Μεζέδες για Ούζο: Ιδέες με άρωμα καλοκαιριού
Ούζο, καλοκαίρι και μεζέδες πάνε μαζί. Βάλε το τραπεζάκι στο μπαλκόνι και ετοιμάσου για απόλαυση με 12 απλές συνταγές.

Το καλοκαίρι στην Ελλάδα μυρίζει αρμύρα, γιασεμί και… ούζο. Εκείνο το δροσιστικό ποτηράκι που τσουγκρίζεται πάντα λίγο πριν ή λίγο μετά τη βουτιά, συνοδεία μικρών πειρασμών που αναδεικνύουν την κάθε γουλιά. Οι μεζέδες για ούζο δεν είναι απλώς φαγητό· είναι ιεροτελεστία. Είναι η ευκαιρία να μοιραστούμε, να δοκιμάσουμε λίγο απ’ όλα και να πούμε ιστορίες κάτω από τον ήλιο ή το φως του φαναριού.
Μαζέψαμε 12 ιδέες για εύκολους μεζέδες, που μπορούμε να ετοιμάσουμε στο σπίτι χωρίς κόπο, και που ταιριάζουν ιδανικά με ένα παγωμένο ποτηράκι ούζο.
Ντοματοσαλάτα με ξινομυζήθρα και κρίταμο
Υλικά:
300 γρ. ντοματίνια, 150 γρ. ξινομυζήθρα, 2 κ.σ. κρίταμο τουρσί, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Κόβουμε τα ντοματίνια στα δύο, τα βάζουμε σε μπολ με το κρίταμο, προσθέτουμε τη μυζήθρα σπασμένη σε κομμάτια, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε ελαφρά.
Γαύρος μαρινάτος
Υλικά:
500 γρ. φρέσκος γαύρος, 250 ml ξίδι λευκό, 2 κ.σ. χοντρό αλάτι, 2 σκελίδες σκόρδο, 2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός, 3 κ.σ. ελαιόλαδο
Καθαρίζουμε τον γαύρο, τον φιλετάρουμε, τον πασπαλίζουμε με αλάτι και τον καλύπτουμε με το ξίδι. Τον αφήνουμε για 12 ώρες στο ψυγείο, έπειτα τον ξεπλένουμε και τον στραγγίζουμε. Προσθέτουμε το σκόρδο και τον μαϊντανό ψιλοκομμένα και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο.
Φέτα ψητή με μέλι και θυμάρι
Υλικά:
200 γρ. φέτα, 1 κ.σ. μέλι, φρέσκο θυμάρι, 1 κ.γλ. σουσάμι
Τυλίγουμε τη φέτα σε αλουμινόχαρτο, περιχύνουμε με το μέλι, πασπαλίζουμε με σουσάμι και θυμάρι και ψήνουμε στους 180°C για 15 λεπτά.
Κολοκυθάκια τηγανητά με ξύδι
Υλικά: 400 γρ. κολοκυθάκια, αλάτι, αλεύρι για το αλεύρωμα, ελαιόλαδο για το τηγάνισμα, ξίδι από κρασί
Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε λεπτές ροδέλες, τα αλατίζουμε, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο. Τα στραγγίζουμε σε χαρτί και τα ραντίζουμε με ξίδι πριν τα σερβίρουμε.
Ντολμαδάκια γιαλαντζί
Υλικά: 30 αμπελόφυλλα, 150 γρ. ρύζι γλασέ, 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, λίγος δυόσμος, λίγος άνηθος, χυμός από 1 λεμόνι, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Σοτάρουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε το ρύζι και τα μυρωδικά, ανακατεύουμε καλά και τυλίγουμε τα ντολμαδάκια. Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα, ρίχνουμε νερό μέχρι να τα καλύψει, προσθέτουμε χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο και τα ψήνουμε για 40 λεπτά.
Πιπεριές ψητές με σκόρδο
Υλικά: 4 τεμ. κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, 1 σκελίδα σκόρδο, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο, αλάτι
Ψήνουμε τις πιπεριές μέχρι να μαυρίσει η φλούδα, τις ξεφλουδίζουμε, τις κόβουμε σε λωρίδες και τις ανακατεύουμε με ψιλοκομμένο σκόρδο, ελαιόλαδο, ξίδι και αλάτι.
Καλαμαράκια στη σχάρα
Υλικά: 600 γρ. καλαμάρια, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, χυμός από 1 λεμόνι, ρίγανη, πιπέρι
Καθαρίζουμε τα καλαμάρια, τα χαράζουμε και τα ψήνουμε σε δυνατή σχάρα για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Τα περιχύνουμε με ελαιόλαδο και λεμόνι, πασπαλίζουμε με ρίγανη και πιπέρι και σερβίρουμε ζεστά.
Πατατοσαλάτα με κάπαρη και κρεμμυδάκι
Υλικά: 500 γρ. πατάτες, 1 κ.σ. κάπαρη, 2 τεμ. φρέσκα κρεμμυδάκια, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, χυμός από 1 λεμόνι, αλάτι, πιπέρι
Βράζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε κυβάκια, προσθέτουμε την κάπαρη, τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε.
Σκουμπρί καπνιστό με λεμονόλαδο
Υλικά: 200 γρ. σκουμπρί καπνιστό, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, χυμός από ½ λεμόνι, πιπέρι, κριθαροκούλουρο για το σερβίρισμα
Κόβουμε το σκουμπρί σε φετούλες, το ραντίζουμε με ελαιόλαδο και λεμόνι, προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το σερβίρουμε πάνω σε κριθαροκούλουρο.
Ταραμοσαλάτα με ψωμί
Υλικά: 100 γρ. λευκός ταραμάς, 150 γρ. ψίχα από ψωμί, χυμός από 1 λεμόνι, 120 ml ελαιόλαδο, 1 μικρό κρεμμύδι
Μουλιάζουμε την ψίχα και τη στύβουμε. Χτυπάμε τον ταραμά με το κρεμμύδι στο μούλτι και προσθέτουμε σταδιακά το λάδι και τον χυμό λεμονιού μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Μύδια αχνιστά
Υλικά: 1 κιλό μύδια, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 μικρό κρεμμύδι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, ½ ποτήρι λευκό κρασί, λίγο μαϊντανό, πιπέρι
Σοτάρουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι σε ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα μύδια, σβήνουμε με το κρασί και τα αφήνουμε να ανοίξουν. Ρίχνουμε λίγο πιπέρι και πασπαλίζουμε με μαϊντανό.
Ρεβιθοκεφτέδες με δυόσμο
Υλικά: 250 γρ. ρεβίθια, 1 κρεμμύδι, 2 κ.σ. ψιλοκομμένος δυόσμος, αλεύρι όσο πάρει, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Μουλιάζουμε τα ρεβίθια από το βράδυ, τα βράζουμε, τα λιώνουμε και προσθέτουμε το κρεμμύδι και τον δυόσμο ψιλοκομμένα. Ρίχνουμε αλεύρι όσο χρειάζεται για να πλάθονται, αλατοπιπερώνουμε και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν.