ και θάλασσα κι εμεί χατίρι δεν χαλάμε για αυτό σε προσκαλούμε σε ένα τσιμπούσι με θέα που θα θυμάσαι καιρό.
Δεν είναι ανάγκη να πας μακριά για να νιώσεις διακοπές. Αρκεί να κατέβεις λίγο πιο νότια, να αφήσεις την Αθήνα πίσω σου μαζί με τα κουρασμένα της καυσαέρια, και να βρεθείς εκεί που το αστικό τοπίο μπλέκει με το θαλασσινό αεράκι. Στη Βουλιαγμένη -και τις παρακείμενες περιοχές του Καβουρίου- εκεί που η αλμύρα συναντά ουζοκατανύξεις, καλό κρασάκι και τα μικρά πιατάκια με τον γαύρο, το χταπόδι και τα κολοκυθάκια γίνονται ο ιδανικός μεζές για μεσημέρια και βράδιαπου δεν τελειώνουν ποτέ. Κάθισε δίπλα στο κύμα, παράγγειλε χωρίς σκέψη κι άσε τους ήχους της θάλασσας να κάνουν αυτό που δεν κάνει κανένα app mindfulness.
Λεωφ. Ποσειδώνος 18, τηλ: 2109670913
Αν έχεις ήδη πλατσουρίσει στα νερά της αθηναϊκής ριβιέρας, κράτα σημείωση για το «αδερφάκι» της αγαπημένης γλυφαδιώτικης ψαροταβέρνας, που απλώνει τις βεράντες του με φόντο τον υπέροχο κόλπο της Βουλιαγμένης. Εδώ θα απολαύσεις εξαιρετικό «τηγάνι» με φιλεταρισμένο γαύρο, θραψαλάκι, καραβιδόψιχα, μύδια σαγανάκι, αθερίνα, προσφυγάκι και κουτσομούρα, αλλά και σαρδέλες στα κάρβουνα, γαρίδες ψητές, γαύρο ριγανάτο, κακαβιά και αφράτα, τραγανά καλαμαράκια τηγανιτά. Αν η όρεξη και το πορτοφόλι το επιτρέπουν, αξίζει να δοκιμάσεις και τα φρέσκα όστρακα ή κάποιο από τα ωμά πιάτα του: σεβίτσε ή ταρτάρ από ψάρι ημέρας, μαριναρισμένο σε σάλτσα σόγιας. Για πλούσιο τσιμπολόγημα με ουζάκι και κερασμένη γρανίτα στο τέλος, υπολόγισε γύρω στα 25€ το άτομο.
Παραλία Μ. Καβουριού, τηλ.:210 8963924
Η Τρύπια Βάρκα, σκαρφαλωμένη σχεδόν πάνω στην άμμο στο Καβούρι, δεν είναι απλώς ένα παραθαλάσσιο ταβερνάκι: είναι και το θρυλικό σκηνικό της ταινίας Η Σωφερίνα. Από τότε μέχρι σήμερα, συνεχίζει σταθερά να σερβίρει νόστιμους θαλασσινούς μεζέδες που μυρίζουν Ελλάδα – από ξιδάτο χταποδάκι και γαύρο τηγανητό ή μαρινάτο, μέχρι καλαμαράκια, ψητές σαρδέλες, καλαμάρι με πέστο, αχνιστά μύδια και παραδοσιακό μπακαλιάρο με σκορδαλιά. Όλα αυτά πλαισιώνονται ιδανικά από ουζάκι ή τσίπουρο, με τον λογαριασμό να μένει σε λογικά επίπεδα, γύρω στα 25€ το άτομο. Αναλυτικό μενού θα βρεις εδώ.
