Για ουζάκια, τσίπουρα και μεζεδάκια στη Γλυφάδα
Μεσ’ της Γλυφάδας στα στενά σε ζητάμε για να πάμε α λα μπρατσέτα στα καλύτερα ουζερί μεζεδοπωλεία εκεί στον αθηναϊκό νότο.

Μεσ’ της Γλυφάδας στα στενά σε ζητάμε για να πάμε α λα μπρατσέτα στα καλύτερα ουζερί μεζεδοπωλεία εκεί στον αθηναϊκό νότο.
Η Γλυφάδα, εκτός από ψώνια, ήλιο και βόλτες με παγωτό στο χέρι, ξέρει να σε τρατάρει και όπως πρέπει. Γιατί μπορεί να ’χεις ακούσει για τα μπαράκια της, τα brunch της ή τις βραδινές της εξόδους, αλλά αν δεν έχεις καθίσει σε τραπεζάκι πάνω στο πεζοδρόμιο με ουζάκι στο ποτήρι και μεζέδες που κάνουν τη νηστεία να μοιάζει πολυτέλεια, κάτι σου λείπει. Βγήκαμε λοιπόν, περπατήσαμε, δοκιμάσαμε, τσουγκρίσαμε και κρατήσαμε σημειώσεις. Για τους γαύρους, τις πατατοσαλάτες, τα χταποδάκια και τα ψιλά μυστικά της γεύσης που κάνουν τη Γλυφάδα, όχι απλώς νότια, αλλά νοστιμότατη. Γιατί το καλό ουζομεζεδοπωλείο δεν το βρίσκεις πάντα εκεί που το περιμένεις.
Λαζαράκη 63, Γλυφάδα, τηλ.: 210 9944024
Σε έναν ευρύχωρο και φιλόξενο χώρο με μεγάλη σάλα αλλά και τραπεζάκια έξω, στην υπερυψωμένη βεράντα της, η Πασιφάη συγκαταλέγεται δικαίως ανάμεσα στις κορυφαίες κρητικές ταβέρνες της Αττικής. Η γαστρονομική περιπλάνηση στην Κρήτη ξεκινά με καλτσούνια γεμιστά με χόρτα ή τυρί, συνεχίζεται με μπουμπουριστούς χοχλιούς, απάκι, χοιρινό με πράσο, κατσικάκι με σταμναγκάθι και φτάνει μέχρι το βελούδινο γαμοπίλαφο και την "ταϊσμένη" όρνιθα – δηλαδή το γεμιστό κοτόπουλο. Στα τραπέζια καταφθάνουν επίσης μαραθόπιτες με μέλι, πατάτες με στάκα, κατσικάκι με στάκα και πληθώρα μεζέδων της ώρας. Κάθε Σάββατο και Κυριακή, η ζωντανή μουσική απογειώνει την (κρητική) εμπειρία, ενώ ο λογαριασμός δύσκολα ξεπερνά τα 20€ ανά άτομο – μαζί με ρακή, τσίπουρο και κερασμένους λουκουμάδες.
Χειμάρας 10, Άνω Γλυφάδα, τηλ: 210 9607562
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ο ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ (@oroumeliotis)
Κρυμμένος σε ένα ήσυχο στενάκι, μακριά από τη φασαρία και τα πολυφορεμένα στέκια, ο αγαπημένος Ρουμελώτης τιμά καθημερινά την τέχνη της κρεατοφαγίας με σπεσιαλιτέ που δύσκολα αφήνουν κάποιον ασυγκίνητο. Το μενού του περιλαμβάνει καλοψημένο κοντοσούβλι, ζουμερό κοκορέτσι και πληθώρα σχαριστών – παϊδάκια, μπιφτέκια, μπριζόλες και καλαμάκια που ξεχωρίζουν για τη νοστιμιά και την ποιότητά τους. Τα τελευταία τυλίγονται σε αφράτες πίτες και σερβίρονται ως παραδοσιακά τυλιχτά «παλιάς κοπής», όπως τα θυμόμαστε. Δυνατά χαρτιά του και το γεμιστό μπιφτέκι, αλλά και τα προβατίσια παϊδάκια, ενώ οι πατάτες είναι φρεσκοκομμένες, τηγανισμένες στο χέρι και οι μερίδες τίμιες και χορταστικές. Με 18-20€, ουζακίων συμπεριλαμβανομέων, φεύγεις πλήρης και χορτάτος.
Πανδώρας 16, τηλ.: 21 1402 1195
Από το όνομα και μόνο καταλαβαίνεις ότι εδώ οι ψαροφαγάδες θα βρουν τον γευστικό παράδεισό τους, γεμίζοντας με ω3 λιπαρά χάρη στα θαλασσινά μεζεδάκια που κρατούν συντροφιά πέρα από τον ουρανίσκο μας και σε όλες τις ουζοκατανύξεις που λαμβάνουν χώρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο σαρδελάκι. Κλασική ψαροταβερνίσια διακόσμηση με μοντέρνες πινελιές κι ένα μενού για να γλείφεις τα δαχτυλάκια σου. Αξίζει να δοκιμάσεις φέτα τεμπούρα με μαρμελάδα, σουπιά σπανάκι, χταπόδι στιφάδο, σεβίτσε, σαρδέλα πικάντικη μαρινάτη, παστράμι τόνου, μύδια σαγανάκι με μουστάρδα και φέτα και μπουκιές μπακαλιάρου με σως ταρτάρ. Ο λογαριασμός μαζί με ουζάκι στα 25-30€ το άτομο.
