Μεζέδες για μπύρα: 6 συνδυασμοί που θα λατρέψεις
Στρώνουμε τραπεζάκι, ανοίγουμε μια παγωμένη μπύρα και ετοιμάζουμε σπιτικούς μεζέδες που κάνουν την κάθε γουλιά γιορτή.

Είναι κάτι βράδια που το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια παγωμένη μπύρα και λίγους καλούς μεζέδες στο τραπέζι. Όχι πολλά, όχι εξεζητημένα, απλώς νόστιμα. Μεζεδάκια που ετοιμάζονται εύκολα, συνδυάζονται τέλεια με την αγαπημένη σου μπύρα – ξανθιά, μαύρη ή IPA – και κάνουν τη βραδιά να μοιάζει με μικρή γιορτή. Βάλε μπύρες στο ψυγείο και διάλεξε τους συνδυασμούς που προτιμάς.
Υλικά:
5 μεγάλες πατάτες, 1 λίτρο σπορέλαιο για το τηγάνισμα, 1 κ.γλ. αλάτι, 1/2 κ.γλ. καπνιστή πάπρικα, 100 γρ. τριμμένο τσένταρ ή γραβιέρα
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις κόβουμε σε λεπτές λωρίδες. Τις βάζουμε σε νερό με πάγο για 20 λεπτά, τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε καλά με πετσέτα. Ζεσταίνουμε το σπορέλαιο σε βαθύ τηγάνι και τηγανίζουμε τις πατάτες σε δόσεις μέχρι να ροδίσουν. Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί, τις αλατίζουμε, πασπαλίζουμε με πάπρικα και προσθέτουμε το τυρί όσο είναι ακόμα ζεστές για να λιώσει ελαφρώς.
Υλικά:
500 γρ. λουκάνικα κοκτέιλ ή χωριάτικα κομμένα σε φετούλες, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. μέλι, 1 κ.σ. μουστάρδα, 1 κ.γλ. μπούκοβο
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρουμε τα λουκάνικα για 5-6 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το μέλι, τη μουστάρδα και το μπούκοβο. Περιχύνουμε τα λουκάνικα με τη σάλτσα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2-3 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν και να γυαλίσουν.
Υλικά:
200 γρ. φέτα, 2 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 μικρή καυτερή πιπεριά (ή λίγη καυτερή σάλτσα), 1/2 κ.γλ. ρίγανη
Εκτέλεση:
Θρυμματίζουμε τη φέτα σε μπολ και την ανακατεύουμε με το γιαούρτι μέχρι να γίνει κρεμώδης. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη και τη ρίγανη. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί. Σερβίρουμε με ψημένο ψωμί ή κρακεράκια.
Υλικά για το κοτόπουλο:
500 γρ. φιλέτο κοτόπουλου κομμένο σε μπουκιές, 1 αυγό, 100 γρ. αλεύρι, 100 γρ. φρυγανιά τριμμένη, 1 κ.γλ. πάπρικα, αλάτι, πιπέρι, 300 ml σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Υλικά για τη σος:
150 γρ. γιαούρτι, 1 κ.σ. λεμόνι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη ή ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:
Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο. Το περνάμε πρώτα από αλεύρι, μετά από το αυγό χτυπημένο και τέλος από τη φρυγανιά ανακατεμένη με την πάπρικα. Τηγανίζουμε τις μπουκιές σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν. Για τη σος, ανακατεύουμε όλα τα υλικά και σερβίρουμε μαζί με τις μπουκιές.
Υλικά για τη φάβα:
250 γρ. φάβα, 1 λίτρο νερό, 1 μικρό κρεμμύδι, 2 φύλλα δάφνης, αλάτι, 3 κ.σ. ελαιόλαδο
Υλικά για το καραμελωμένο κρεμμύδι:
2 μεγάλα κρεμμύδια, 1 κ.σ. ζάχαρη, 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Βράζουμε τη φάβα με το νερό, το κρεμμύδι και τη δάφνη για περίπου 40 λεπτά, ξαφρίζοντας και ανακατεύοντας τακτικά. Όταν μαλακώσει, την πολτοποιούμε και προσθέτουμε ελαιόλαδο και αλάτι. Παράλληλα, κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες και τα σοτάρουμε με το λάδι και τη ζάχαρη μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Σερβίρουμε τη φάβα με τα καραμελωμένα κρεμμύδια από πάνω.
Υλικά:
6 πιπεριές Φλωρίνης ή ανάμεικτες, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη, 1 κ.σ. ξίδι, 1/2 κ.γλ. αλάτι, 1 πρέζα ζάχαρη
Εκτέλεση:
Ψήνουμε τις πιπεριές στο γκριλ ή σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να μαυρίσει η φλούδα. Τις βάζουμε σε σακούλα να ιδρώσουν για 10 λεπτά και τις ξεφλουδίζουμε. Τις κόβουμε σε λωρίδες και τις μαρινάρουμε με το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το ξίδι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Τις αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα πριν τις σερβίρουμε.