Λεωφ. Ποσειδώνος 14, Βάρκιζα, τηλ: 2109654138
Πάμε τώρα εκεί που ενώνονται Βουλιαγμένη και Βάρκιζα, για χατίρι ενός ψαροταβερνείου που τους χειμώνες τιμάμε πιστά στο Χαλάνδρι, αλλά εδώ, δίπλα στη θάλασσα, παίρνει άλλη διάσταση. Η θέα στον ανοιχτό ορίζοντα κάνει τις νοστιμιές του να μοιάζουν ακόμα πιο ξεχωριστές – κι αυτές μόνο λίγες δεν είναι. Από πικάντικα μύδια με ούζο και ντομάτα μέχρι λιαστό χταποδάκι σχάρας, ταλιατέλες με σολομό, μάραθο, ξύσμα γλυκολέμονου και ουζάκι, αλλά και πιο δημιουργικά πιάτα, όπως το καπνιστό φιλέτο χελιού Άρτας με μους παντζάρι ή η δροσερή καβουροσαλάτα με γλυκόξινη σάλτσα. Μην παραλείψεις τα χειροποίητα ντολμαδάκια της γιαγιάς Ελευθερίας. Με ουζάκι και όλα τα καλούδια, υπολόγισε γύρω στα 25€ το άτομο.
Λ. Ποσειδώνος 20, Βουλιαγμένη, τηλ: 2108960144
Από το μακρινό 1889, ο Λάμπρος κοιτάζει το Λαιμό της Βουλιαγμένης και τον απέραντο Σαρωνικό, σερβίροντας θαλασσινές λιχουδιές που ανοίγουν την όρεξη πριν καλά-καλά καθίσεις. Η παράδοση συναντά τη νοστιμιά με τρόπο απλό και τίμιο. Highlight εδώ η πεσκανδρίτσα στιφάδο, που έχει αποκτήσει φανατικό κοινό, όμως αν προτιμάς τσιμπολόγημα με ουζάκι, θα βρεις εξαιρετικό σαγανάκι γαρίδας, καραβιδόψυχα, τραγανό καλαμαράκι, μπακαλιάρο με σκορδαλιά, χτένια, αρωματική αχινοσαλάτα και μια συγκλονιστική σφυρίδα ραγού που θα σε κερδίσει με την πρώτη πιρουνιά. Για ένα χορταστικό γεύμα γεμάτο ψαρομεζέδες και θέα στο γαλάζιο, υπολόγισε γύρω στα 35€ το άτομο.
Ηλιού 4, τηλ.:21 0895 1298
Άκου τον ήχο του κύματος που σκάει απαλά δίπλα σου, δες τον ήλιο να βουτά στον Σαρωνικό κι άσε τη θάλασσα να γίνει το πιο όμορφο φόντο για το γεύμα σου. Στο Πανοραμα, στο Καβούρι, απολαμβάνεις φρέσκο ψάρι κατευθείαν από ελληνικά νερά, χειροποίητα ορεκτικά που θυμίζουν μαμά, σπεσιαλιτέ που μιλούν τη γλώσσα της νοστιμιάς και ζεστά πιάτα που κάνουν την καρδιά σου να αναστενάζει. Όλα σερβιρισμένα με θέα που κόβει την ανάσα και σε περιβάλλον που σε κάνει να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι λίγα μόνο λεπτά από το κέντρο της Αθήνας. Από το μενού αξίζει να δοκιμάσεις ντολμαδάκια γιαλαντζί, γίγαντες πλακί, καβουροσαλάτα, αντζούγιες, μύδια αχνιστά, φρέσκια τηγανιτά μπακαλιαράκια, γαρίδες με μπέικον και καβουροκροκέτες. Λογαριασμός με ουζάκι στα 25-30€ το άτομο.
Ηλιού 19 & Σελήνης, τηλ.: 210 8952555
Δίπλα στο κύμα με την εκπληκτική θέα στη Βουλιαγμένη και τις εκλεκτές του γεύσεις με τον ιδιαίτερο θαλασσινό χαρακτήρα, ο Γιαλός –ούτε στραβός είναι ούτε στραβά αρμενίζει ευτυχώς- είναι ο απόλυτος προορισμός για τους ψαροφάγους των νοτίων προαστείων. Το άμεσο σέρβις, οι χορταστικές μερίδες, η ενημερωμένη λίστα κρασιων, συμπληρώνουν το σκηνικό για το τέλειο γεύμα ή δείπνο σαν σε νησί. Από το μενού αξίζει να δοκιμάσεις χαλούμι σχάρας, γαριδάκι Αιγαίου, σαρδέλες φιλέτο σχάρας, χταπόδι σχάρας, καραβιδοουρές, ταρτάρ τόνου, λακέρδα πολίτικη, φάβα με καπνιστό χέλι και ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο. Λογαριασμός στα 30-35€ το άτομο με ουζάκι.