Τα καλύτερα μεζεδάκια στη Νέα Σμύρνη
Τη Νέα Σμύρνη αλώσαμε και για χάρη της με εκλεκτούς μεζέδες ξεσαλώσαμε πιάνοντας στασίδι στα καλύτερα φαγάδικα της πόλης.

Τη Νέα Σμύρνη αλώσαμε και για χάρη της με εκλεκτούς μεζέδες ξεσαλώσαμε πιάνοντας στασίδι στα καλύτερα φαγάδικα της πόλης.
Κατέβηκες για μια μπίρα κι ένα απλό τσιμπολόγημα, είπες. Κι όμως, στη Νέα Σμύρνη, το "απλό" γίνεται επική εμπειρία με ουζάκια, αξέχαστο παρεΐστικο τσιμπούσι, και μια μεζεδο-εποποιία που γαργαλά ερεθιστικά τον ουρανίσκο σου. Δεν είναι τυχαίο που η πλατεία και τα γύρω στενά έχουν γίνει στέκι — εδώ ο μεζές δεν παίζεται. Κι επειδή δεν είσαι για τουριστικές αρπαχτές, αλλά θες το καλό, το τίμιο, το μερακλίδικο, σου μαζέψαμε τα καλύτερα. Εκείνα που πάνε πακέτο με κουβέντα, ρακί και το "ε, δεν πάμε για ένα ακόμα;" που λες πάντα πριν το τρίτο ποτηράκι.
Αϊδινίου 55, τηλ.: 210 9370708
Ένα όνομα–βαρύ σαν ιστορία, που κρατάει χρόνια στην κρεατοφαγική σκηνή της Αθήνας και δεν έχει αλλάξει ούτε κεραία. Η Μυρτιά είναι σταθερή αξία για όσους ξέρουν από καλό φαγητό και παρεΐστικη ατμόσφαιρα – και δεν χρειάζεται καμία απολύτως σύσταση. Κλασικά τραπέζια ταβέρνας, ελληνική μουσική να παίζει χαμηλόφωνα, σέρβις που σε κάνει να νιώθεις θαμώνας από την πρώτη φορά και ένας λιτός μεν κατάλογος, αλλά γεμάτος μερακλίδικα κρεατικά.
Στα μεγάλα της ατού, οι ακόμα μεγαλύτερες μερίδες: τα παϊδάκια έρχονται σε βουναλάκια, ενώ τα μπιφτέκια –γεμιστά ή όχι–, το ψαρονέφρι, το συκώτι και οι μπριζόλες είναι σκέτη απόλαυση. Στο φινάλε, λουκουμάδες με σοκολάτα ή μέλι, ή –για πιο κλασικούς τύπους– αρωματικός σιμιγδαλένιος χαλβάς. Το τζατζίκι δε, είναι έπος: δυνατό, σπιρτόζικο και ίσως από τα κορυφαία στην πόλη.
Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 18-20€ το άτομο, με δικό τους κρασί που πίνεται ευχάριστα.
Θράκης 1, τηλ: 21 0934 1748
Άλλη μία αυθεντική, οικογενειακή ταβέρνα που έχει κερδίσει επάξια τη θέση της στην καρδιά όσων ξέρουν να εκτιμούν το καλό, τίμιο και καλοψημένο κρέας. Η Ρούμελη παραμένει για χρόνια σταθερή αξία, κρατώντας ζωντανό το πνεύμα της ελληνικής ταβέρνας, με αυθεντικές γεύσεις και μερίδες που δεν αστειεύονται. Εδώ θα φας όπως στο χωριό – χωρίς φιοριτούρες, αλλά με όλο το μεράκι.
Μπιφτέκια ζουμερά και αφράτα, πλάθονται επί τόπου από φρέσκο κιμά, ψαρονέφρι σωστά ψημένο και γεμάτο νοστιμιά, χοιρινές και μοσχαρίσιες μπριζόλες που κόβονται με το πιρούνι, πλούσια μερίδα συκωταριάς, τραγανές πανσέτες και –bonus– κοντοσούβλι που εμφανίζεται στο τραπέζι κάθε Παρασκευή και σπέρνει ενθουσιασμό.
Η χωριάτικη σερβίρεται με στυλ… Everest, οι πατάτες είναι κομμένες στο χέρι και τηγανισμένες όπως πρέπει, ενώ το τζατζίκι βγαίνει σκορδάτο, πλούσιο και βελούδινο – όπως του αξίζει. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 18-20€ το άτομο, και περιλαμβάνει και ελαφρύ κρασάκι που ρέει ευχάριστα.
Αγίας Σοφίας 91, τηλ: 21 2106 6868
Μερακλίδικο και τίμιο ψητοπωλείο, ο Βαλέσας τιμά το κρέας όπως του αξίζει: ζεστό, καλοψημένο και στρωμένο στη λαδόκολλα – για να το τρως όπως παλιά, με το χέρι. Σταθερό σημείο αναφοράς για κρεατοφάγους με άποψη, συνδυάζει φιλόξενο χώρο με μικρό μπαλκονάκι και αυλή που ανοίγει την όρεξη για το επερχόμενο τσιμπούσι.
