Διάσημα κοκτέιλ: 6 συνταγές που πρέπει να ξέρεις

Από Mojito μέχρι Negroni, αυτά τα κλασικά κοκτέιλ είναι απλά, εντυπωσιακά και… βασική γνώση για κάθε λάτρη του ποτού.

Διάσημα κοκτέιλ: 6 συνταγές που πρέπει να ξέρεις

Υπάρχουν κάποια κοκτέιλ που είναι κλασικά όχι απλώς επειδή έχουν ωραία γεύση, αλλά επειδή με κάποιο τρόπο συμβολίζουν μια ολόκληρη εποχή ή διάθεση. Από το κομψό Martini μέχρι το σούπερ καλοκαιρινό Mojito, αυτά τα ποτά δεν είναι απλώς δημοφιλή –είναι διαχρονικά. Εδώ σου έχουμε τις συνταγές έξι αγαπημένων κλασικών κοκτέιλ, για να μπορείς να τα φτιάχνεις μόνος σου, σωστά και με στιλ.

Mojito

Υλικά:
60 ml λευκό ρούμι, 2 κ.γλ. λευκή ζάχαρη, 1 λάιμ (κομμένο σε 4 κομμάτια), 8 φύλλα δυόσμου, σόδα, τριμμένος πάγος

Εκτέλεση:
Σε ένα ψηλό ποτήρι, ρίχνουμε τα κομμάτια του λάιμ και τη ζάχαρη. Πιέζουμε με γουδοχέρι για να βγάλουν οι φλούδες και ο χυμός τα αρώματά τους. Προσθέτουμε τα φύλλα δυόσμου και πιέζουμε ελαφρά – όχι να τα λιώσουμε, απλώς να βγάλουν άρωμα. Προσθέτουμε το ρούμι, γεμίζουμε με τριμμένο πάγο και συμπληρώνουμε με σόδα. Ανακατεύουμε ελαφρά και σερβίρουμε με καλαμάκι.

Negroni

Υλικά:
30 ml τζιν, 30 ml Campari, 30 ml γλυκό βερμούτ, πάγος, 1 φέτα πορτοκάλι

Εκτέλεση:
Σε χαμηλό ποτήρι, ρίχνουμε πάγο μέχρι επάνω. Προσθέτουμε το τζιν, το Campari και το βερμούτ. Ανακατεύουμε καλά με μπαρ σποιουν ή κουτάλι για 15-20 δευτερόλεπτα. Γαρνίρουμε με μια φέτα πορτοκάλι και σερβίρουμε αμέσως.

Martini

Υλικά:
60 ml τζιν, 10 ml ξηρό βερμούτ, πάγος, 1 ελιά ή στριφτό φλούδι λεμονιού

Εκτέλεση:
Σε mixing glass, βάζουμε άφθονο πάγο. Ρίχνουμε το τζιν και το βερμούτ. Ανακατεύουμε για περίπου 30 δευτερόλεπτα μέχρι να παγώσει καλά το μείγμα. Σουρώνουμε σε παγωμένο ποτήρι Martini και γαρνίρουμε είτε με ελιά είτε με στριφτό λεμονιού, ανάλογα με τα γούστα μας.

Margarita

Υλικά:
50 ml τεκίλα, 25 ml Cointreau (ή triple sec), 25 ml χυμός λάιμ, πάγος, αλάτι (για το χείλος του ποτηριού), 1 φέτα λάιμ για γαρνίρισμα

Εκτέλεση:
Βρέχουμε το χείλος ενός ποτηριού margarita και το βουτάμε σε αλάτι. Σε σέικερ, βάζουμε πάγο, την τεκίλα, το Cointreau και τον χυμό λάιμ. Κουνάμε καλά για 20 δευτερόλεπτα. Σουρώνουμε στο έτοιμο ποτήρι και γαρνίρουμε με τη φέτα λάιμ.

Old Fashioned

Υλικά:
50 ml bourbon ή rye whiskey, 1 κ.γλ. καστανή ζάχαρη, 2 σταγόνες Angostura bitters, 1 κ.σ. νερό, πάγος, 1 φλούδα πορτοκαλιού

Εκτέλεση:
Σε χαμηλό ποτήρι, βάζουμε τη ζάχαρη, τα bitters και το νερό. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε 2-3 μεγάλα παγάκια και το ουίσκι. Ανακατεύουμε ξανά και γαρνίρουμε με τη φλούδα πορτοκαλιού, στριμμένη πάνω από το ποτήρι για να απελευθερώσει τα έλαια.

Daiquiri

Υλικά:
60 ml λευκό ρούμι, 30 ml φρέσκος χυμός λάιμ, 15 ml σιρόπι ζάχαρης, πάγος

Εκτέλεση:
Σε σέικερ, προσθέτουμε πάγο, το ρούμι, τον χυμό λάιμ και το σιρόπι ζάχαρης. Κουνάμε δυνατά για 15 δευτερόλεπτα. Σουρώνουμε σε παγωμένο ποτήρι κοκτέιλ (χωρίς πάγο) και σερβίρουμε αμέσως.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v