Μαραγκού 4,τηλ.: 21 0894 8131
Με δύο καταστήματα, σε Γλυφάδα και Χαλάνδρι, ο Ψητός Μπακαλιάρος έχει κερδίσει επάξια τη φήμη του για τα ποιοτικά του ψαρικά και το γενναιόδωρο, all-you-can-eat φιξ μενού του. Στα 18€ το άτομο προσφέρει απεριόριστη κατανάλωση γιατί –ας είμαστε ειλικρινείς– κανείς δεν σταματά σε μία μόνο μερίδα καλαμαράκια. Ο κατάλογος είναι πλούσιος και ικανοποιεί κάθε θαλασσινό πόθο: αλοιφές παντός τύπου (τζατζίκι, πατζαροσαλάτα, σκορδαλιά), σουβλάκι μπακαλιάρου, καλαμαράκια τηγανητά, ψητή γλώσσα, γαριδάκι, μυδοπίλαφο, μύδια αχνιστά και ψαρόσουπα. Και για να πάει κάτω πιο εύκολα; Απεριόριστο κρασί, ούζο και τσίπουρο. Χορταίνεις, απολαμβάνεις και φεύγεις ευχαριστημένος, χωρίς να αδειάσεις το πορτοφόλι σου.
Ξενοφώντος 22, τηλ: 211 0134100
Σε μια «off» κέντρου γωνιά της Γλυφάδας –δηλαδή με άπλετο πάρκινγκ, μακριά από τη βαβούρα του κέντρου– και δίπλα στο Γκολφ , ο Ψαρούλης έχει στήσει ένα ψαρομεζεδοπωλείο όπως ακριβώς το φαντάζεστε: ανεπιτήδευτο, τίμιο και άκρως θαλασσινό. Τα ψάρια τα φέρνει ο ίδιος με τη βάρκα του, τα καθαρίζει στο ιχθυοπωλείο που βρίσκεται μεσοτοιχία και τα ψήνει επί τόπου, σε ένα μενού γεμάτο φρεσκάδα. Μαριδάκι, γαρίδες τηγανιτές ή ψητές, καραβίδες, αθερίνα, ζουμερός γαύρος, σαρδέλες στα κάρβουνα, λαχταριστά μύδια σαγανάκι, φρέσκιες τηγανητές πατάτες και τραγανό καλαμαράκι φτιάχνουν μια θάλασσα από μεζέδες για μοίρασμα. Συνοδεύονται ιδανικά από χύμα, ποιοτικό ούζο ή τσίπουρο, ενώ στο τέλος έρχεται κερασμένη πορτοκαλόπιτα. Ο λογαριασμός; Σταθερά στα 25-30€ το άτομο – και τα αξίζει μέχρι τελευταίο λεπτό.
Παλμύρας 2, τηλ.:21 0960 0117
Εδώ το όνομα φανερώνει τις ψαροταβερνίσιες προθέσεις του καταλόγου αφού το Αγκίστρι παραμένει για περισσότερα από 20 χρόνια το αγαπημένο στέκι για τους καλοφαγάδες των νοτίων προαστίων. Και πώς να μην είναι άλλωστε όταν οι πελάτες του, έρουν ότι θα δοκιμάσουν την καλύτερη κακαβιά και θα κληθούν να επιλέξουν μέσα από μία μεγάλη ποικιλία από εκλεκτούς μεζέδες όπως καραβιδόψυχα, αχινοσαλάτα, πετροσωλήνες αχνιστούς, χέλι, γαρίδες σαγανάκι μέχρι βασιλικά καβούρια και καραβίδες ζωντανές. Συνοδεύεις με κάποιο ουζάκι από την τεράστια ποικιλία του μενού με τον λογαριασμό για πλήρες ουζογεύμα να μην ξεπερνά τα 20-25€ το άτομο.
Ζέππου 15, Γλυφάδα, τηλ: 2114111819
Ο Βόλος έστησε τραπέζι στη Γλυφάδα και έφερε μαζί του όλα τα καλά του τσίπουρου: ετικέτες δυσεύρετες στην αθηναϊκή σκηνή, όπως το Angel Tears, το Μέθεξις Cigar, το Dark Cave, το Old Spirit και πολλά ακόμα διαμαντάκια από τα αποσταγματοποιεία του βορρά, που κάνουν τους μερακλήδες να σηκώνουν το ποτήρι με συγκίνηση. Τα συνοδεύουμε όπως πρέπει – με δημιουργικά, «πειραγμένα» μεζεδάκια που τιμούν τη θάλασσα αλλά και το πείραμα. Ανάμεσά τους: καπνιστό σκουμπρί σχάρας με αρωματικό ταμπουλέ, γαρίδες ceviche με μάνγκο, τσίλι, ρόδι και τζίντζερ, γαύρος μαρινάτος σε φύλλα ρόκας, καπνιστό χταπόδι με μελιτζανοσαλάτα και φάβα Σαντορίνης με φινόκιο και κάππαρη. Με άφθονο τσίπουρο να ρέει, ο λογαριασμός κινείται στα 20-25€ το άτομο