Στο τραπέζι καταφθάνουν λαχταριστά μπιφτεκάκια – χοιρινά ή μοσχαρίσια – τρυφερό φιλέτο κοτόπουλου, ζουμερό κοντοσούβλι, αυγά με λουκάνικο και πατάτες τηγανιτές που μυρίζουν «μαμά». Δυνατή είσοδο κάνει και η φέτα με φύλλο κρούστας και μέλι, ενώ η σαλάτα Βαλέσα ξεφεύγει από τα συνηθισμένα: κόκκινη λόλα, καρότο, ξινόμηλο, κατίκι Δομοκού και ντοματίνια. Για τους διστακτικούς – ή τους αναποφάσιστους – υπάρχουν και χορταστικές ποικιλίες για να δοκιμάσεις από όλα λίγο.
Το μενού δεν σταματά εκεί: καθημερινά θα βρεις και μαμαδίστικα πιάτα ημέρας – φασολάκια, γεμιστά, παστίτσιο και λοιπές λιχουδιές. Ο λογαριασμός κλείνει γύρω στα 17-20€ το άτομο, με κρασάκι χύμα.
Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 88, τηλ: 21 1267 7513
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Γήτεμα Νεα Σμύρνη (@gitema_neasmirni)
Άνοιξε πριν από λίγα χρόνια, αλλά γρήγορα βρήκε τη θέση του στον γαστρονομικό χάρτη της περιοχής και σήμερα συγκαταλέγεται δικαίως ανάμεσα στις κορυφαίες επιλογές για μοντέρνα ελληνική κουζίνα με ψυχή. Ο κατάλογός του στηρίζεται σε παραδοσιακές τοπικές συνταγές, που παρουσιάζονται με δημιουργικό, αλλά πιστό στη γεύση τρόπο.
Σκιουφιχτά με στακοβούτυρο, τριμμένη μυζήθρα Κρήτης και χοντροκομμένο πιπέρι, κεφαλογραβιέρα Νάξου σε σαγανάκι με γλυκό κυδώνι, αλμύρα τσιγαριαστή με σκόρδο, κρεμμύδι και ντοματίνια, σωτέ μανιτάρια με μαυροδάφνη, θυμάρι και σκόρδο, πατάτες βραστοτηγανιτές που είναι ονειρεμένες, κοτόπουλο κοντοσούβλι και κεφτεδάκια τηγανιά με κόκκινη σάλτσα και φέτα: όλα σερβίρονται με φροντίδα και νοστιμιά.
Ιδανικό και για οικογένειες, αφού διαθέτει παιδική χαρά και μικρό χώρο πρασίνου ακριβώς μπροστά του – οπότε οι μικροί παίζουν κι εσύ απολαμβάνεις με την ησυχία σου. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 20-25€ το άτομο, με καλό κρασάκι.
Μητροπολίτου Ευθυβούλη 17, τηλ: 21 0971 3419
Το De Michelle είναι ένα σύγχρονο ελληνικό μεζεδοπωλείο με χαρακτήρα και περίσσια έμπνευση – δεν διστάζει να πειραματιστεί γαστρονομικά και, πίστεψέ μας, καλά κάνει. Κάθε του πιάτο κρύβει μια ευχάριστη έκπληξη, με συνδυασμούς που τιμούν τις ελληνικές γεύσεις αλλά τις πάνε και ένα βήμα παραπέρα.
Από το μενού ξεχωρίζουν τα απολαυστικά αραντσίνι – κροκέτες ριζότο γεμιστές με κοτόπουλο, λιαστή ντομάτα και φέτα – τα τραγανά παστουρμαδοπιτάκια, το φίνο κριθαρότο με μανιτάρια και άρωμα μαύρης τρούφας, τα γεμιστά μανιτάρια που είναι ιδανικά για ξεκίνημα, το χοιρινό κότσι που λιώνει και το δημιουργικό μιλφέιγ σπανάκι που κλείνει ιδανικά το γεύμα.
Όλα αυτά σε ένα περιβάλλον φιλικό και άνετο, με λογαριασμό που κυμαίνεται στα 15-18€ το άτομο, μαζί με καλό χύμα κρασάκι.
Θέρμου 2-4, τηλ: 21 0937 0633
Ένα αυθεντικό ταβερνάκι που μοσχοβολά Ελλάδα, τα Λιόδεντρα είναι καλά κρυμμένα στα ήσυχα σύνορα Νέου Κόσμου και Νέας Σμύρνης, μέσα σε μια αυλή γεμάτη ελιές που σου φτιάχνει τη διάθεση πριν καν δεις τον κατάλογο. Εδώ θα έρθεις για να φας τίμια, παραδοσιακά και χορταστικά, με μενού μικρό μεν, περιεκτικό δε.
Από τα πιάτα, ξεχωρίζουν χωρίς δεύτερη σκέψη τα αρνίσια παϊδάκια, κομμένα και ψημένα όπως πρέπει – τραγανά απ’ έξω, ζουμερά μέσα, έτοιμα για ξεκοκάλισμα. Πολύ καλές και οι μπριζόλες της ώρας, είτε προτιμάς μοσχάρι είτε χοιρινό, ενώ για αρχή τα κολοκυθάκια τηγανιτά, οι φρεσκοκομμένες πατάτες και το δυνατό τζατζίκι βάζουν τις σωστές βάσεις για το τσιμπούσι που ακολουθεί.
Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15€ το άτομο, μαζί με καλό κρασάκι.